Botoks
Yazar Hakan Özkahya • Göz Doktoru • 29 Temmuz 2019 • Yorumlar:
Toxin enjeksiyonu,mimik hareketlerine bağlı kırışıklıkları olan (en sık göz kenarları, alın ve kaş ortasında ) kişilere uygulanır. Yüzümüzdeki kırışıklıkları iki sınıfa ayırmak mümkün..
1-Eğer güldüğünüzde ya da yüzünüzde bir duygu ifadesine bağlı kırışıklık oluşup, duygu ifadesi kaybolduğunda kırışıklık kendiliğinden kayboluyorsa buna dinamik kırışıklık denir.
2-Hiçbir mimik hareketi yapmadan bile görülen kırışıklıklar ise statik kırışıklıklardır. Biz statik kırışıklıklarınız yüzünüze yerleşmeden botoksa başlamınızı öneriyoruz. Tabii ki statik kırışıklıklar oluştuğunda da botoks elbette oldukça etkildir. Statik kırışıklıkların ilk oluşma zamanı, genetik faktörlere, güneş ışığına maruz kalma derecesine ve sigara, beslenme gibi birçok faktöre dayalı değişiyor. Genetik mirasımız, beslenme alışkanlıklarımız, ultraviyole ışınlara maruz kalmak ve gülümseme, ağlama, kızma gibi yüzümüzdeki kasların çalışmasına neden olan yüz ifadeleri cildimizin daha erken yaşlanmasına neden olur.
Botulinum toxini güvenilirdir, yaptıranların memnuniyet oranı çok yüksektir.
Kırışıklar dışında, kişiye yorgun bir ifade veren kaş düşüklüğünün tedavisinde kaş şekillendirme (kaş kaldırma), kızgın ifadeye sebep olan kaş arası ve üstü kasılmaların giderilmesinde de kullanılmaktadır. İşlem sonrası kaşlar, kişiden kişiye değişmekle birlikte 1-4 mm seviyesinde kalkabilmektedir.
Sadece estetik amaçlı değil, şaşılık tedavisi, terleme engelleyici tedavi, diş gıcırdatma ve çiğneme kasının büyümesi gibi durumlarda, migren ve birçok sinirsel hastalıkta tedavi amaçlı olarak yıllardır güvenle kullanılıyor. Yüzünüzde bulunan kas yoğunluklarına göre gerektiği miktar kadar uygulanırsa çok doğal bir gençleşme sağlanır… Toxin uygulamaları bırakıldığında zaman yalnızca eski durumunuza dönersiniz. Daha kötü olma riski yoktur.
Düzenli egzersiz, doğru beslenme, stresten uzak durma gibi bireysel alışkanlıkların benimsenmesi ve günlük cilt bakımına dikkat etmek toxin enjeksiyonunu etkisini tamamlar.
Önleyici enjeksiyonlarda amaç, kişinin daha erken yaşlarda yüz kası kullanımını azaltmak, böylelikle ileride daha az kırışıklığa sahip olmasını sağlamaktır.
Uygun yaş profilini 18 ila 65 yaş arasındaki kişilerdir.18 yaşının altındaki bir kişiye ısrarla talep etse dahi yapılmamalıdır.
Yan etkileri:. Etkisi sadece uygulama bölgesiyle sınırlıdır, 24 saat içerisinde vücuttan atılır ve en önemlisi, maksimum etkisi olan yani kaslardaki zayıflık 6 aydır. Uygulama anında mikro enjeksiyona bağlı kızarıklıklar ise kısa bir süre sonra geçecektir.
Uygulama:Önce uyuşturucu bir krem sürülerek beklenir ve küçük insülin iğneleri ile enjekte edilir. Etkisi iki-üçüncü günden başlayarak 15 günde maksimum seviyeye ulaşır. Rötuşlar 15. günden sonra yapılır. Etki süresi 4-8 aydır.
Dikkat edilecek hususlar:Kas gevşetici, uyku ilacı, antidepresan alınması, aynı bölgeye PRP yapılması, genel anesteziye maruz kalmak, etkinin beklenenden kısa sürmesine neden olur. Uygulamadan sonra masaj yapmamak öne doğru eğilmemek alkol almamak önemlidir.