Burun Estetiği
Yazar Aykut Özpür • Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Uzmanı • 3 Mayıs 2017 • Yorumlar:
Burun estetiği estetik cerrahinin ve benim en sık yaptığım ameliyatlardan biri. Yüzün tam ortasında yer alması burnu estetik algımızda çok önemli kılıyor. Burunda yapılan küçük milimetrik değişiklikler bile estetik açıdan büyük farklar yaratıyor. Burun ameliyatında doğal sonuçlara ulaşmak için burnun bağ dokusunun, kaslarının, derisinin korunması gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden kapalı teknikle kemik ve kıkırdak zarları altından ameliyatı yapmayı tercih ediyorum. Bu teknik hastalarıma ameliyat sonrası dönemde çok daha fazla konfor sağlıyor. Bağ dokuları korunduğu için burun ameliyat sonrası öncesinde olduğu gibi yumuşak ve hareketli oluyor. Eskisi gibi yüzün mimik hareketlerine katılıyor ve deride travmatik değişiklikler görülmüyor. Kapalı zar altı teknik burun derisini kaldırmadığım için yaptığım milimetrik değişiklikleri hemen görme şansı vererek sonuca daha fazla hakim olmamı sağlıyor.
Her kapalı teknik burun estetiği aynı mıdır?
Bu ameliyata kapalı isminin verilmesinin nedeni ameliyatın dışarıdan görünen derinin kesilip kaldırılmadan burun delikleri içinden yapılmasıdır. Kapalı burun estetik ameliyatının temelde iki tipi vardır. birincisi burun ucu kıkırdaklarını dışarı çıkarmadan, görmeden içeride şekillendiren ameliyat. ikincisi burun kıkırdaklarının burun delikleri içinden doğurtulduğu kıkırdakların görülerek yapıldığı ameliyat. Ben her zaman ikincisini tercih ediyorum.
Açık teknikte cerrah herşeyi daha açık ve rahat mı görür?
Kapalı ameliyatta görmek istediğimiz herşeyi rahatça görüp şekillendirebiliriz. Her cerrahın daha iyi hakim olduğu bir teknik vardır.‘Sana kapalı olmaz’ yaklaşımı doğru değildir. Bu durumun burnun ne kadar kemerli, eğri yada düşük olmasıyla ilgisi yoktur. Kapalı teknikle her türlü estetik veya fonksiyonel düzeltmeyi yapabiliriz. ikinci veya üçüncü operasyonlarda dahi burun ucu çok deforme değilse kapalı tekniği tercih ediyorum.
Kapalı zaraltı teknikte neden morluk olmuyor?
Zaraltı teknikte kemik zarı narince kemik üzerindeki yumuşak dokudan ayrılıyor. Bütün kan damarları sinirler, kaslar üstte yumuşak doku içinde kalıyor. Kanamasız bir alan ortaya çıkıyor ve kemik müdahalesi buradan yapılıyor. Sonuçta kan damarları zedelenmediği için morluk oluşmuyor. Tabi ki hiç olmuyor demek yanlış olur çünkü kemik zarı çok ince bir yapıdır. bu zarda küçük yırtıklar olursa minimal morluklar oluşabilir. ameliyatta ne kadar özenli ve kibar davranırsak ödem, morluk o kadar az olacaktır.
Ameliyatlarda burnu kırıyor musunuz?
Ameliyatlarda burnu kırıyor musunuz sorusu en çok sorulan sorulardan biri. Sadece burun kemerini alsanız bana yeter ya da burun ucu biraz kalksa harika olacak gibi sözleri çok duyuyorum. Kemerli olsun olmasın estetik burun ameliyatlarının çoğunda kemik yapıların şeklini değiştirmek gerekiyor. Kemikleri şekillendirmek için mikro kemik şekillendirme sistemlerini kullanıyorum. Bu sistemler travmayı azaltıyor, şekillendirmeyi daha milimetrik yapabilme imkanı sağlıyor.
Kapalı ameliyatla nefes problemleri çözülür mü?
Kapalı teknikle nefes problemi yaratan tüm deformiteler düzeltilir. Burun ameliyatında estetik ve fonksiyon iç içe geçmiştir. Kapalı zar altı teknikte burnu genişleten kaslar korunur, nefes yolunu açık tutacak kıkırdak açıları ayarlanır, burun içi eğrilikler düzeltilir, burun etleri küçültülerek daha rahat nefes alma sağlanır.
Estetik burun ameliyatında hedefimiz nedir?
- Ameliyat sonrası burun ucu hareketli olmalı. öpüşürken, burun içini temizlerken, sümkürürken ağrı olmamalı,
- Burun ucu ameliyat öncesi gibi yumuşak olmalı.
- Uyuşukluk olmamalı.
- Eğrilik ve asimetriler mümkün olduğunca düzeltilmiş olmalı.
- Hava yolu açık olmalı.
- Rahatça nefes alıp verilebilmeli.
- Erken dönemde mümkün olduğunca az şişlik olmalı
- Güzel kabul edilen ameliyatsız burunlardaki burun sırtına, burun ucuna ve kanat çizgilerine benzeyen şekiller oluşturulmuş olmalı