Boyun Ağrısı Nedir?
Yazar Eyüp Genç • Beyin Ve Sinir Cerrahı • 25 Şubat 2020 • Yorumlar:
Boynumuzu oluşturan anatomik dokuların mekanik etkiler, travma, enfeksiyon hastalıkları, romatizmal hastalıklar yada tümör hastalıkları sonrası kalıcı yada geçici hasarına bağlı olarak ortaya çıkan hoş olmayan bir duygudur. Boyun ağrısı boyunu oluşturan dokulardan kaynaklanacağı gibi boğaz kaynaklı hastalıklar, Sırt ağrıları veya Kalp krizi sonrası göğüs ağrısının boyuna yayılması sonrası da görülebilir.
Boyun Fıtığı nedir? Belirtileri nelerdir?
Boyun ağrısı nedenlerinden biri de boyun fıtığıdır. Boyun fıtığı; Boyun omurları arasında bulunan disk’in yapısının mekanik etkilerle bozulması sonrası disk kapsülünün yırtılarak disk çekirdeğinin omurilik kanalı içine doğru yer değiştirmesidir.
Boyun fıtığı olan hastalarda yalnızca boyun ağrısı görülebileceği gibi omurilik ve sinir basısına bağlı olarak boyundan omuza ve kollara yayılan ağrı, ellerde uyuşma, kollarda kuvvet kaybı, el becerilerinde azalma gibi şikayetler de görülebilmektedir. Aynı zamanda enseden başa yayılan ağrı, sırt ağrısı, baş dönmesi, kulakta çınlama, denge bozuklukları ve yürüme bozuklukları gibi şikayetler de görülebilmektedir.
Ne zaman Doktora başvurmalı?
Tekrarlayan ve sürekli boyun ağrısı varlığında, boyun ağrısının şiddeti arttığında, boyundan kola yayılan ağrı varlığında, kuvvet kaybı ve el becerilerinde azalma olduğunda doktora başvurmalıyız. Ayrıca Boyun ağrısına Ateş yüksekliği, kilo kaybı ve gece terlemeleri eşlik ediyorsa mutlaka en kısa zamanda Doktora başvurmalıdır.
Boyun ağrısı ve Boyun fıtığında tedavi yöntemleri nelerdir?
Boyun ağrısı olan hastalarda, Boyun fıtığı var fakat kuvvet kaybı oluşturmamışsa ameliyat dışı tedavi yöntemleri ile hastaların ağrısı kontrol altına alınabilmektedir. Bunlar boyun kaslarının dinlendirilmesi, Ağrı kesici ilaç tedavileri, Fizik tedavi ve rehabilitasyonu, Ağrı tedavisi için bölgesel enjeksiyon uygulamaları sayılabilir.
Ne zaman Ameliyat olmalıyım?
Boyun fıtığının omurilik ve omurilikden çıkan sinirlere bası yaptığında, Ağrı ile birlikte kuvvet kaybı varlığında; Boyun ve kol ağrısı olan, ameliyat dışı tedavilere rağmen ağrısı geçmeyen hastalarda cerrahi tedavi uygulanmalıdır.
Boyun fıtığı ameliyatı olmadığımda ne olur?
Boyun fıtığı olan ve cerrahi tedavi uygulanmayan hastalarda yada boyun ağrısı olup da doğru ve etkin tedavisi yapılmayan hastalarda; Disk hastalığına bağlı olarak gelişen, disk’in etrafındaki kemik dokularda yeni kemik oluşumları, omurların birbirleri ile oluşturduğu eklemlerde büyüme, disk dokusunun etrafında olan bağlarda kalınlaşma ve sertleşme sonrası omurilik kanalında daralma, omurga dizlim bozuklukları ve omurgaların birbirleri üzerinde yer değiştirmesi gibi dahada kötüleşen omurga (dejeneratif omurga) hastalıkları görülmektedir. Tedavide geç kalındıkça nöral doku basısına bağlı olarak kalıcı nörolojik hasar oluşmaktadır. Dejeneratif omurga hastalıklarında zamanında ve etkin tedavi yöntemleri ile nöral doku hasarının ortadan kaldırılması, ilerlemesinin durdurulması ya da yavaşlatılması amaçlanmaktadır.