Burun Ameliyatı Sonrasında Sosyal Yaşam
Yazar Emrah Çelik • Kulak Burun Boğaz Doktoru • 18 Mart 2019 • Yorumlar:
Rinoplasti ameliyatı, genel anestezi altında gerçekleştirilen ve yaklaşık olarak 2 ile 3 saat süren estetik operasyonudur. Bu ameliyatlar, tıbbi donanımlı hastane ortamında gerçekleştirilmelidir. Gelişen teknolojiyle birlikte ortaya çıkan tıbbi yöntemler, burun yapısındaki kıkırdak ve kemik dokuların fazla travmatize etmeden, burunu şekillendirmeye yardımcı olmaktadır. Günlük hayatlarına daha kısa sürede dönmek isteyen hastaların, uymaları gereken kurallara dikkat göstermeleri gerekir.
Kısa Sürede Sosyal Hayata Dönüş!
Gerçekleştirilen burun estetiği ameliyatının ardından, hastaların herhangi bir problemi olmaması durumunda, ameliyatın yapıldığı gün içinde veya bir gün sonra taburcu edilmesi gerçekleşir. Hastanede yatış sebebi anestezik maddelerin tamamen vücudu terketmesini beklemekdir. Burun ameliyatı sonrasında yeni kullanılan yöntemler sayesinde daha az olmakla birlikte şişlik ve morluk oluşacaktır. Morluk 1 hafta içinde şişlik de 10 gün içinde geçmektedir. Fakat şişliğin yüzde 80 i ise 6. Ayda iner.
Kalın ciltli hastalarda şişlik, ince ciltli hastalarda ise morluk biraz daha fazla sürebilir. Ama ameliyat sonrası sık kontrolerle bunların yönetilmesi kolaydır.
Rinoplasti ameliyatının ardından hastaların iş yaşamlarına geri dönmesi yaklaşık olarak 1 haftalık süreci kapsar . Fakat, ağır iş yüküne sahip olan hastalarda, bu süreç daha da uzayabilir.
Bu ameliyatların ardından iyileşme sürecinde fazla yatak istirahati yapılmasına ihtiyaç duyulmaz. Tam tersine bol bol hareket etmemiz kendimizi daha dinç hissetmemizi sağlar.
Burun Ameliyatından Sonra Hastaların Dikkat Etmesi Gerekenler!
Gerçekleştirilen ameliyatın ardından burnun gerçek şeklinin görülmesi için en az 6 ayın geçmesi gerekir. Bu dönemde dışarıdan gelecek olan darbelerden korunması ve aşırı güneş ışığına maruz kalınmamalıdır. Aynı zamanda hamam, sauna gibi sıcak ortamlardan uzak durulmalıdır.
Hastalar, iyileşme süreçlerinde doktor kontrollerini ihmal etmemelidir. İyileşme etkileri net olarak 6 ay ila 1 yıla kadar uzasa da, başlangıçta iyileşme hızlı olur. Bu sayede hastaların günlük yaşam içinde yer alması, daha erken dönemlerde olur.