Bütüncül Sağlık Ne Demektir?
Yazar Esra Üçüncüoğlu • 3 Temmuz 2023 • Yorumlar:
Bedenimiz deriden tırnağa, kasdan organlara kadar bir bütündür. Hatta bunu daha da genişletmek gerekli. Beden ruh ve sosyal çevre ile bir beraberlik içindedir. Yasadığımız herşey bu üç unsuru da etkiler yada bu üç unsurdan birindeki değişim diğer ikisinde de iz bırakır.
Bunu örneklendirelim. Hava çok sıcak olduğunda bedeniniz terler ve susuz kalır yada terlemeseniz bile sıcağın sizi etkilediği bir anı düşünün. Herkeste aynı şey olmayabilir ancak rahatsız olduğunuz noktada bedeninizde bir problem olacaktır, kimisinde baş ağrısı, bazısında tansiyon yüksekliği, bazen göğüs daralması hatta nefes darlığı. Sadece bununla kalmayıp bu etki altında iken sinirlerinizin gerildiğini daha agresif olduğunuzu inkar edebilir misiniz. Sadece sıcak yani bulunduğunuz ortamda alışık olduğunuz bir konum değişikliği size hem bedenen hem ruhen sıkıntı verdi..
Bütüncül sağlık işte bu bakıştan hareket ile her hastalığın bedensel, ruhsal ve sosyal etkileri olduğunu bilip, tedavi programını buna göre düzenlemeyi, aslında hayatı düzenlemeyi amaçlar. Bu sebeple uyku düzenini, beslenme alışkanlıklarını, çevresel faktörleri, bedeninizde alım ve atım mekanizmalarının nasıl işlediğini dikkate alır. Önce sağlıklı atık kontrolü ile başlayıp, anne karnına düştüğünüz andan itibaren aldığınız tüm toksin ve travmaları dikkate alır. Bu yüzden BİREYSELDİR. Yani kimsenin hastalığı bir diğeri ile aynı olamaz, dolayısı ile hiç kimse bir mikroba yada bir etkiye yada bir besine hatta bir ilaca diğeri ile aynı yanıtı veremez. Bu yüzden hastalıklarda tedavi değil, ancak sistemi düzenleme vardır. Kimin ne kadar iyileşeceğini genele bakarak söylemek yada bir şikayete bir tek yöntem yada ilaç uygulamak matematiksel bir netlikte değildir.
Bütüncül sağlık hizmetlerinde hasta bebekliğinden hatta ana rahminden itibaren değerlendirilir. Beslenme, terleme, uyku, dışkılama alışkanlıkları, duygu durumu, geçirdiği hastalıklar verilen tedaviler, çalıştığı işler, ailesindeki hastalıklar, nerede doğup büyüdüğü gibi detaylı şekilde değerlendirilir. Tüm bu veriler ışığında şikayetler ve varsa laboratuvar verilerine geçilir, muayenesi yapılıp tedavisi için neler yapılabileceği hasta ile beraber karar verilir. Çevresinden destek alınır ve kişiye sorumluluk ve ödevler verilir. Yani sadece ilaç alıp çıkmak ve ilaç fayda etmedi ise doktor değiştirmek değil, sistemi anlamak ve artık iyi olmak için adım atmak niyetinde olan kişiler ile uzun bir yola çıkılır.