Burun Estetiği
Yazar A. Tolga Eryılmaz • Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Uzmanı • 9 Ağustos 2018 • Yorumlar:
Burun estetiği en sık yapılan estetik ameliyatlardandır. Burun estetiği, burun görünümünden rahatsız olan ve bunu değiştirmek isteyen kişilere veya kaza ve çeşitli hastalıklarla burun şeklinde bozulma olan kişilere uygulanır. Burun estetiği burunda eğriliğe (deviasyon) bağlı burun tıkanıklığının düzeltilmesi sırasında da gerçekleştirilebilir. Estetik burun ameliyatı ile burnunuzdaki şekil bozuklukları düzeltilebilir, burnunuz küçültülebilir, büyütülebilir, burun ucunun veya kemerinin şekli değiştirilebilir, burun delikleriniz daraltılabilir, burnunuzla üst dudağınız arasındaki açı değiştirilebilir.
Burnunuz yüzünüze oranla genişse, kemerliyse, önden bakıldığında çok genişse, burun delikleriniz genişse, burnunuz eğriyse, burnunuzun ucu aşağıya sarkıyorsa, çok kalın ya da genişse, burnunuzun şeklinden ve yapısından memnun değilseniz, daha önceden geçirdiğiniz bir burun ameliyatının sonucunda oluşmuş bir kusur kalmışsa veya kaza sonucunda burnunuzun şekli bozulduysa estetik burun ameliyatı için uygun bir aday olabilirsiniz.
Burun şeklini düzelttirmek isteyen hastaların 18 yaşına kadar beklemeleri uygundur, çünkü burun gelişimi büyük oranda bu yaşlarda tamamlanır. Ayrıca 18 yaşını beklemek hastanın daha bilinçli karar vermesi için de daha uygundur.
Doktorunuzla aranızda iyi bir iletişim olması çok önemlidir. İlk görüşmede doktorunuz burnunuzun neye benzemesini veya nasıl görünmesini arzu ettiğinizi ve beklentilerinizi soracak, burnunuzun ve yüzünüzün yapısını inceleyecek ve sizin için uygun olan olasılıkları anlatacaktır. Burun kemiklerinizin ve kıkırdaklarınızın yapısı, yüzünüzün şekli, cildinizin kalınlığı, yaralarınızda kötü iyileşmeye eğilimin olup olmaması, yaşınız ve beklentileriniz bu olasılıkları belirleyen en önemli faktörlerdir. Ameliyat olma kararı vermeden önce olası ameliyat sonucunu görmek isteyen hastalar için bilgisayarda burnun öncesi-sonrası çalışması da yapılmaktadır.
Doktorunuz uygulanacak anestezi ve ameliyat tekniğini, ameliyatın risklerini ve maliyetini açıklayacaktır. Daha önce geçirdiğiniz herhangi bir burun ameliyatı veya burun tedavisini, varsa allerji veya solunum güçlüğünüzü, kullandığınız ilaçları ve sigara içip içmediğinizi doktorunuza mutlaka söylemelisiniz. Ameliyatla ve sonuçları ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları doktorunuza sorunuz.
Estetik burun ameliyatı genel anestezi uygulanarak yapılır. Çoğunlukla açık ameliyat tekniği uygulanır. Ameliyatın süresi ortalama 1,5-2 saattir. Ameliyat sonrası aşırı bir ağrınız olmayacaktır, genelde ağrı kesici ilaçlarla kolayca geçen hafif bir ağrınız olacaktır. Burun alçısı ve silikon burun tamponları ameliyat sonrası 7-10. günlerde çıkarılır. Tampon korkusu yaşamanıza gerek yoktur, çünkü silikon tamponlar, geçmişte kullanılan tamponlara göre çıkartılması kolay malzemelerdir.
Estetik burun ameliyatı olan hastaların çoğu ameliyat günü içerisinde ayağa kalkıp dolaşırlar ve bir hafta içinde okula veya çok yorucu olmayan iş hayatına dönebilirler. İşe geri dönme kararı kişinin şişlik ve rahatsızlık derecesine bağlıdır, ancak 1 hafta dinlenmeniz yararlı olacaktır. Koşmak, yüzmek, jimnastik, öne eğilmek gibi kan basıncını arttıran aktivitelerden 2-3 hafta kaçınmanız, 6 hafta süreyle burnunuzu darbelerden korumanız, ovuşturmaktan ve güneşte kalmaktan kaçınmanız gereklidir. Yüzünüzü ve saçlarınızı yıkarken veya makyaj yaparken nazik ve dikkatli olmanız gereklidir.
Morluklar kemiklere yapılan müdahale nedeniyle oluşur. Ama kalıcı bir morluk söz konusu değildir. Morluk miktarı kişiden kişiye değişir. Morarma ve şişmeyi azaltmak için baş hafifçe yukarıda yatmak ve gözlere soğuk kompres uygulanması yararlı olacaktır. Bu süre içinde dışarı çıkarken güneşten koruyucu ürünler kullanılmalıdır. Bu ameliyatların yazın ya da kışın yapılmasının bir sakıncası yoktur. Sadece leke kalmaması için ameliyattan sonra morluklar geçene kadar yazın güneşten, kışın da kar ışımasından korunmak gereklidir. Yüzdeki şişlikler 7-10 günde, burundaki şişlikler ise 6-10 haftada iner. Tam burun şeklinin oturması ise 1 yıldır. Ameliyatlar küçük kesilerden yapıldığından belirgin yara izi kalmaz.
Ameliyatınızdan sonra iyileşme zaman gerektirir. Sabırlı olmalısınız. Aşağıdaki önerileri mutlaka uygulayınız.
1. Burnunuzun içindeki tamponlar nedeni ile burnunuzdan nefes alamıyor olabilirsiniz. Bu dönem süresince ağzınızdan nefes almalısınız.
2. Bol sıvı almalısınız. Yudum yudum içeceğiniz su, meyve suyu ve hafif içecekler ağızdan nefes almanın neden olduğu ağız kuruluğunu hafifletecektir. Yumuşak, az yağlı ve kolay çiğnenen gıdalar yiyiniz. Dudaklarınızı nemli tutmak için jel veya dudak kremleri kullanınız.
3. Sadece doktorunuz tarafından verilen ilaçları kullanınız. Aspirin veya aspirin içeren ilaçlar veya kan pıhtılaşmasını engelleyici ilaçlar kullanmayınız.
4. Uyurken başınızı iki yastık olacak şekilde yüksekte tutunuz. Gün boyu başınızı mümkün olduğu sürece dik tutmaya özen gösteriniz. Bunlar ameliyat sonrası oluşacak şişliğin azalmasına yardımcı olacaktır.
5. Burnunuzdan bir miktar sızıntı olacaktır. Bu sızıntı pembe veya açık kırmızı renkli olacaktır, fakat sürekli kırmızı kan geliyorsa doktorunuza haber veriniz.
6. Ameliyattan çıktığınızda burnunuzun üzerinde bir alçı atel olacaktır. Bunlar burnunuzun korunması için önemlidir. Alçınıza dokunmayınız, bozmayınız ve ıslatmamaya dikkat ediniz. Alçınızın gevşememesi için banyo sırasında aşırı buhara maruz kalmayınız.
7. Burnunuzun altındaki küçük tampon gerektikçe değişebilir, ilk günden sonra da çıkarılıp atılabilir.
8. Burun deliklerinizi ovalamayınız veya burun silmeye teşebbüs etmeyiniz. Burnunuzu 2 hafta süreyle öne doğru sümkürmeyiniz Burnunuzu çarpmamaya özen gösteriniz. Mümkün oldukça önden düğmeli kıyafetler giyiniz. Tişörtlerden ve balıkçı yaka giyecekler gibi başınızdan geçirilen kıyafetlerden uzak durunuz.
9. Dişlerinizi dikkatle fırçalayınız ve yumuşak bir diş fırçası kullanınız. Dudaklarınızı büzmeyiniz veya üst dudağınızı yukarı kaldırmaya çalışmayınız.
10. Ameliyatınızdan sonra iki hafta süreyle ıkınmaktan, eğilmekten, ağır şeyler kaldırmaktan (küçük çocuklarınız dahil), efor gerektiren egzersizlerden ve spordan kaçınınız.
11. Altı hafta süreyle güneşe maruz kalmaktan kaçınınız.
12. Alçınız çıkarıldığında burnunuzda bir miktar şişme ve renk değişikliği fark edeceksiniz. Burnunuz şiş ve ucu yukarı dönmüş görülebilir. Bu zamanla kendiliğinden düzelecektir.
13. Burnunuzun ucunda ve bazen de üst dudağınızda uyuşukluk hissedebilirsiniz. Bu genelde birkaç hafta içinde kaybolacaktır.
14. Tamponlar alındıktan sonra dahi burnunuz tıkalı olacaktır. Bu cerrahi işlemin normal bir sonucudur.
15. Hapşırmaktan korkmayın, ameliyat sonrası hapşırma hissi normaldir. Ancak ağzınız açık hapşırınız.
16. Ameliyat sonrası bitkinlik ve soğuk algınlığına benzer bir durum normaldir. Bazen uykusuzluk olabilir. Birkaç gün içerisinde kendinizi daha güçlü hissedeceksiniz.
17. Burnunuzun ameliyattan sonraki ilk görünümü sizi şaşırtabilir. Sabırlı ve gerçekçi olmanız gerektiğini hatırlayınız. Unutmayınız ki burnunuz cerrahi bir girişime maruz kaldı ve zamanla düzelip çok daha iyi olacaktır. Burnunuzun tam anlamıyla iyileşmesi 6 - 12 aylık bir süre gerektirir.
18. Pansumanlar alındıktan sonra normal iş hayatınıza dönebilirsiniz. Makyaj yapabilirsiniz.
Yazar
A. Tolga Eryılmaz Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Doç. Dr.
Randevu al Profili görüntüleyinYorumlar: (0)
Yazar
A. Tolga Eryılmaz
Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Doç. Dr.