Çalışırken Dikkat Edilmesi Gereken 7 Detay

21. yüzyılda, aktif çalışan meslek gruplarının birçoğunda günlük hayatımızın büyük bir kısmını ofislerimizde geçiriyoruz. Birçok meslek grubundan aldığım geri bildirimleri göz önünde bulunduğumda “işe giderken ayakların geri geri gittiği” tabiri çok sık karşıma çıktı. Bunun temel sebebi ise ofislere girer girmez maruz kaldığımız/bırakıldığımız psikolojik ve fizyolojik stres.

Yani aslında evin dışında geçen bu süre kendimize en iyi davranmamız gereken süre. Psikolojik kısmına fazla değinemeden fizyolojik stresle başa çıkmak için bu yazımda size ofis çalışanların dikkat etmesi gereken 7 temel ipucundan bahsedeceğim. Bu içerik tamamen oturarak çalışanlar için hazırlandı, ayakta çalışanlar için ise yeni bir yazı hazırlayacağım yakın zamanda. :) Bu yazdıklarımı 1 ay boyunca disiplinli bir şekilde uygularsanız, özellikle kendiniz çaba harcadığınız için fiziksel ve psikolojik olarak kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

1- Minimum 6 Saat Kaliteli Bir Uyku Çek

Yetersiz/kalitesiz uyku fizyolojik yorgunluk sebeplerinin başında gelir. Beden ve zihin performansının ortalama seviyenin üstüne çıkması için mutlaka ışıksız, sessiz ve elektronik aletlerden uzak bir ortamda 6-8 saatlik bir uykuya ihtiyacımız var. Ayrıca uyumadan hemen önce led ışığa maruz kalmanın uyku kalitesini büyük ölçüde azalttığı kanıtlanmıştır. Bu yüzden uyumadan önce telefon, tablet bilgisayar gibi aletlerle uğraşmak yerine birkaç sayfa kitap okuyarak uyku kalitenizi arttırabilirsiniz.

2- Çalışma Alanını Konforlu Hale Getir

Sandalyen de bel desteği kullan, monitörünü göz hizasına getir ve mutlaka kürek kemiklerin arkaya temas etsin. İnsan bedeni oturmak için değil hareket etmek için tasarlanmıştır. Maalesef 21. yüzyılda birçok sektör çalışanlarını uzun süre masa başı da çalışmak üzerine konumlandırmıştır. Bu bireylerde oturma pozisyonu iskelet ve yumuşak doku (kas, tendon, eklem, bağ) fonksiyonları üzerinde etkin bir role sahiptir. Ergonomik bir çalışma ortamı hazırlanması hareket sistemi fonksiyonlarının korunması yönünde oldukça önemlidir.

3- Her Saat Başı 1-2 Dakika Yürü

Her saat başı 1-2 dakika yürü, bunun için kendine bir bardak su içmek gibi bir motivasyon oluşturabilirsin. Beyin iyiye de kötüye de çabucak alışır, bu adaptasyon yeteneğidir. Ne kadar uzun süre oturursak vücut buna alıştığı için daha zor harekete geçme eğilimi gösterecektir. Bu yüzden mutlaka tek seferde oturulan süreyi olabildiğince kısa tutmakta fayda var.

4- Ofiste Bulunduğun Süre Zarfında 1,5 lt Su İç

Bedenin gerçekleştirdiği duyu ve motor fonksiyonların tümü elektriksel aktiviteler ile meydana gelir. Sinir sisteminin sağlıklı komutlar verebilmesi için dengeli bir sıvı ortamına ihtiyacı var.

5- Çalışma Rutinine Günde İki Kez Bazı Hareketler Ekle. Detaylar Aşağıda!

Günde 2 kez düz bir duvara topuklarını, sırtını, omuz başlarını ve başını yasla, dirseklerini düz tut ve duvara daya, gözlerini kapat ve 1 dakika derin ve yavaş nefes al-ver.

Bu hem postural bir egzersiz olması hem de meditatif özelliği ile stresle başa çıkmana yardımcı olacaktır.

6- Öğle Yemeğini Masanda Yeme

Öğle yemeğini masanda yeme, mümkünse 10 dakika yürüme mesafesinde bir yer seç ya da yemekten önce ve sonra yürüyebildiğin kadar yürü.

7-Haftada En Az İki Kez Orta Şiddetli Fiziksel Aktivite Yap

Bu maddeler genel olarak oturma süresini azaltmak fiziksel aktiviteyi arttırmak ve vücudun hareket sistemi problemleriyle başa çıkabilmesi için adaptasyon yeteneğini aktive etmek üzerine tasarlanmıştır.

Unutmayın, bugün uyguladığınız rutinler gelecekteki hayatınızı belirleyecektir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Doruk Turhan Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Uzm. Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Doruk Turhan

Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Uzm. Fzt.

Randevu al