Çabuk Yorulma ve Nefes Darlığı Kalp Kapak Hastalığı Belirtisi

Yazar Muzaffer BahçivanKalp Ve Damar Cerrahı • 8 Şubat 2019 • Yorumlar:

Doğuştan ya da ilerleyen yaşla ortaya çıkabilen kalp kapak hastalıkları, tedavi edilmediği takdirde yaşamı tehdit edebiliyor. Bu nedenle tanı konulduğu andan itibaren hastalığın kontrol altına alınması, uygun hastalarda ameliyat ile kapağın tamiri veya değişmesi gerekiyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Muzaffer Bahçivan, 29 Eylül Dünya Kalp Günü öncesi, kalp hastalıkları arasında önemli oranda görülebilen kapak sorunları ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Kapak sorunlarının ilerlemesi önlenebilir

Kalpte en sık mitral ve aort kapak sorunları görülmektedir. Özellikle ülkemizde mitral kapak hastalığı oldukça yaygındır. Bunun en önemli nedeni, küçük yaşlarda geçirilen akut romatizmal ateştir. Akut romatizmal ateşe yakalanan hastalarda erken tanı ve tedavi, uygun sürede ve dozda yapılacak olan koruyucu uygulamalarla, kapağın zarar görmesini engellenebilmekte ya da kapak hasarına bağlı müdahale gereksinimini azaltabilmektedir.

Belirtiler önemsenmeli

Kalp kapak hastalıkları bazen hiçbir belirti vermeyebilir. Ancak hastalarda en sık, özellikle hareket halindeyken nefes darlığı ve çabuk yorulma şikayetleri görülür. Bunlara kalp çarpıntısı da eşlik edebilir. Bu durumda vakit kaybetmeden bir kardiyoloji uzmanına başvurulmalıdır. Hastalık ihmal edildiği takdirde günlük yaşamı kısıtlayıcı derecede nefes darlığı ve çarpıntı gibi şikayetler gelişebilir. Bazen de yaşamı tehdit edebilen akciğerlerde su toplanması, akciğer ve kalp fonksiyonlarının ileri derecede bozulması gibi sonuçlara yol açabilir.

Düzenli aralıklarla takip edilmeli

Yapılacak ekokardiyografide kalp kapaklarında bir sorun olup olmadığı belirlenebilir. Hastalığın seyrine göre de tedavi seçenekleri değerlendirilir. İlerlememiş kalp kapak hastalıkları genellikle 6 ayda veya yılda bir kez yapılacak ekokardiyografi ile takip altına alınır.

Tedavi kapak tamiri ya da değişimi  

İlerlemiş kalp kapak hastalıklarında sadece hareket halinde değil, otururken ve uyurken de nefes darlığı gelişebilir. Ayrıca bacaklarda ve karın bölgesinde oluşan şişlik, ileri kalp kapak hastalıklarının belirtileri arasındadır. Bu durumda doktor, hastaya cerrahi önerebilir. Hastanın durumuna göre kalp kapağının yapay kapakla değişimi ya da kapağın tamiri yapılacak seçenekler arasındadır. Çok ilerlemiş ve ameliyatın uzun süre ertelendiği hastalarda ise kalp nakli dışında başka bir seçenek kalmayabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Muzaffer Bahçivan

Kalp Ve Damar Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al