Burun Estetiği
Yazar Türker Üstün • Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Uzmanı • 20 Eylül 2019 • Yorumlar:
Burun estetiği, rinoplasti olarak da bilinen, burnun şeklini ve bozuk olan fonksiyonlarını düzeltme amaçlı yapılan bir işlemdir. Estetik ve fonksiyonel amaçlar güdülerek yapılabilir. Burun estetiği burun şeklinde öngörülebilen değişiklikleri gerçekleştirmek ve bozulan burun fonksiyonlarını normale getirmek için yapılan cerrahi bir işleme verilen isimdir.
Rinoplasti hem fonksiyonel hem de kozmetik amaçlı uygulanan yaygın bir prosedür olarak karşımıza çıkar. Burundaki şekil bozukluğu düzeltilirken nefes kanalları da açılır, bu da kişinin hem daha estetik bir burna sahip olmasına hem de daha rahat nefes almasına olanak tanır. Burun estetiği, açık ve kapalı teknik kullanarak yapılabilmektedir. Bu işlemde gözetilmesi gereken en önemli nokta, burnun kişinin yüzüyle uyumlu bir şekilde yapılmasıdır. Bu nedenle hekimin muayenesi ve önerileri son derece önemlidir.
Burun estetiği ameliyatı burnun fonksiyonlarını bozmadan veya mevcut bozuk olan fonksiyonların düzeltilmesi ile burnun yeniden şekillendirilmesi ameliyatına verilen isimdir. Burun estetiği yaparken dikkat edilmesi gerekenler kemik, kıkırdak ve deri yapısının özellikleri, burnun dudak ve alın ile yaptığı açılar, yüz ile burun arasındaki yatay ve dikey düzlemde olması gereken oranlar, burun ucunun yüksekliği ve burun ucunun çene ucuna göre pozisyonu gibi parametrelerdir.
Burun estetiği ameliyatı yalnızca burnun şeklini düzeltmek için yapılmamaktadır. Hekimin muayenesiyle ve kararıyla gereken durumlarda her iki ameliyat aynı seansta yapılabilir.
Burun estetiği plastik cerrahide en sık tercih edilen ameliyatlar arasındadır. Burnun yüzün tam ortasında bulunması estetik kaygılara neden olmaktadır. Bununla birlikte burnun nefes alma fonksiyonu nedeniyle de bu ameliyata sıklıkla ihtiyaç duyulmaktadır.
Burun estetiği ameliyatında elde edilecek sonuç, cerrahın bilgi, beceri ve tecrübesiyle doğrudan ilgilidir. Burun estetiği her zaman kemik ve kıkırdak yapıların çıkartılarak burun boyutlarının küçültülmesi olarak düşünülmemelidir. Ameliyat sırasında burun küçültülebileceği gibi, bazen de kıkırdak veya kemik ilaveleri ile burunu büyütmek ya da uzatmak gerekebilmektedir.
NE ZAMAN YAPILABİLİR?
Burun estetiği, burun gelişimi tamamlandıktan sonra yapılabilir. Bu gelişim sınırı genellikle bireyin 17-18 yaşlarıdır. Burun estetiği ameliyatı genel anestezi ya da lokal anestezi ile yapılmaktadır. Ancak hem cerrahın hem de hastanın konforunun en üst düzeyde sağlanması açısından, genellikle genel anestezi ile yapılan bu operasyonda anestezi türüne mutlaka hekim ile birlikte karar vermek gerekir.
NASIL YAPILIR?
Burun estetiği açık ve kapalı olmak üzere temelde iki farklı teknik ile yapılmaktadır. Kapalı teknikte kesiler burun içinden yapılmakta açık teknikte ise burun içinden yapılan kesilere ek olarak burunun kolumellasında (orta desteğinin dıştan görünen bölümü) yaklaşık 2 milimetre uzunluğunda çok küçük bir kesi yapılmaktadır.
Burun kanatlarının daraltılması gerektiği durumlarda burun kanatlarının tabanındaki kıvrımda kalacak şekilde yaklaşık 5-6 milimetrelik ek kesiler de yapılabilmektedir.
Her hastanın anatomisi kendisine özgü olduğu için de standart bir burun estetiği uygulaması bulunmamakta ve muayene öncesi net bir teknik önerilmemektedir.
BURUN ESTETİĞİ AMELİYATI ÖNCESİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Burun estetiği ameliyatı burundaki pek çok nedenden ötürü yapılabilmektedir. Burnun yapısal bozukluğunun düzeltilmesinde, nefes problemlerinde, büyük burna sahip kişilerin burunlarının küçültülmesinde, burun ucu kalkıklığında, burun deliklerinin asimetrik olması durumunda bu ameliyat önerilmektedir.
Burna kıkırdak eklenebilir ya da kıkırdak alınabilir. Burun estetiği öncesinde mutlaka doktor ile ayrıntılı görüşülmesi gerekmektedir. Hekim, burnun fonksiyonel özelliklerini göz ardı etmeden önerilerde bulunur. Hastanın yaşı, yüz yapısı ve istekleri gibi ayrıntılar gözetilerek bir karara varılır. Bu karara varabilmek için burnun iç ve dış yapısının detaylıca incelenmesi gerekir.
Burun içine yapılacak endoskopik muayene ile kıkırdak ve kemik eğriliği, etlerde şişlik olup olmaması gibi durumlar değerlendirilmeli, ameliyat buna uygun şekilde planlanmalıdır. Burun şeklinin değerlendirilmesi için ise ayrıntılı fotoğraf çekimi yapılır ve bilgisayar ortamında üzerinde çalışılır. Ameliyat öncesinde kişinin sağlık durumu hakkında hekime mutlaka bilgi vermesi gerekir. Ayrıca hekimin ameliyat öncesi önerilerine uyulması hastanın sağlığı açısından son derece önemlidir.
BURUN ESTETİĞİ AMELİYATI SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Burun estetiği ameliyatı ortalama olarak 1 ila 3 saat kadar sürmektedir. Yapılacak cerrahi işleme göre genel, lokal ya da sedasyon anestezisi uygulanabilir. Ameliyat bittiğinde burun deliklerine silikon tampon konulur. Burun sırtına ise atel konulur.
Genellikle hasta 1 gece hastanede kaldıktan sonra taburcu edilir. Burun estetiği ameliyatını takip eden ilk 7 gün hasta başını 45 derece yüksek tutmak suretiyle iki yastık kullanarak yatmalıdır. Bu süreçte hastanın spor yapması önerilmez. Hasta doktorun önerilerine mutlaka uymalı, kontrolleri aksatmamalı ve verilen ilaçları içmelidir.
OPTİMAL DÜZEYDE İYİLEŞME İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİ?
Optimal düzeyde iyileşme için ameliyattan yaklaşık 3 hafta öncesinden başlayarak 3 hafta sonrasına kadar yapılması gereken birçok uygulama bulunmakta ve hastadan bunlara mutlaka uyması beklenmektedir.
- Öncelikle uygun cilt bakımının sürdürülmesi önemlidir ve hasta dışarı çıkarken güneşe maruz kalmamak için geniş spektrumlu 30 SPF güneş koruyucu krem kullanmalıdır.
- Hasta ameliyat ardından iyileşme düzeyini en uygun düzeyde tutmak için iyi dengelenmiş bir beslenme düzeni oluşturmalıdır.
- Hasta ameliyat öncesinde mutlaka sigarayı bırakmalıdır. Sigara kullanımı vücudun iyileşme yeteneğini yavaşlatacaktır.
- Ameliyat öncesi ve sonrasında hasta soğuk algınlığı, grip veya diğer hastalıklardan mutlaka korunmalıdır.
- Ameliyat öncesi hekimin önerdiği ve gerekli görülen testler yaptırılmalıdır.
- Hasta ameliyat öncesi gece ve ameliyat sabahı duş almalı, ameliyat sırasında rahat kıyafetler giyilmelidir.
- Ameliyatı takiben sıkan giysiler tercih edilmemelidir.
- Ameliyat öncesi makyaj yapılmamalı, takılar mutlaka çıkarılmalıdır.
BURUN ESTETİĞİ SONRASI İYİLEŞME NE KADAR ZAMAN ALIR?
Burun estetiği uygulaması yapılan hastalarda iyileşme süresi operasyonun boyutuna göre değişkenlik göstermektedir. Genellikle 4-6 saat içerisinde hasta ayağa kalkarak dolaşmaya, 6 saat sonra bulantı ve kusma yok ise yemek yemeye başlayabilmektedir. Bazı durumlarda hasta aynı gün taburcu edilirken bazı durumlarda bir gece müşahede altında tutulması, ertesi gün taburcu edilmesi gerekebilmektedir.
Burun estetiği sonrasında burna tamponlar yerleştirilmekte ve bu tamponlar 1-2 gün sonra çıkarılmaktadır. Burun sırtına yerleştirilen kalıp ise ameliyattan yaklaşık olarak 1 hafta sonra hekim muayenesi ile çıkartılmaktadır. Ameliyat sonrasında hastalar herhangi bir komplikasyonun gerçekleşmemesi durumunda genellikle 1 hafta ile 10 gün arası bir süre içerisinde iş yaşantısına geri dönebilmekte ve yaşamlarına normal şekilde devam edebilmektedir.
Operasyon sonrası şişlik ve morlukların oluşması normal kabul edilmektedir. Oluşan morluklar zamanla hafifleyecek ve 7-10 gün içerisinde azalacaktır. Ameliyatın üzerinden 1 ay geçtikten sonra ise oluşan ödemin %75-80’lik kısmı yok olmaktadır. Hedeflenen şekle ulaşmak ve tam iyileşme gözlemlemek için ise ameliyat üzerinden bir yıl geçmesi gerekmektedir. Bu süreç içerisinde burun bölgesinde sabahları oluşan ve ilerleyen saatlerde kaybolan ödem sorunu görülmesi normal kabul edilir.