Burun Estetiği
Yazar Esra Çelik Şenel • Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Uzmanı • 2 Mayıs 2017 • Yorumlar:
Burun, yüzün tam ortasında bulunan, özellikle profil görünümü için önemli bir organdır. Burundaki estetik hatlar, kişinin daha çekici bir görünüme kavuşmasını sağlar. Özellikle genç yaş grubundaki hastalarda, burun ameliyatından sonra belirgin biçimde kendine güvenin arttığı, çeşitli sosyal problemlerin çözüldüğü gözlenmektedir.
Burun ameliyatı 3 sebeple diğer estetik ameliyatlardan farklıdır:
- Burun anatomisi kişiden kişiye değişen özellikler gösterir. Ameliyattan önce hasta, çok iyi muayene edilip, bulgular ve ameliyat planı kaydedilmelidir.
- Burun ameliyatı sadece burnun estetik görünümünü değil, fonksiyonunu da düzeltmelidir.
- Ameliyatın final sonucu hastanın beklentisini karşılamalıdır.
Ameliyat öncesi görüşmede hastanın profesyonel fotoğrafları çekilir ve özel bir programdan faydalanılarak ameliyattan sonra ulaşılması istenen sonuç bilgisayarda hasta ile beraber çalışılır. Bu aslında bir plandır ve istenilen sonucu alınmasında elbette ameliyatın yanı sıra, hastanın dokularının verdiği cevap, ameliyat sonrası bakım ve takip de son derece önemlidir.
Ameliyat tamamen burun içerisinden yapılan kesilerle yapılır. Yani kapalı teknik kullanılır. Bu sayede ameliyattan sonra olması beklenen ödem ve şişlik çok daha hızlı azalır ve kaybolur. Ayrıca burun cildinin kanlanması ve dolaşımı bozulmamış olur. Sadece eğer burun kanatlarının küçültülmesi gerekiyorsa burun kanadındaki kıvrımda gizlenen bir kesi yapılması gerekebilir. Bu iz de iyileşince göze çarpmaz.
Ameliyat yaklaşık 1.5-2 saat sürer. Bitiminde burun içine silikon yapraklar, dışına alçı atel konur. Burun ameliyatının birinci haftasının sonunda, alçı atel alınarak küçük bir bandaj yapılır. İkinci haftanın sonunda bandaj da alınır. Üçüncü haftanın sonunda da burun içindeki silikon yapraklar alınır. Yurt dışından gelen veya özel durumları sebebiyle 3 hafta kalamayacak hastalarda, silikon yapraklar daha erken bir dönemde alınabilir.
Hasta yaptığı işe bağlı olarak, arzu ederse 3 gün sonra bile işinin başına dönebilir. Elbette ideali 1 hafta dinlenilmesidir. Ameliyat sonrası aktif spora ve efora 4 haftadan önce izin verilmez. Bu süre zarfında, hasta sakin yürüyüşler yapabilir. Çünkü erken dönemde yapılan zorlayıcı aktiviteler, tansiyonun yükselmesine ve burun kanamalarına sebebiyet verebilir. Ayrıca yakın mesafe uçuşlara 2 hafta, uzak mesafe uçuşlara 3 haftadan önce izin verilmez. Bu süreden önce yapılacak uçuşlar kabin basıncının düşmesi durumunda hasta için kanama riski taşır.
Ameliyattan sonraki 1.5 ay, 3 ay, 6ay, 9 ay, 12 ay ve her sene kontroller yapılır. Özellikle ilk bir sene kontrollerin bu kadar sık olmasının sebebi, gerekli olması durumunda iyileşmenin devam ettiği sürece müdahale edebilmektir.
Burun ameliyatı denilince akla ilk gelen burnun küçültülmesi işlemidir. Oysa ki estetik bir burna ulaşmak için zaman zaman burnu büyütmek de gerekebilir. 20 yaşında bir kadın hastaya yapılacak estetik burun ameliyatı ile 45 yaşındaki hastaya yapılacak ameliyat birbirinden farklı değerlendirilmelidir. 45 yaşındaki bir kadının burnunda ameliyat ile çok büyük değişikliklere sebep olursanız bu o kişiyi mutlu etmeyecektir. Çünkü orta yaşa gelmiş kadının beden algısında bozulmalar olacak, ne kadar mükemmel olursa olsun kendine yabancılaşan hasta mutsuz olacaktır. Bu her ne kadar genç hastalarımızda geçerli olsa da orta yaş hastalarımızda çok daha önemli bir noktadır. Önemli olan güzel olduğu kadar doğal bir sonuç elde etmektir. Ameliyatlı olduğu anlaşılan bir burun, her zaman puan kaybeder. Erkeklerde yapılan burun ameliyatlarında ise yüzün erkeksi yapısını koruyacak bir burun elde edilmelidir.Çok inceltilmemeli, çok kaldırılmamalı, burun sırtında asla kavis oluşturulmamalıdır. Kısacası her hastada kişiye özel planlama yapılmalıdır.
Burun ameliyatları, hasta beklentisi doğru yönetilir, titiz bir cerrahiyi takiben iyi takip edilirse hem hasta hem cerrah için memnuniyet verici ameliyatlardır.