Çene Bozukluklarına Bağlı Duruş Değişikliği
Yazar Kemal Günbaş • Diş Hekimi • 10 Ekim 2018 • Yorumlar:
Çenelerde meydana gelen bozukluklar insanın tüm vücudunu etkiler. Çenelerini olması gerektiği yerde olmaması göz düzleminin değişmesine neden olur. Göz düzlemin değiştiği anda baş öne ya da geriye doğru hareket eder.
Diyelim alt çenenin geride yer aldığı bizim ikinci sınıf iskeletsel bozukluk olarak adlandırdığımız bozukluk;
Hasta çenesini refleks olarak daha öndeki asıl konumuna getirmeye çalıştığında başta ,geriye doğru hareket edecektir.
Göğüs düzlemi yukarı hareket edince kişi yukarı doğru bakar hale gelecektir. Önünü görebilmesi için bu kez boynunu öne doğru eğecektir. Böylelikle kanburlu bir duruşa geçecektir.
Üçüncü sınıf çeneler arası bozukluk olarak adlandırılan diğer durumda ise alt çene önde konumlandığı için hasta alt çenesini geriye doğru almaya çalışacaktır. Bunu yaparken başını öne doğru eğmek zorunda kalacaktır.
Görme gözlerini bu kez aşağı gösterdiği için omuzlardan itibaren göğsünü öne çıkararak görmek düzlemini yere paralel hale getirmek isteyecektir.
Bunların yanında çenelerde görülen tek taraflı çapraz kapanış durumlarında ise farklı bir mekanizma devreye girer.
Diyelim hastanın sağa tarafında çapraz bir kapanış bozukluğu var. Bu tarafta alt çene üst çenenin önünde yer alır. Aynı tarafta alt çene de yukarı ve enine büyüme meydana gelir. Üst çene de ise enine ve yukarı doğru büyüme gözlenir. Üst çene de meydana gelen bu yukarı büyüme neticesinde aynı taraftaki gözün yan gözle olan yükseklikleri nde farklılık meydana gelir. İşte tam bu noktada görüş düzlemi bozulur. Hasta başını sağa doğru yatırmadıkca görme düzlemini yere paralel hale getiremez. Artık hasta bu duruşunu benimser ve boyun sırt bel dizler ve hatta ayak altına kadar bütün duruş etkilenir bozulur. Bu şekilde her iki ayağın yere uyguladığı kuvvet miktarı bile farklı ölçülmüştür. Çene bozuklukları sadece çeneleri yüzü değil vücudumuzun tepeden tırnağa heryerini ilgilendirmektedir. Fark edildiği anda tedavisi mümkündür.