Boy Uzatma Tedavisi
Yazar Ali Fuat Karataş • 23 Mart 2023 • Yorumlar:
Ankara boy uzatma tedavisi, kemiklerin özel yöntemlerle kesilerek kademeli olarak uzatılması ve böylece bireyin boyunun uzaması için yapılan operasyondur. İnsanların gelişimi anne karnındayken başlar ve doğumdan sonra ergenlik döneminin sonuna kadar devam eder. Bu süreçte tüketilen besinlerden elde edilen maddeler, genetik özellikler ve yapılan sportif aktiviteler öncülüğünde bireyin beden gelişimi gerçekleşir. Ancak belli bir yaştan sonra bu gelişim durur. Büyüme plaklarının kapanmasıyla birlikte kemik uzaması da son bulur. Bazı bireyler bu sürecin sonunda görece daha kısa bir boya sahip olabilirler. Ortalama veya ortalamanın altında bir boya sahip olmanın çoğu zaman sağlık açısından olumsuz bir yanı yoktur. Ancak bazı bireyler kozmetik ve estetik sebeplerden daha uzun bir boya sahip olmayı isteyebilirler. Bu yüzden de boy uzatma tedavisi olarak bilinen işleme başvururlar.
Boy Uzatma Tedavisi Nedir?
Boy uzatma tedavisi, bacak kemiklerinin ve dolayısıyla da boyun uzatılması amacıyla gerçekleştirilen özel bir uygulamadır. Bu uygulama sırasında hedeflenen kemiklere özel kesiler uygulanır. Daha sonra ise kemiklerin zaman içerisinde belli miktarda uzaması sağlanır. Boy uzatma tedavisinde elde edilecek uzama miktarı, kemiğin ilk uzunluğu ile orantılıdır. Yani bu işlem sayesinde herkeste aynı miktarda boy uzaması meydana gelmez.
Boy Uzatma Tedavisi Neden Yapılır?
Boy uzatma tedavisi kısa boylu veya ortalama bir boya sahip bireyler tarafından tercih edilir. Herhangi bir rahatsızlık söz konusu değilse kısa boyluluk, sağlık açısından bir soruna yol açmamaktadır. Bununla birlikte bazı bireyler estetik sebeplerden daha uzun bir boya sahip olmak isteyebilmektedir. Ancak özellikle de ergenlik dönemlerini tamamlamışlarsa boy uzamasının doğal bir şekilde meydana gelmesi mümkün değildir. Bu yüzden boy uzatma tedavisine başvurulmaktadır.
Boy Uzatma Tedavisi Kimlere Yapılabilir?
Boy uzatma tedavisi 3 ila 4 yaşlarından itibaren yapılabilmektedir. Bu tedavinin hem çocuklara hem de yetişkinlere uygulanması mümkündür. Bununla birlikte 50’li yaşlarını ardında bırakmış olan bireylere boy uzatma tedavisi yaptırmaları önerilmemektedir. Bunun en önemli sebebi, tedaviden sonra kemiklerin gerektiği gibi iyileşememe ihtimalidir. Belli bir yaştan sonra dokuların iyileşme yetisi azaldığı için boy uzatma tedavisinin mümkün olduğunca erken yaptırılması tavsiye edilmektedir.
Boy Uzatma Tedavisi İle Ne Kadar Boy Uzar?
Boy uzatma tedavisi ile genelde 7 ila 10 santimetre arasında bir uzama sağlanabilmektedir. Bununla birlikte bu tedavi ile 15 santimetreye kadar boyu uzatmak mümkün olabilmektedir. Boy uzatma ile elde edilecek kemik uzaması kemiğin ilk uzunluğuyla doğru orantılıdır. Mesela tedavi öncesinde kemiğin uzunluğu 50 santimetre ise tedaviden sonra kemiğin 10 santimetre kadar uzaması beklenmektedir.
Boy Uzatma Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Boy uzatma tedavisi yaklaşık 1,5 saat ila 3 saat içerisinde tamamlanmaktadır. Operasyon sırasında başvurulan teknik ve benzer faktörler operasyonun süresini etkileyebilir. Doktorunuz operasyon öncesinde boy uzatma ameliyatının süresi hakkında detaylı bir bilgilendirme yapacaktır.
Boy Uzatma Tedavisi Nasıl Yapılır?
Boy uzatma tedavisi çeşitli cerrahi teknikler kullanılarak yapılır. Bu yüzden boy uzatma tedavisi genellikle boy uzatma ameliyatı olarak isimlendirilir.
Boy Uzatma Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Boy uzatma ameliyatı sırasında tercih edilen birkaç yöntem vardır. Bu yöntemlerden ilki İlizarov tekniğidir. Bu teknikte uzatılması planlanan kemikler çatlatılır ve bacağın dışına yerleştirilen teller yardımıyla kademeli olarak uzatılır. Bir diğer boy uzatma ameliyatı tekniği ise kombine boy uzatma tekniğidir. Bu teknikte son derece verimli ve başarılı sonuçlar alınmaktadır. Kemiklerin bu teknik sayesinde günde 1 milimetre, 10 günde ise 1 santimetre kadar uzaması mümkün olmaktadır. Boy uzatma amacıyla tercih edilen son teknik ise motorize çivi yöntemidir. Bu yöntemde kemiğin içerisine özel bir çivi yerleştirilmektedir. Yerleştirilen çivi kademeli olarak uzayarak kemiğin ve dolayısıyla da boyun uzamasına neden olmaktadır.