Burun Kemiği Eğriliği (Deviasyon) Ameliyatları

Yazar Ergün KürünKulak Burun Boğaz Doktoru • 9 Eylül 2019 • Yorumlar:

İnsanın hayatında iyi ve kaliteli nefes almak insan sağlığı için vazgeçilmezdir. Çünkü insanlarda sadece burun solunumu fizyolojik yani normaldir. Burundan alınan nefesin yerini ağızdan nefes almak hiçbir zaman tutmaz.
Burun darlık olması iyi nefes almayı engellemekle kalmaz, aynı zamanda iyi koku alamama dolayısıyla iyi tat alamamaya, efor sırasında çabuk yorulmaya,horlamaya vs. neden olur. Burun solunumunun ağızdan almaya göre çok üstün yanları vardır. Alınan havayı süzer, temizler, nemlendirir, ısıtır, filtre eder, kısaca havayı rafine eder, kaliteli hale getirir.
Ağızdan soluk alıp vermek ağızdan başlayarak tüm üst ve alt solunum yollarında kurumaya neden olur. Bu durum farenjit, larenjit, bronşit ve astım gibi birçok hastalık için hazırlayıcı faktördür.
Sık karşılaştığımız burun tıkanıklığı nedenlerinden birisi de; iki burun boşluğunu birbirinden ayıran bir duvar gibi düşünebileceğiniz, tıp dilinde “burun septumu” olarak adlandırılan önde kıkırdak arkada ise ince bir kemik yapraktan oluşan yapıdaki eğriliklerdir. Nasıl çift gidiş gelişli bir yolda(duble yol) orta kısımda refüjde eğrilik problemi yolun daralmasına neden olursa burunda da septum duvarındaki problemler hava yolunun daralmasına neden olur.
Bu eğrilikler genellikle doğum sırasında yüzün dar anne rahminden çıkarken basılması sonucu; daha yeni doğan döneminde oluşan kıkırdak çatlaklarının büyüme sırasında belirginleşmesi ve büyümesi ile oluşabildiği gibi, sonradan çocukluk çağındaki hafif darbeler bile büyüme devam ederken eğrilik ve tıkanmaya neden olabilir.


SAĞLIKLI BİR NEFESİN İLK ŞARTI, SAĞLIKLI BİR BURUNDUR


Burun septumunun düzgün olması sağlıklı nefes alabilmenin ilk şartıdır. Burun septumundaki bu eğrilikler tek başına veya başka burun tıkanıklığı nedenleri ile beraber ciddi burun tıkanıklığına neden olur. Ayrıca septumda ki bu eğrilikler burun dışındanda belli olarak “eğri burun” oluşmasına sebep olur. Hasta burun tıkanıklığı yüzünden nefes alamadığı, rahat bir uyku uyuyamadığı gibi, dış görünüşü de bozulmakta ve kendine güvensizlik, çekingenlik, alay konusu olma gibi sosyal problemler yaşayabilmektedir.
Bu gibi durumlarda burun içi ve dışının aynı anda düzeltildiği, estetik burun ameliyatı ile hem burun dışı eğrilik düzeltilebilir hem de hastanın sağlıklı nefes alması sağlanabilir. Burun kemiği eğriliği düzeltilmeden estetik burun ameliyatından doğal ve güzel bir sonuç alınamayacağı tüm bilimsel toplantılarda ve yayınlarda belirtilmektedir. Ben de tüm estetik burun ameliyatlarımda burunorta kemiğini mutlaka düzeltiyorum, bu sayede hastanın hem görünümüne hem de nefesinin iyileşmesine katkıda bulunmuş oluyorum.
Burun kemiği eğriliğine bazen de burun çatısı darlığı (internal valv darlığı) veya burun yan duvarlarının güçsüzlüğü (eksternal valv darlığı) eşlik edebilir. Bu durumlarda burun kemiği düzeltildiği aynı ameliyatta burun yan duvarları güçlendirilmelidir. Hastanın burun dış görünümünde düzeltmek istediği bir problem de varsa hem estetik hem burun kemiği hem de burun çatısının ve yan duvarlarının desteklenmesi aynı ameliyatta yani estetik burun ameliyatı ile yapılabilmektedir.
Ameliyat genel ve lokal anestezi ile yapılabilir, bu hastanın ve doktorun seçimine bağlıdır. Sadece burun orta kemiği düzeltilecekse estetik operasyon yapılmayacaksa ortalama 30dk-45dk arası sürer bu işleme alt burun etleri küçültülmesi veya sinüzit ameliyatları eklenecekse ameliyat süresi uzamaktadır.
Ameliyatın sonunda burun içine hava yollu silikon tamponlar koyuyorum bu sayede hasta ameliyat sonrasında burnunda tampon varken de nefes de alabiliyor. 


Eğer uzamış burun tıkanıklığı probleminiz varsa, aldığınız nefese doyamıyorsanız, ağızdan nefes alıp verdiğiniz için uzun süren faranjit atakları geçiriyorsanız, uyku düzeniniz burun tıkanıklığından dolayı bozuldu ise , horlamanız var ise…
Mutlaka bir Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurunuz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)