Bulimia Nervoza Nedir?
Yazar Kartal Şahin • Psikolog • 27 Eylül 2022 • Yorumlar:
Ulaşılması imkansız güzellik standartlarının ve Photoshoplanmış fotoğrafların her yanımızı çevrelediği bu devirde, bedenimizi ve özellikle de tartıda gördüğümüz kilomuzu olduğu gibi kabul etmek giderek zorlaştı. Bedenimizle kurduğumuz sağlıksız bir ilişki ise yeme bozukluklarına yol açabilmekte. En çok ergenlik ve genç erişkinlikte başlayıp kadınlarda erkeklerden daha fazla görülen bulimia nervoza ise aşırı yeme atakları ve ardından kilo almamak adına telafi edici davranışlarla tanımlanan bir yeme bozukluğudur.
Bulimia Nervoza, “yeme-çıkarma” şeklinde tabir edilen bir döngü şeklinde ilerler. Bulimik kişi kontrolsüzce yemek yediği beslenme ataklar yaşayabilir. Bu ataklarda hissettiği açlık hissinden bağımsız olarak kontrol kendisinde değilmişçesine kendini yemeğe verebilir. Genellikle bu süreci kusma nöbetleri takip eder. Kişi ayrıca alınan fazla kalorilerden kurtulmak için farklı şekillerde kendini arındırmaya gidebilir. Aşırı egzersiz veya oruçlar, kalori kısıtlamaları, laksatif ilaçlar ve sağlıksız diyetler de bu sürece dahildir. Bu davranışları fark etmek her zaman kolay olmayabilir ancak sürekli kilo almaktan şikayet etmek ve korkmak, daima vücudun şekli ve kilosu ile meşgul olmak, diş ve diş etlerinde hasar, el ve ayaklarda sürekli şişme gibi bazı belirtiler yakın çevre tarafından fark edilebilir. Bulimianın başkaları tarafından fark edilmesi, kişinin destek alma ihtimalini arttırabileceği için önemlidir.
Her ne kadar biyolojik ve kalıtsal faktörler bulimia riskini arttırabilecek faktörlerden olsa da, Yakın çevrenin yeme bedene olan tutumu da kişinin sağlıksız yemeye sahip olmasına yol açabilir. Kaynaklar, ailesi tarafından vücudu eleştirilen, fiziksel özelliklerinden dolayı zorbalığa maruz kalan kişilerin yeme bozukluğu geliştirme olasılıklarının daha yüksek olduğunu belirtmekte. Kişinin vücudunun değiştiği ve akran zorbalığına maruz kalma ihtimalinin arttığı ergenlik dönemi, bu yüzden yeme bozuklukları riskinin nispeten daha yüksek olduğu bir dönemdir. Bu sebeple, ebeveynlerin çocuklarının bedenleri üzerine sert yorumlar yapmamaları ve onları aldıkları kilolardan dolayı kötü hissettirmemeleri çok önemlidir. Aksine onlara bedenlerini her şekliyle kabul etmeleri ve sevmeleri konusunda yol gösterebilirler.
Uzun vadede çok daha büyük sağlık sıkıntılarına yol açabilen Bulimia Nervoza, gerekli destek alınarak tedavi edilebilir ve kişi hayatına sağlıklı bir biçimde devam edebilir. Adet dönemi düzensizliklerinden kalp yetmezliğine kadar birçok sağlık sorununa yol açabildiği için bulimianın tedavi edilmesi büyük önem taşımaktadır. Sadece psikoterapi ile değil, bir doktor gözetiminde de tedavi edilmesi, komplikasyonların oluşmadığından emin olmak için önemlidir.