Burun Estetiği (Rinoplasti)
Yazar Emrah Efe Aslaner • Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Uzmanı • 11 Ocak 2018 • Yorumlar:
Çok iyi bir KBB Uzmanı ve burun cerrahı olan babam ile aramızdaki en büyük tartışma konusudur burun ameliyatını kim yapmalı konusu. Bugün vardığım nokta, burna hem fonksiyonel hem de estetik anlamda saygı gösteren cerrah bu işi layığıyla yapar. Burun temel olarak iki öneme sahiptir. Bunlardan ilki nefes alma fonksiyonudur. Her iki burun boşluğuna yeterli miktarda hava girişini sağlayan, içine aldığı havayı uygun oranda nemlendiren ve ısıtan bir burun, fonksiyonel açıdan sağlıklı burundur. Burnun ikinci önemi ise, yüzün tam ortasında yer alması nedeniyle yüz görünümündeki belirleyici rolüdür. Başarılı bir rinoplastide, burnun gerek fonksiyonel gerekse estetik anlamda ele alınması gerekmektedir.
Rinoplasti ameliyatı, açık teknikle (kolumella üzerinde yapılan küçük bir kesi ile) veya kapalı teknikle (sadece burnun içinden kesi yaparak) yapılabilmektedir. Teknik seçimi hastanın ihtiyacına göre belirlenmekle beraber iyileşme süresi açısından olsun, ödem açısından olsun hasta açısından bu iki teknik arasında bir fark yoktur. Her plastik cerrahi ameliyatında olduğu gibi hastaya en uygun ve cerrahın kendini en rahat hissettiği teknik uygun tekniktir. Ameliyat genel anestezi altında yapılmaktadır ve yaklaşık 2-2,5 saat kadar sürmektedir. Ameliyat sonunda, burnun dışına küçük bir atel konmaktta, fakat gerekmedikçe burun içine tampon veya splint konmamaktadır. Hastalar, ameliyat sonrası dönemde ağrı kontrolü (Rinoplasti genel anlamda çok az ağrı oluşturan bir ameliyattır) ve düzenli soğuk uygulama (ödem ve morluğun minimal düzeyde tutulabilmesi için) amacıyla bir akşam hastanede tutulmaktadır. Hastalar ameliyattan sonraki sabah, basit bir medikal tedavi ve burun temizliği önerilerek taburcu edilirler.
Ameliyattan sonraki ilk kontrol 1 hafta sonra yapılarak, burun alçısı alınır ve burun bantlanır. Bu kontrolde hastaya, özellikle ameliyatın birinci ayına kadar olan dönemde uygulanması gereken, burundaki ödemin daha hızlı şekilde ortadan kalkmasını sağlayan masajlar önerilir. Hastaların büyük çoğunluğunda morluk, sadece gözaltında ince bir hat şeklinde görülmekte ve 3-4 gün içinde ortadan kalkmaktadır.
Rinoplastide nihai sonucun ortaya çıkışı, kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 6-12 ay kadar sürmektedir. Bu dönemde burundaki ödem azalmakta ve detaylar günden güne daha çok ortaya çıkmaktadır. Ameliyattan sonra sertleşen burun dokusu yumuşamakta ve eski doğal halini almaktadır. Her ne kadar tam iyileşme 1 seneye kadar uzasa da, hastaların büyük çoğunluğunda, ameliyattan sonraki 1. haftada burun kişinin sosyal hayatında herhangi bir sorun oluşturmayacak oranda iyileşmekte, 1. ayda ise iyileşmesinin çok yüksek oranını tamamlamaktadır.
Yazar
Emrah Efe Aslaner Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Op. Dr.
Randevu al Profili görüntüleyinYorumlar: (0)
Yazar
Emrah Efe Aslaner
Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Op. Dr.