Botox
Yazar Tolga Yener • Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Uzmanı • 2 Aralık 2017 • Yorumlar:
Botulinum toxin, Clostridium Botulinum isimli bakteriden elde edilen bir tür zehirdir. Çok düşük dozlarda hazırlanmış preparatları kaslarda geçici felç oluşturur ve tıptaki kullanım alanı bu temel prensip üzerine kuruludur. Yüzdeki mimik kasları cilde yapışıktır ve hareketleriyle mimikleri oluştururlar, zaman içinde aynı yerden katlanan ciltte dışardan yüz çizgileri olarak tanımlanan izler kalır . Botilinum toksini bu hareketleri ve dolayısılığı ile çizgilerin oluşmasını engeller. Botulinum toksinin en önemli uygulama alanları; alın çizgileri, kaş arası çizgiler, göz kenarlarındaki ‘kaz ayakları’ ve boyun bölgesinde platisma kasının bozulmasına bağlı platismal bantlardır. Botilinum toksini kaş kaldırmak amacıyla da kullanılabilir. Botulinum toksin uygulaması son derece popüler ve etkilidir. Ancak yaygın ve yüksek doz kullanımı “poker face” denen mimiksiz ve donuk bir yüz ifadesi oluşturabilir. Ülkemizde botox uygulamasını kanunen sadece fasiyal estetik ile ilgili olan 2 branşa dermatolog ve plastik cerrahlar yapmaya yetkilidir.