BURUN ESTETİĞİ (RİNOPLASTİ)
Yazar Haldun Kamburoğlu • Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Uzmanı • 18 Ocak 2018 • Yorumlar:
BURUN ESTETİĞİ AMELİYATI BENİM İÇİN UYGUN MUDUR?
Burun estetiği ameliyatı olabilmeniz için genel olarak sağlıklı bir birey olmanız istenmektedir. Rinoplasti ameliyatı için en uygun adaylar üç kategoride değerlendirilebilir:
1) Görünüm: Rinoplasti ameliyatı olmaya karar veren kadın veya erkeklerin büyük çoğunluğu bu ameliyatı, daha güzel bir görünüme kavuşmak için isterler. Hastaların bu ameliyat için başvurma sebepleri arasında en yaygın olanlar şunlardır:
- Burnun yüze oranla fazla büyük görünmesi,
- Yandan bakıldığında burun sırtında kemer,
- Önden bakıldığında burnun fazlaca geniş görünmesi,
- Burun ucu düşüklüğü veya sarkıklığı,
- Burun ucu kalınlığı veya genişliği,
- Burun deliklerinin fazla genişliği,
- Burnun sağa veya sola, bazen 'S' şeklinde her iki tarafa eğri olması,
- Daha önceden başka merkezde geçirilmiş cerrahi (sekonder cerrahi) sonucu istenmeyen görünüm,
- Daha önce meydana gelen bir yaralanma sonucu burunda simetrik olmayan görünüm olmasıdır.
Ameliyat sonrasında hastalar genel görünüşlerine dair büyük bir memnuniyet duymakta ve özgüvenlerinde belirgin bir artış olmaktadır. Çeşitli bilimsel çalışmalarda bu durumun hastaların sosyal ve iş yaşantılarına da olumlu katkı sağladığı ortaya konmuştur.
2) Yaralanma: Eğer bir kazada yaralandıysanız ve bu durum burnunuzda bir bozukluğa neden olduysa burnunuzun mümkün olduğunca eski görüntüsünü yeniden kazanmasını sağlamak için rinoplasti uygulanabilmektedir.
3) Nefes alma: Özellikle ciddi eğrilik nedeni ile dar burun boşluğuna sahip hastalarda rinoplasti ve/veya septoplasti ile nefes alma problemleri giderilebilmektedir.
BURUN ESTETİĞİ İÇİN İLK MUAYENE
Yapılan ilk görüşmede Dr. Kamburoğlu sizi muayene ettikten sonra sizinle ameliyat olma gerekçeniz, bu ameliyattan beklentiniz ve genel sağlık durumunuz gibi konuları görüşecektir. Bu ilk muayenede yanıt almak istediğiniz tüm soruları Dr. Kamburoğlu'na sorabilirsiniz, tamamını içtenlikle yanıtlayacaktır.
BURUNDAN NEFES ALMA SORUNLARININ TANI VE TEDAVİSİ
Burnun temel görevi sağlıklı nefes almayı sağlamasıdır. Burun estetiği düşünüyorsunuz; ancak aynı zamanda nefes problemleriniz de var. Peki bu nefes problemlerinin tanısı ve tedavisi nasıl yapılır?
Öncelikle ilk aşama burun içinin spekulum denilen bir alet yardımı ile muayenesidir. Bu sayede burnun 1/3- 1/2'lik bir alanı net olarak görülür. Bu alanda var olan septum (kıkırdak ve/veya kemik) eğrilikleri, et (konka, polip) büyüklükleri veya burun kanalı darlıkları ile burun taşları görülebilir. Ancak daha arka bölümlerin değerlendirilebilmesi için rinofarengoskop dediğimiz ışıklı kamera sistemlerine (endoskop) ihtiyaç vardır. Kliniğimize nefes alma şikâyeti ile başvuran hastalarımızın muayenesini bu şekilde endoskopik olarak yapabilmekteyiz. Ayrıca burun içerisindeki eğriliklerinizin, et büyüklüklerinizin hatta darlıklarınızın yerini sayısal olarak ses dalgaları ile çalışan akustik rinometri cihazımız ile net bir şekilde tespit edebiliyoruz. Bu iki cihaz sayesinde burun arka bölümlerinin görülmesi için diğer bir yol olan ancak X ışını içeren tomografi görüntüleme yöntemlerine daha az ihtiyaç duyulmaktadır.
Burnunuzdaki nefes alma sorunlarına yol açan bozuklukları görüntüledik, peki ne kadar etkili ve kaliteli nefes alıyorsunuz? Eğrilikler dışında burun kıkırdaklarınızdaki yetmezlikler de nefes almanızı güçleştirebilir. Bu gibi durumların tanısı ve tedavi sonrası takibi için ise rinomanometri ve PNIF dediğimiz iki sistemden faydalanıyoruz. Bunlar bize nefes almanızın miktarını, şeklini ve kalitesini gösteriyor.
Tüm bu işlemler yapıldıktan sonra nefesiniz hakkında net ve bilimsel bilgilere ulaşmış oluyoruz. Bu sayede burun estetiği ameliyatınızı olurken eş zamanlı olarak nefes sorunlarınızın da bilimsel teknikler ışığında çözülmesi mümkün oluyor.
BURUN ESTETİĞİ AMELİYATIMLA BERABER NEFES PROBLEMİM GİDERİLEBİLİR Mİ?
Estetik burun ameliyatı sırasında, var ise burunla ilgili her türlü solunum sıkıntınız (deviasyon, valf yetmezliği, et büyüklüğü gibi) eş zamanlı olarak tedavi edilmektedir. Bu iki ameliyatı eş zamanlı olmanız en doğru seçenektir. Çünkü nefes ameliyatı sırasında çıkarlan parçalar, estetik ameliyat kısmında kullanılabilmektedir. Nefes ameliyatını önce olduğunuz takdirde böyle bir şansınız olmayacaktır.
BURUN ESTETİĞİ AMELİYATIMIN SONUCU NASIL OLACAK?
Burun estetiği ameliyatınız ile ilgili belki de en fazla merak ettiğiniz konu bu. Bunun için çeşitli açılardan standardize resimlerinizi çekiyoruz. Daha sonra yüzünüzü, Vectra 3D cihazımız ile 3 boyutlu olarak tarıyoruz. Burnunuzun uzunluğunu, genişliğini, kalkıklığını, yüzünüz ile uyumunu, çeşitli açı ve oranları ve daha birçok parametreyi sistem bize otomatik olarak sunuyor. Bu hesaplamaları yaptıktan sonra sizinle birlikte 3 boyutlu resimleriniz üzerinden ameliyat simülasyonunuzu gerçekleştiriyoruz. Bu sayede kliniğimizden ayrılırken ameliyat sonucunuzu gerçeğe en yakın hali ile 3 boyutlu olarak görmüş oluyorsunuz.
BURUN ESTETİĞİNDE CERRAHİ TEKNİKLER
Dr. Kamburoğlu, burun estetiği ameliyatlarını genel anestezi altında gerçekleştirmektedir. Zira lokal anestezi altında hasta konforunun tam olarak sağlanması güçtür. Bununla beraber, genel anestezi altında tansiyon, istenilen seviyede tutulabilmekte; kanama, en aza indirilebilmektedir. Öte yandan lokal anestezi ile tam bir burun ameliyatından ziyade daha küçük işlemler de yapılabilir.
Estetik burun ameliyatı 4 farklı şekilde yapılabilir. Tüm bu yöntemlerin iyileşme ve düzelme süreçleri birbirinden farklılık göstermektedir.
1) Açık Teknik: Bu ameliyat sırasında cerrah, kolumellada (iki burun deliğini birbirinden ayıran sütun) enine küçük bir kesi açar ve buradaki deriyi burnun uç kısmından sıyırarak içerideki kemik ve kıkırdağı incelikle biçimlendirir. Bu işlem, burnun alt kısmında çoğu zaman hiç fark edilmeyen küçük bir iz bırakır. Bu tekniğin avantajı, burna tam hakimiyet sağlaması ve burun ucunun dikişler ile sağlam bir şekilde şekillendirilmesine olanak vermesidir. Dezavantajları ise kolumellada kalabilecek hafif bir iz ve kapalı tekniğe göre bir miktar daha uzun süre devam eden şişlik olarak sıralanabilir. Bahsedilen dezavantajlar çok nadir olmakla beraber günümüzde dünyada en sık kullanılan burun ameliyatı tekniği budur.
2) Kapalı Teknik: Bu teknikte kesiler burun deliklerinin içinden yapıldığı için hemen hemen gözle görülür hiçbir iz kalmaz. Öte yandan, klasik kapalı tekniklerde burun ucuna açık teknikteki gibi hakimiyet sağlanamadığı için burun ucu, dikişlerle şekillendirilemez. Burun ucunun şekillendirilmesi gerekmeyen hastalarda tercih edilebilecek bu teknik, günümüzde popülerliğini kaybetmiştir.
3) Doğurtma Yöntemi: Bu teknikte burun içinden iki paralel kesi ile burun kıkırdakları doğurtulup şekillendirilir. Açık teknikteki gibi hakimiyet sağlaması, öte yandan kapalı teknik gibi kolumellada (iki burun deliğini birbirinden ayıran sütun) kesi yapılmaması bu tekniğin avantajlarıdır. Bu tekniğin dezavantajı ise paralel kesilerden birisinin burun ucu destek mekanizmalarından birine (scroll area) yapılmak zorunda olmasıdır. Bu teknikte bu yapının burun ucu düşüklüğüne neden olmaması için ameliyat sonunda scroll alanın tekrar onarılması konusunda yaygın bir görüş birliği mevcuttur.
4) Modifiye Doğurtma Yöntemi: Bu teknik burun ucunun, açık teknikteki gibi görüntülenmesine olanak tanır; kolumellada (iki burun deliğini birbirinden ayıran sütun) ise kapalı teknikte olduğu gibi iz bırakmaz. Ayrıca doğurtma tekniğindeki gibi burun içinde ikinci bir kesi yapılmadığı için, burun ucu destek mekanizmaları korunmuş olur. Dr. Kamburoğlu tarafından yeni dikiş teknikleri eklenerek geliştirilen bu yöntem, Dünya Estetik Cerrahi Birliğinin (ISAPS) resmi yayın organı olan Aesthetic Plastic Surgery dergisinde 2014 yılında yayınlanmıştır.
Dr. Kamburoğlu, genelde ameliyatlarında kendi geliştirdiği 4. sıradaki modifiye doğurtma yöntemi ve 1. sıradaki açık tekniği tercih etmektedir. Kapalı (modifiye doğurtma) yöntem birçok primer (daha önce ameliyat olmamış) hasta için uygun teknik olmakla beraber, bazı durumlarda (daha önce geçirilmiş cerrahi varlığı, eğrilik durumları, burun deliklerinin çok küçük olması vb. gibi) açık teknik de tercih edilebilmektedir.
ULTRASONİK RİNOPLASTİ (ULTRAPLASTİ)
Burun estetiği ameliyatının en önemli kısımlarından birisi şüphesiz ki kemik şekillendirilme işlemidir. Bu işlem, hem alnınız ve orta yüzünüzle hem de çenenizle tam uyumlu olarak tasarlanmalı ve yapılmalıdır. Klasik rinoplastide bu işlem, çeşitli cerrahi aletler ve mikromotorlar ile yapılmaktadır. Ultrasonik rinoplastide ise bu işlem ultrasonik bir cerrahi sistem yardımı ile yumuşak dokulara ve kıkırdaklara hiçbir zarar vermeden çok hassas bir şekilde gerçekleştirilir. Bu teknik özellikle eğri burunları veya kalın kemikleri olan hastalarda klasik yöntemlere göre ciddi üstünlük sağlar. Kullandığımız ultraplasti sistemleri burun estetiği için özel tasarlanmış cihaz-uç kombinasyonlarından oluşmaktadır. Rinoplasti sürecinizde ihtiyacınız olabilecek her türlü teknik, alet ve cihaz kliniğimizde hizmetinizdedir.
BURUN ESTETİĞİNDE CERRAHİ OLMAYAN YÖNTEMLER
Bu teknikler burnu çeşitli dolgu maddeleri ile şekillendirme prensibine dayanır. Oldukça kolay gibi görünseler de sonuçların kalıcı olmaması ve özellikle kemik üzeri bölgelerde oluşabilecek topaklanmalardan ötürü estetik cerrahlar arasında kullanımı çok azdır.
BURUN ESTETİĞİ TİPLERİ
Rinoplasti ameliyatları; küçültme ameliyatları, büyütme ameliyatları ve hem küçültme hem büyütme tekniklerinin uygulandığı ameliyatlar olmak üzere 3 gruba ayrılabilir. Sadece küçültme uygulanan hastalarda çıkarılan dokular burnun yeniden şekillendirilmesinde kullanılmaktadır. Büyütme ihtiyacı olan hastalarda ise kulak kıkırdağı, kaburga kıkırdağı, karın kası zarı veya saçlı derinin altından saça ve deriye zarar vermeden alınan zarlar kullanılabilmektedir. Büyütme ameliyatlarına daha ziyade sekonder (başka merkezde daha önce ameliyat olmuş) hastaların tedavisinde gerek duyulmaktadır.
AMELİYAT SÜRESİ
Ameliyat süresi, yapılacak işleme ve uygulanacak tekniğe göre değişmekle beraber ortalama 3 saat civarıdır. Tüm ameliyatların kesin bitiş noktası, ameliyat sonucunuzun Dr. Kamburoğlu'nun içine sindiği ve 'Çok güzel oldu...' dendiği andır. Yüzünüzün ortasında duran ve hayat boyu sizin mutluluğunuzda rol oynayacak bir yapı için siz ne kadar özeniyorsanız emin olun, biz daha fazla özeniyoruz.
BURUN ESTETİĞİ AMELİYATINDAN SONRAKİ İYİLEŞME SÜRECİ
Ameliyat sonrasında, yeni şeklini muhafaza etmek amacıyla burnunuz özel bir plastik malzeme içerisine alınır. Dr. Kamburoğlu alçı kullanmamaktadır. Ağrı ve şişmeyi önlemek için ilaç ve buz tedavisi uygulanır. Bir hafta sonunda burun üzerindeki plastik koruyucu çıkarılır. Bu aşamada kaba şişlikler inmiş; ancak ince şişlikler hâlen devam etmektedir. Bu ince şişlikler, sizi tanımayanların anlamayacağı, tanıyanların da: ''Hafif bir şişlik var.'' diyebileceği şekildedir. Rinoplasti ameliyatının nihai sonucuna ulaşmak 1 yıl kadar bir süre alacaktır. Morluklar kişiden kişiye değişmekle beraber, Dr. Kamburoğlu'nun geliştirdiği yeni teknikler sayesinde hastalarının birçoğunda hiç morluk olmamakta veya çok az morluk olmakla beraber, morluk olan hastalarda ise bu morluklar birkaç gün içerisinde tamamen geçmektedir. Dr. Kamburoğlu ameliyatlarını, tamponsuz veya hava kanallı silikon splintler kullanarak yapmaktadır. Bu sayede ameliyattan hemen sonra burnunuzdan nefes alabilirsiniz.
BURUN ESTETİĞİ AMELİYATINDAN ÖNCE VE SONRA YAPMANIZ VE YAPMAMANIZ GEREKENLER
Ameliyat Öncesi
Ameliyata girmeden önce aşağıda belirttiğimiz hususları dikkate almanız önemlidir:
Ameliyat öncesi muayenenizde Doç. Dr. Haldun Kamburoğlu size başka bir hastalığınız olup olmadığını, düzenli kullandığınız ilaçları, herhangi bir alerjiniz olup olmadığını ve daha önceki ameliyatlarınızı bir form ile soracaktır. Genel anestezi alabilmeniz için gerekli bazı tahliller ameliyattan 1 gün önce yapılacak ve bunların sonuçları anestezi doktorları tarafından da değerlendirilecektir.
Ameliyattan önce sağlığınızla ilgili bir probleminizin olmadığından emin olmalısınız. Fiziksel koşullarınızın iyi olması önemlidir; çünkü bu durum, ameliyat sırasındaki riskleri azaltır ve daha hızlı bir iyileşme süreci sağlar. Hâlihazırda devam ettiğiniz tedavi veya tedaviler var ise bunu Doç. Dr. Haldun Kamburoğlu'na bildirmelisiniz. Amacımız; olası komplikasyonları en aza indirmek, cerrahi uygulamanın sonucunu artırmak ve sizlere günümüzün mevcut şartlarındaki en yüksek hasta güvenliği şartlarını sağlamaktır.
Aspirin vb. içeren kan sulandırıcılar ile Ibuprofen içeren ağrı kesiciler ve grip ilaçlarını ameliyattan önceki en az 1 hafta ve sonraki 1 hafta kullanmamanız gerekmektedir. Coumadin tarzı kan sulandırıcılar ve anti-romatizmal ilaç kullanımı varlığında ise tedavi protokolü biraz daha farklı olmakla birlikte bu durum, doktorunuz tarafından size ayrıntılı olarak anlatılacaktır.
Doğum kontrol hapı (adet geciktirici) kullanıyorsanız ameliyattan önceki 1 ay ve sonraki 1 ay bu ilaçları tamamen bırakmanız gerekmektedir. Roacuttane vb. ilaçlar kullanıyor iseniz ameliyattan 6 ay önce bu ilaçları bırakmış olmanız ve ameliyattan sonraki 6 ay içinde tekrar kullanmamanız önerilir.
Vitamin E, sarımsak, vişne, kiraz, ginseng, yeşil çay, tarçın, bitki çayları, gotu kola, keten tohumu, resveratrol (kırmızı şarap özü) gibi maddeler de kan sulanmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle ameliyattan en az 1 hafta öncesine kadar bu maddeleri almamanız önerilir. Ameliyattan sonra da en az 2 hafta bu maddeleri kullanmamanız önerilir.
Sigara içiyorsanız ve daha önce ameliyat olmadı iseniz ameliyattan 4 hafta önce genel anestezinin risklerini azaltmak için sigarayı bırakmanız tercih edilir. Daha önce burun ameliyatı oldu iseniz ameliyat sonucunu da etkileyeceği için sigarayı mutlaka bırakmanız gerekir.
Kalın deriniz var ise ameliyattan önceki 4 hafta size özel bir cilt protokolü başlamak gerekebilir. Bu konu ile ilgili muayeneniz sırasında ayrıca aydınlatılacaksınız.
Ameliyattan önceki 3 hafta içerisindeki her türlü hastalığınız ve kullanmanız gereken bütün ilaçlar ilgili (tüm ağrı kesiciler dahil) Doç. Dr. Haldun Kamburoğlu'nu arayıp bilgi veriniz.
Ameliyattan 2-7 gün önce HydraFacial MD gibi ileri teknoloji bir cilt bakım sistemi ile cildinizi ameliyat sonrası bantlı erken döneme hazırlayabilirsiniz.
Ameliyattan önceki 1 hafta ve sonraki 2 hafta süresince günde 2 kez 500 mg vitamin C kullanımı yara iyileşmenizin hızlanmasına yardımcı olacaktır.
Ameliyattan önce burun kıllarınızı (ve varsa bıyığınızı) kesmeniz önerilir. Ancak bunların cımbız ile çekilmesi folikülit (kıl kökü iltihabı) ihtimali nedeni ile sakıncalıdır.
Ameliyattan 1 gece önce yüzünüzü SkinCeuticals gibi üst düzey bir cilt bakım markasının cildinize uygun bir ürünü ile temizleyiniz.
Genel anestezi alabilmeniz için ameliyattan önceki 8 saat aç ve 4 saat susuz kalmanız gereklidir.
Hastaneye gelirken önden düğmeli pijama getiriniz. Gecelik getirmeyiniz.
Ameliyat Sonrası
Ameliyattan sonra bir süre herhangi bir şey yememeniz veya içmemeniz gerekir. Hastanede bulunduğunuz sürede hemşireler size ne zaman su içmeye başlayabileceğinizi söyleyeceklerdir. Ameliyatın 4. saatinde su içmeye başlayınız, 6. saatinde ise yavaş yavaş katı gıdalara geçebilirsiniz. (8 saat ve sonrasında her türlü gıdayı tüketebilirsiniz. Yalnızca ilk 1 ay ağzınızı çok fazla (zorlayarak) açmamaya özen gösterin. Çiğnedikleriniz burnunuza bir zarar vermez. Sakız çiğneyebilirsiniz. Su içmeye başladıktan sonraki 24 saat bol su tüketmeniz önerilir.
Ameliyattan sonra ilk 24 saatte makattan gaz veya dışkı çıkışı olmaması durumunda lütfen hemşireleri (veya taburcu oldu iseniz Dr. Kamburoğlu'nu) bilgilendiriniz.
Ameliyattan sonra mümkün olan en erken saatte (hemşireler tansiyonunuzu ölçüp yürümeniz açısından bir sorun olmadığını söylediklerinde) bir refakatçi ve hemşire eşliğinde yürüyüş yapmanız gerekmektedir. Ayrıca yattığınız süre içinde de yatağın içeresinde bacaklarınızı ve ayaklarınızı hareket ettirmeniz önerilir. Hastanede kaldığınız sürece ne kadar çok yürürseniz anestezinin tüm ameliyatlarla ortak risklerinden biri olan bacak toplar damarlarında pıhtı oluşma riskinin o kadar önüne geçilmiş olur. Ameliyatınız süresince güvenlik önlemi olarak bacaklarınızda, bu amaçla özel bir makina çalıştırılmaktadır.
Ameliyattan sonra ilk 24 saat her iki gözünüzün üzerine 2 saatte bir yenisi ile değiştirerek buz uygulaması yapmanız önerilmektedir. Buz uygulamasına her saat başı 10 dakika ara verebilirsiniz. Buz uygulamasının en kolay yolu iki adet muayene eldiveninin içerisine buzları koyup bunları birbirine bağlayıp göz üzerine koymaktır. Alternatif olarak soğuk jel paketlerinden de yararlanabilirsiniz. Ancak bu ürünler çok hızlı ısındığı için daha sık değiştirmeniz gerekecektir. Buz uygulaması sayesinde, az da olsa oluşabilecek şişlik ve morlukların asgari düzeye indirilmesi sağlanmaktadır.
Yeni ameliyat tekniklerimiz sayesinde çoğu hastada hiç oluşmayan ancak bazen az miktarda oluşabilen morluklarınızı geçirmek için ameliyattan hemen sonra Auriderm XO ya da Arnica jeli günde 2 kez kullanabilirsiniz.
Ameliyattan sonra bir gece gözetim altında olmanız için hastanede yatmanız önerilir. Doç. Dr. Haldun Kamburoğlu, ameliyattan sonraki gün saat 11:00 ile 12:00 arasında sizi taburcu etmeye gelecektir. Taburculuk saatiniz öğlen 12:00'dir. Taburculuğunuz sırasında size burada yazılan ilaçlar ve bazı ek ilaçlar reçete edilecektir. Yalnızca Arnica jeli ameliyattan önce almanız ve hastaneye gelirken yanınızda getirmeniz önerilir.
Ameliyattan sonra ilk 24 saatte bazı hastaların burnundan hafif bir sızıntı olabilir. Bu durum normaldir ve telaş etmenize gerek yoktur. Burun ucunuzdaki sızıntıyı emmesi için konulmuş gazlı bezi taburculuğunuzdan sonraki gün tamamen çıkarabilirsiniz.
Doç. Dr. Haldun Kamburoğlu klasik tampon kullanmamaktadır. Ameliyatlarını ya tamponsuz ya da silikon hava kanallı splint ile yapmaktadır. Silikon splintler hava kanallı oldukları için, burnunuzda bulundukları süre içinde nefes alabilirsiniz. Hastaneden çıkarken size bu hava kanallarının tıkanmasını engellemek için günde 3 defa her bir kanala 3 cc sıkacağınız bir sıvı verilecektir. Bu silikon splintler çıkartılırken klasik tamponlar gibi herhangi bir ağrı veya acı vermezler.
Doç. Dr. Haldun Kamburoğlu alçı kullanmamaktadır. Bunun yerine özel bir plastik koruyucu kullanmaktadır. Bu plastik koruyucu ile ameliyattan 2 gün sonra banyo yapabilirsiniz. Ancak suya dayanıklı olan bu plastik koruyucuyu köpüklememeniz önerilir.
BURNUNUZUN İÇİNE VEYA ÜSTÜNE DOKUNMADAN ÖNCE HER SEFERİNDE MUTLAKA ELLERİNİZİ İYİCE YIKAYINIZ. MÜMKÜNSE DEZENFEKTAN İLE ELLERİNİZİ TEMİZLEYİNİZ.
İlk banyonuzu yaptıktan sonra makyaj yapabilirsiniz. Ancak bantlara makyaj malzemesi değdirmemeniz önerilir. Ameliyattan 2 gün sonra kaşlarınızın yanlarını, 2 hafta sonra ise kaşlarınızın ortasını aldırabilirsiniz.
Bazı hastaların ameliyatlarında ağız içerisinde üst dudağın iç kısmından (dişler ile dudak arkasından) 1-2 cm'lik küçük bir kesi yapmak gerekebilmektedir. Eğer sizde bu işlem yapıldı ise ameliyattan sonraki ilk gün sıvı şeylerle beslenmeniz, ikinci gün yumuşak gıdalara geçmeniz önerilir. Üçüncü gün istediğiniz gıdayı tüketebilirsiniz. Ayrıca ilk üç gün boyunca her yemekten sonra ağzınızı su ile çalkalamanız gerekmektedir.
Ameliyattan hemen sonra eğer üst dudak içerisinde küçük bir kesiniz yok ise dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Dudak içerisinden kesi yapılması gereken bazı özel durumlarda diş fırçalama 1 gün ertelenmelidir.
Hastaneden çıkarken size, ameliyatınız eğer açık teknik ile yapılmış ise günde 1 kez dikişlerinize sürmek için Terramycin göz merhemi verilecektir.
Ameliyatınız tamponsuz yapılmış ise ameliyattan sonra 1. günden itibaren, eğer silikon splint kullanılmış ise bu splintler çıkartıldıktan sonra deniz suyu içeren bir ürünün (Nasatol gibi hem deniz suyu hem de Xylitol içeren bir ürün veya bulamıyorsanız Sinomarin gibi sadece deniz suyu içeren bir ürün) günde 3 kez kullanılması sizi rahatlatacaktır. Bununla beraber günde 2 kez Rinopanteina merhemi burnunuzun hemen iç kısmına uygulamanız yara iyileşmenizi hızlandıracaktır.
Yedinci günde burnunuzun içerisindeki silikon splintler ve eğer açık teknik ile yapılmış ise burun altınızdaki ince dikişler alınır. Bu silikon splintler çıkartılırken can yakmaz.
Yedinci veya on birinci günde (Yapılacak tekniğe ve dokularınızın yanıtına göre değişmektedir.) burnunuzun üzerindeki plastik koruyucu alınır. Takiben burun üzerine bant uygulaması yapılır. Bu bantların 5 gün daha kalması yeterli olup 5. gün sonunda banyoda ıslatılarak burun ucundan yukarı doğru, çekiştirmeden çıkartılması uygundur. Bazı hastalarda (kalın derili hastalar gibi) daha uzun süre bantlama veya gece bantları önerilebilmektedir.
Eğer ameliyatınız açık teknikle yapılmış ise 7. günden itibaren burnunuzun altındaki minik kesiye iz azaltıcı jel (silikon jel günde 2 kez, 2 ay boyunca) ve güneşe her çıktığınızda 3 saatte bir tazeleyerek 6 ay boyunca güneş koruyucu bir ürün (Dermalogica gibi üst düzey bir markanın cildinize özel en az 30 faktörlü güneş koruma kremi) uygulayınız. Bu uygulamaya 1. hafta sonunda dikişler alındıktan sonra başlanır. Güneş koruyucuyu kışın dahi her güneşe çıktığınızda sürmeniz gerekmektedir.
Bunların dışında günde 2 kez kırmızı kantaron yağı sürmeniz de izinizin azalmasına yardımcı olacaktır. Güneş koruyucunuzu kış mevsiminde dahi aksatmadan uygulamanız gerekmektedir. Buradaki önemli nokta güneş koruyucunun ve kantaron yağının önce sürülmesidir. Çünkü iz azaltıcı silikon, ciltte bir tabaka yarattığı için altına güneş koruyucuyu veya kantaron yağını geçirmez.
Burnunuzun üzerindeki bantlar çıktıktan sonra cildiniz için uygun bir nemlendirici ve temizleyici kullanmanız önerilir. Estetisyenimiz bu konuda size yardımcı olacaktır. SkinCeuticals, Dermalogica veya Perricone MD gibi üst düzey profesyonel bakım markalarını bu amaçla kullanabilirsiniz. 1. hafta sonunda makyaj yapmaya başlayabilirsiniz. Kaş aldırmanızda bir sakınca yoktur.
Ameliyattan sonra 4 hafta kesinlikle yan yatmamanız ve gözlük takmamanız önerilir. Güzel olan ameliyat sonucunuzu korumak tamamen sizin elinizdedir. Gözlük kullanıyorsanız bu süre zarfı için kendinize geçici lens temin ediniz. 4 hafta sonunda organik camlı ve titanyum çerçeveli hafif gözlüklere geçebilirsiniz. 3 ay sonunda ise istediğiniz gözlüğü kullanabilirsiniz.
Burnunuzdaki yapılar çıktıktan sonra burnunuzu yukarıdan aşağı çekerek veya sıkarak silmeyiniz. Burnunuzu aşağıdan yukarı doğru silebilirsiniz; ancak bu durumda da sıkmayınız. İçini temizlemek için bir burun deliğiniz, kapatıp diğerinden sümkürebilirsiniz. Bir hafta sonra burnunuzun içine su çekmenizde sakınca yoktur.
Ameliyattan sonraki ilk 4 hafta koşu, jogging, fitness, cardio gibi sporları, ilk 3 ay ise futbol - basketbol gibi kontak sporları ya da boks gibi dövüş sporlarını yapmamanız önerilir. Burnunuzun üzerindeki plastik koruyucu çıktıktan 2 hafta sonra denize girmeniz ve güneşlenmeniz mümkündür. Uygun ameliyat tekniği ve güneş koruyucunuz ile şapkanızı eksik etmediğiniz sürece güneş, burnunuz üzerinde herhangi bir olumsuz etkiye neden olmayacaktır. Havuz yüzmelerini ise sudaki muhtemel bakterilerden ötürü koruyucu çıktıktan 4 hafta sonraya ertelemeniz en uygunudur.
Ameliyattan sonraki ilk 1 yıl dudaklarınıza ruj sürerken rujunuzu iki dudağınıza yedirmek için üst ve alt dudağınızı birbirine bastırmamanız önerilir. Bu hareket iyileşmekte olan burun ucunda normalden fazla gerilim oluşturmaktadır.
Doç. Dr. Haldun Kamburoğlu çoğu hastasına masaj önermemekte; ancak ihtiyaç hâlinde bazı hastalara birkaç hafta masaj önerebilmektedir.
BURUN ESTETİĞİ ANKARA
ŞEHİR DIŞINDAN GELİYORUM. ANKARA'DA BURUN ESTETİĞİ AMELİYATI OLMAK İÇİN NE ZAMAN
MUAYENE OLMALIYIM?
Burun estetiği ameliyatınızı Ankara'da Doç. Dr. Haldun Kamburoğlu'na olmayı planlıyorsanız ilk olarak ameliyat olmayı planladığınız tarihten yazın 3, kışın ise 5 ay kadar öncesinde muayene olmanızı öneririz. Zira yoğunluk nedeni ile ameliyat randevuları uzun bir süre sonrasına verilebilmektedir. Öte yandan ertelenen hastaların yerine randevunuzun daha erkene alınması şansı da her zaman mevcuttur. Eğer Ankara'ya gelme şansınız ameliyattan önce hiçbir şekilde yok ise Doç. Dr. Haldun Kamburoğlu ile hk@haldunkamburoglu.com.tr mail adresinden direkt iletişime geçebilirsiniz, kendisi size başka çözüm önerilerinde bulunacaktır.
PEKİ, BURUN ESTETİĞİ AMELİYATIM İÇİN ANKARA'DA NE KADAR SÜRE KALMAM GEREKİR?
Ameliyattan 1 gün önce tahlillerinizin yapılması, ertesi gün ameliyatınızın gerçekleştirilmesi ve akşamında hastanede dinlenmeniz, takiben bir sonraki gün ise hastaneden taburculuğunuz gerçekleşmektedir. Sonuç olarak burun estetiği ameliyatı için Ankara'da 2 gece kalmanız yeterlidir. Ancak 7-11 gün sonra burnunuzun üzerindeki plastik koruyucunun çıkartılması ve ilk kontrolünüz için Ankara'ya tekrar gelmeniz gereklidir. Bu süre zarfında dilerseniz Ankara'da kalabilir, dilerseniz yaşadığınız şehre dönebilirsiniz. Ameliyattan sonra seyahat etmenizde sakınca yoktur.
Yazar
Haldun Kamburoğlu Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Prof. Dr.
Randevu al Profili görüntüleyinYorumlar: (0)
Yazar
Haldun Kamburoğlu
Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Prof. Dr.