BOYUN KİREÇLENMESİ
Yazar Ceren Can Bacanlı • Fizik Tedavi Uzmanı • 5 Ekim 2017 • Yorumlar:
Boyun ağrısı,boyun hareketlerinde kısıtlılık ve kaslarda gerginlik gibi şikayetlere neden olan boyun kireçlenmesi, özellikle bilgisayar başında uzun saatler geçiren kişilerde sıklıkla görülür.
Son yıllarda sık rastlanan boyun kireçlenmesinin hareketsiz çalışma ortamı sunan birçok meslek grubu neden olur.Boyun kireçlenmesi boyun omurlarının ve aralarında bulunan disk yapılarınının yıpranması sonucu ortaya çıkar. Meydana gelen bu değişikliklerin, omuriliğin geçtiği kanalı veya omurlar arasından çıkan sinirlerin geçtiği kanalları daraltarak sinirlerde bası oluşturur. Bu basıya bağlı olarak boyunda ve kollarda ağrı ve uyuşma ortaya çıkar. Boyun kireçlenmesi ileri yaşlarda, fiziksel olarak ağır işlerde veya uzun süreli aynı pozisyonda çalışanlarda, stresli bir işi olanlarda, kilolu kişilerde, skolyoz rahatsızlığı olan kişilerde sıklıkla görülür.
Bu hastalar sıklıkla boyun hareketleri ile artan dinlenince azalan kol ağrısı, omuzlara yayılan ağrı,uyuşma, kas güçsüzlüğü ,duyu kusurları ve ağrı süresinin artmasıyla birlikte uyku bozukluğu , huzursuzluk ve depresyon görülebilir. Mr, Röntgen filmleri, boyundaki fıtığa ait düzleşme, eklem aralığında daralma, boynun açılanması ve kireçlenmelerini gösterir.
Fizik tedavinin önemi,
Boyun kirençlenme tedavisi sırasında izlenecek yol kireçlenmeye neden olan ağrıların şiddetine bağlıdır. Ağrıların nedeni tam olarak belirlendikten sonra fizik tedavi uzmanı tarafında verilecek hareketlerin uygulanması ile boyun kemikleri üzerinde ağırlığı hafifleten kasların geliştirilmesi sağlanır. Ağrının yoğun olarak yaşandığı dönemlerde boyunluk takmak bir çözüm olabilir. Ancak boyunluk sürekli olarak kullanılırsa boyun kaslarını zayıflatabilir . Fizik tedaviden ciddi yarar görürler .