Burun Estetiği (Rinoplasti)

Burun estetiği kişilerin görsel olarak burunlarının şeklinden memnun olmamaları durumunda başvurdukları cerrahi yöntemdir. Kişinin burnunda şekil ve fizyolojik sorunlara göre uygun yöntemler tercih edilir. Burun, görsel olarak yüzün en önemli unsurlarından biridir.

Burun Estetiği Ameliyatı Nedir?

Burun estetiği ameliyatı kişilerin burunlarındaki şekil bozukluklarının ve sağlık problemlerinin düzeltilmesine yönelik yapılan cerrahi işlemdir. Burun görsel olarak ne kadar iyi görünürse kişilerin yüzü de o kadar güzel ve çekici olabilir. Bu sebeple de burun estetiğine büyük önem verilmektedir. Burun estetiği operasyonlarında, pek çok önemli sorunlar düzeltilebilir.

Ameliyat ile Burundaki Hangi Sorunlar Düzeltilir?

Burun ameliyatı ile burun üzerinde küçültme, büyütme, burun ucunun kaldırılması ve burundaki fazla kemiğin alınması gibi operasyonlar yapılabilir. Her zaman estetik kaygılarla tercih edilen bir işlem değildir. Aynı zamanda kişinin borun yapısındaki kemikler ve kıkırdak sağlıklı nefes almasını da engeller. Bu durumun düzeltilmesi için mutlaka estetik operasyon tercih edilmelidir. İsterseniz burun ameliyatı ile sadece sağlığınızı olumsuz etkileyen durumlardan kurtulabilirsiniz. İsterseniz de sağlık problemlerinizle birlikte ayrıca burun ucunun kaldırılması gibi estetik müdahalelerde de bulunabilirsiniz.

 

Burun Kemiği Aldırma Ameliyatı

Operasyon sırasında kişinin kemik dokusu ve kıkırdağı üzerinde işlem yapılır. Lokal veya genel anestezi uygulanarak yapılan bu operasyon kapalı olarak yapılır. Burun ile dudakların birleştiği noktada bir kesi oluşturulur ve buradan kemik üzerinde düzeltme sağlanır. Ortalama 1 saat süren bu operasyonun ardından burunda görsel olarak kötü görünüme sebep olan kemik veya kıkırdak düzeltilir.

 

Burun kemiğinin alınması ile birlikte istenilirse, burun ucunun kaldırılması, burun deliklerinin küçültülmesi gibi işlemler birlikte yapılabilir. Burun kemiğinde yapılan müdahaleler genel olarak burnun görüntüsünün düzeltilmesini sağlar. 

 

Burun Deliği Küçültme Ameliyatı

Burun deliği küçültme ameliyatı, burnu normalde olması gerekenden daha geniş olan kişilerin tercih ettiği bir işlemdir. Burun delikleri daha dar bir görünüme sahip olduğunda çok daha estetik görünür. Bu operasyon tek başına yapılabileceği gibi diğer estetik operasyonlarla birlikte de uygulanabilir. 

Burun Törpüleme İşlemi

Burun törpüleme veya bilinen diğer ismi ile burun ucu törpüleme, burun kemerinden şikâyet eden hastalara uygulanan bir işlemdir. Burundaki kemer olması gerekenden fazla ve büyük olduğunda, hastaların burunları görsel olarak rahatsız edici olabilir. Özel bir yöntem sayesinde burun kemiği üzerinde tıraşlama ve törpüleme işlemi yapılır. Törpüleme işlemi genel olarak kişinin yüz yapısına göre belirlenir ve uygulanır.  

 

Burun törpüleme işlemi genel anlamda her burun operasyonunda uygulanabilir. Genel anestezi altında yapılan bu işlem 40 dakika ile 2 saat arasında değişen bir sürede tamamlanır. Bu işlem aslında genel olarak burun kemiğinin uygun hale getirilmesi için yapılan tüm işlemleri barındırır. Direkt olarak sadece burun kemiği törpülenemez. Ekstra düzeltmeler yapılmadığında burun kemiği istenilen forma sadece törpüleme işlemi ile kavuşamaz.

 

Burun törpüleme işleminde tur motoru ve ultrasonik cihazlar da kullanılabilmektedir.  

 

Burun Dolgusu Estetiği

Burun dolgu işleminde, klasik olarak yüze uygulanan dolgular uygulanır ve dolgu malzemesi sayesinde burun istenildiği gibi şekillendirilebilir. Dolgu uygulaması ile birlikte kişinin burun sırtında var olan eğrilikler, küçük şekil bozuklukları, burun ucunun kaldırılması gibi işlemler yapılmaktadır. Burun dolgusunun en önemli yapılma amaçları şöyledir:

 

Burun kökünde meydana gelen çökmelerin önlenmesi

Burundaki eğriliklerin, giderilmesi veya hafifletilmesi

Burun ucunun kaldırılmasının sağlanması

Burun sırtında düzleşme sağlanması

Burun asimetrilerinin düzeltilmesi

Hastalara lokal anestezi altında işlem uygulanır. İşlem öncesinde enjeksiyon yapılacak olan bölgeye lokal anestezi verilir ve 15-20 dakika kadar beklenir. Daha sonra dolgu malzemesi ile buruna gerekli şekiller verilebilir. İşlem ortalama 15 ila 30 dakika arasında sürmektedir.  

 

Burun Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Burun estetiği ameliyatı nasıl yapılır konusu, tercih edilen yöntemlere ve burunda düzeltilecek sorunlara göre değişiklik gösterir. Örneğin burundaki problem, dolgu ile çözülebilecek bir problem ise çok kısa sürede dolgu işlemi yapılır. Ancak burnun kemikli yapısı ile ilgili bir problem varsa açık veya kapalı burun estetiği olunması gerekir. Bunun için de kişinin burun bölgesinde kesi oluşturulması ve uygun şekilde burna şekil verilmesi gerekir.

 

Rinoplasti ameliyatı için genel anestezi uygulanır ve hastanın operasyon boyunca rahat etmesi sağlanır. Bazı durumlarda hastalara iki kez burun estetiği uygulanabilir.

 

Burun Estetiği Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Burun estetiği ameliyatı öncesi hastaların operasyona iyi hazırlanmış olması gerekir. Böylece süreç çok daha rahat geçer ve herhangi bir sağlık sorunu yaşanmaz. Bu süreçte genel olarak dikkat edilmesi gereken noktalar şöyledir:

 

Her cerrahi müdahalede olduğu gibi burun estetiği operasyonları öncesinde de kan sulandırıcı etkiye sahip  ilaçların kullanımının bırakılması gerekir.

Ek olarak ağrı kesiciler, vitaminler ve hormon ilaçları da bırakılmalıdır.

Operasyondan önceki dönemde ayrıca ödem yapma ihtimali olan besinlerin tüketiminin de bırakılması önerilir.

Operasyondan önce bazı testler yapılacaktır. Bunun için ortalama 2-3 saat öncesinde hastaneye gelmeniz gerekebilir.

Operasyondan önceki gece duş almanız ve antibakteriyel etkiye sahip bir sabunla yüzünüzü yıkamanız gerekir.

Burun estetiği öncesinde fiziksel olarak hazır olmanız kadar psikolojik olarak da hazır olmalısınız. Doktorunuzla süreç hakkında detaylı görüşmeli ve mutlaka aklınızdaki tüm soruların cevaplarını almalısınız.

 

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Burun estetiği ameliyatı sonrası iyileşme süreci olduğu için çok daha dikkatli olmanız gereken bir dönemdir. Bu süreçte ne kadar dikkatli ve özenli olursanız süreç sizler için o kadar rahat olacaktır. Operasyondan sonra dikkat edilmesi gereken unsurlar şöyledir:

 

Operasyon sonrasında genelde 1 gün hastanede kalmanız gerekebilir. Kendinizi buna hazırlamalısınız.

1 hafta sürecince mutlaka 3 yastıkla uyumanız önerilir.

Operasyonun geçirildiği gün ve bir sonraki gün 10-15 dakika mutlaka buz uygulaması yapılması gerekir. Böylece morluk ve şişlik gibi durumlar en aza indirilebilir.

Çok sıcak ortamlarda da bulunmamalısınız.

Başınızı öne eğmemeye özen göstermelisiniz.

Uyumadığınız sürelerde mutlaka dik pozisyonda durun.

Burnunuza dokunmanızda bir sakınca yoktur ancak darbe almamanız gerekir. Bu yüzden darbe almanıza neden olacak faaliyetlerden uzak durmanız gerekir.

Operasyondan 2 gün sonra normal hayatınıza devam edebilirsiniz. Bu süreçte sadece mikrop kapmamaya özen göstermeniz gerekir.

2 hafta burnunuza atelli yerleştirilir, bunlar çıkarıldıktan sonra da sizlere önerilen masajları yapmanız gerekir.

Ameliyattan sonra 1 ay kadar ağır spor yapmamanız gerekir.

1 ay denize girmeniz 2 ay da havuza girmeniz yasaktır.

Operasyondan sonra ayrıca 3 ay gözlük takmamanız gerekir.

Burun Estetiği Yapılırken Acı Hissi Olur Mu?

Birçok kişi burun estetiği sırasında çok acı hissi olabileceği düşüncesi ile ameliyatsız burun estetiği var mı diye araştırmaktadır. Ameliyatsız burun operasyonu olarak yalnızca dolgu işlemi vardır. Bunun dışında yapılan diğer tüm müdahaleler cerrahidir. .  

 

Burun ucu estetiği ve genel olarak burun operasyonlarında herhangi bir acı hissi oluşmaz. Ameliyattan sonra da çok kısa süre için acı hissi olabilir. Bu da tamamen geçici bir ağrıdır ve bu süreçte kullanacağınız ağrı kesiciler sayesinde rahat edebilirsiniz.

 

Burun Estetiği Sonrası İz Kalır Mı?

Burun küçültme ameliyatı sonrası iz kalma durumu hem yapılan işleme hem de tercih edilen tekniğe göre değişir. Kapalı burun estetiği operasyonlarında genel olarak iz kalma durumu söz konusu olmaz. Açık ameliyatlarda ise belirli belirsiz bir iz kalır. Bu da çoğu zaman zamanla çok daha silik hale gelir.  

 

Erkek Burun Estetiği

Zaten son yıllarda estetik operasyonlarda erkek ve kadın gibi ayrımlar tamamen ortadan kalkmıştır. Erkeklerin burnunda var olan şekil bozukluklarının giderilmesi ve daha iyi bir burun görüntüsünün elde edilmesi için cerrahi müdahale uygulanır. Genel olarak süreç kadınlarda yapılan işlemlerle aynıdır. Kişilerin burnundaki şekil bozukluklarına göre ne yapılacağına ve nasıl bir yol izleneceğine karar verilir.

 

Erkeklere yapılan estetik müdahalelerde sadece daha doğal bir görünüm elde edilmeye çalışılır. Erkeklerde çok küçük, kalkık burun görüntüsü hoş olmayacağı için daha çok şekil bozukluğu üzerinde durulur. Olabildiğince doğal ve güzel bir görünüm elde edilmek istenir. Bu amaçla da çeşitli müdahaleler yapılır.

 

Sıkça Sorulan Sorular

 

Nefes alma problemimi düzelttirirken bir yandan da estetik olarak burnumun şeklini düzelttirebilir miyim?

Nefes alma sorunlarına neden olan problemler düzeltilirken, sıklıkla burun estetiği de yapılabilir. Nefes alma problemlerinizin düzeltilmesine yönelik yapılan operasyonlar sırasında, burnunuzdaki şekil bozukluklarının düzeltilebileceğini söyleyebiliriz.

 

Burun estetiği operasyonundan sonra burnun daha fazla aktığı doğru mudur?

Burun estetiği operasyonun ardından burunda fazla akıntı olduğu söylemi doğru değildir. Bu durum geçici olarak 1-2 hafta sürebilir ancak kalıcı olmadığını belirtmemiz gerekir.

 

Operasyonumdan hemen sonra eve gidebilir miyim?

Burun estetiği operasyonu sonrasında hasta genellikle aynı gün evine gidebilir. Nadir olarak bazı durumlarda hastanın 1 gün hastanede kalması gerekebilir.  

 

Burun estetiği operasyonumdan sonra dikişler ne zaman alınacak?

Burun estetiğinde uygulanan tekniğe göre eğer dikiş uygulanması gerekiyorsa, bu dikişlerin alınması 1 hafta sonra olacaktır. Eğer kendiliğinden eriyen ipler kullanılmışsa da dikişlerin alınmasına gerek olmaz.

 

Çözünebilir dikişlere alerjik olmak mümkün müdür?

Burun estetiği ve pek çok cerrahi işlemde kullanılan çözülebilir ipler, özel olarak üretilir ve alerjiye sebep olmaz. Çok nadir olarak hafif bir kaşıntı olabilir. Onun dışında herhangi bir alerji yapmaz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tayfun Türkaslan Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)