Boyun Fıtığı Ağrısı
Yazar Kemal Ergin • Fizyoterapist • 20 Haziran 2018 • Yorumlar:
Travma, zorlama, kaza veya yaşlılık sebebiyle diskin merkezi su içeriğini kaybederek yastıklama görevini eskisi gibi iyi yapamayabilir. Disk bozuldukça dış katmanı da yırtılabilir ve diskin merkezi dış katmandaki bir yırtıktan çıkarak sinirlerin ve omuriliğin bulunduğu boşluğa taşarak boyun fıtığına sebep olur.
Boynumuzda 7 adet omur ve bu omurlar arasında hareket edebilmemizi sağlayan diskler mevcuttur. Bir omuru diğerine bağlayan en önemli yapı olan disk kuvvetli bağ dokusundan oluşur ve omurlar arasında yastık ya da darbe emicisi gibi görev yapar. (şekil-1) Disk ve faset eklemleri omurların hareketlerine izin vererek boynunuzu ve sırtınızı eğmenizi ya da çevirmenizi sağlarlar.
Boyun Fıtığının Belirtileri Nelerdir?
- Boyun, sırt, kol ve omuzlarda ağrı
- Duyu kaybı
- Elektriklenme
- Kol ve el kaslarında güç kaybı
- Reflekslerde zayıflama
- Kolda incelme
- Nadiren fıtıklaşmış disk omuriliğe baskı yaparak bacaklarda da sorunlara sebep olabilir.
Boyun fıtığı terapisinde öncelikli olarak başvurulan yöntem, boyun kaslarını kuvvetlendirerek omurgaya binen yükü azaltmaya yönelik egzersizlerdir. Bu egzersizlerle fıtığın ilerleyişi durdurulabilir. Fıtık sebebiyle yaşanan akut ağrıları azaltmak için doktorunuz ağrı kesici ilaç önerebilir. İlaçla beraber boyun kaslarını rahatlatan kas gevşetici merhemler kullanılabilir. Eğer ağrılar ilaç tedavisi ile azalmıyorsa ve boyun hareketleri kısıtlanmaya devam ediyorsa fizyoterapi seçeneği değerlendirilmelidir. Fizyoterapi ile ağrıların hissedildiği bölgeler kuvvetlendirilir ve fıtığın sinirlere yaptığı basınç azaltılmaya çalışılır.
Bu bahsedilen terapi yöntemleriyle, belirtileri kontrol altına alınamayan boyun fıtığı için ameliyat seçeneği gündeme gelebilir. Uzmanlar boyun fıtığı ameliyatını en son başvurulacak seçenek olarak görmektedir ve mümkün olduğunca cerrahi müdahale dışındaki yöntemlerden sonuç alma yoluna gitmektedir.