Çene Bozukluklarında Yumuşak Dokunun Önemi
Yazar Kemal Günbaş • Diş Hekimi • 20 Şubat 2019 • Yorumlar:
İnsan ilk oluşmaya başladığı embriyo safasında tamamen yumuşak dokudan oluşur.
Embriyo safhasında hiçbir sert doku bulunmaz. Bu yumuşak dokunun içinde ilkönce sinirler oluşur.Sinirlerin rehberliğinde ise kaslar oluşur.İşte o an sert doku yani kemikler kasların rehberliğinde oluşur ve şekillenir.Bilinenin aksine sert dokular yumuşak dokuların etkisiyle şekillenir. Ağız yuz ve çenelerde bu durum tamamen geçerlidir. Alt ve üst çenenin şekillenmesinde de başrolü kaslar oynar.
Bu kaslar; Çiğneme kasları mimik kasları boyun kasları Ve en önemlisi de dildir. Yüzün şekillenmesinde en büyük rolü oynayan kas dildir. Normal şartlarda Dilucu üstü iki keser dişimizin arkasındaki hafif kabarık bir yapıda olan papilla hep temastadır.
Yutkunma esnasında değil sırtı tama tamamen temas eder destek alır ve hyoid kemiği yukarı çekerek yutkunma olayını gerçekleştirir. Yutkunma esnasında değil hiçbir dişe deymez yalnızca damağa değer. Damağı değmesi ise üst çenenin büyümesi için üst çeneyi uyarması demektir. Bunun aksine yutkunurken dil dişlere değer ise Dişleri ileri doğru iter, dişler arasında açıklıklar meydana getirir.
Bu sebeptendir ki üstten bayan normal şekli at nalı şeklinde ve U biçimindedir.
Fizyolojik yutkunmanın gerçekleşmediği durumlarda ise buna bağlı olarak üst çene gelişimi yetersiz kalır. Yetersiz kalması dilin damakta yeterli yer bulamaması demektir. Yeterli yer bulamaması demek ise dilin aşağıda konumdanmaya zorlanması demektir. Bu istenmeyen dil pozisyonu ise yine istenmeyen bazı durumlara yol açar.
Bu durumlardan biri bebeklik yutkunması denen olaydır. Bu olay dilin dişleri ileri doğru gitmesi ile dişlerin arasını açar hatta bazı durumlarda araya dil girecek kadar büyük açıklıklar meydana getirir. Bu durum ise hem estetik yönden bozukluklar hem de konuşma bozukluklari na sebep verir. Eğer yutkunma düzeltilmezse hayat boyu kötüye gidiş durmaz.
Diğer yandan dilin aşağıda yer alması alt çeneyi üst çeneden daha fazla büyümeye teşvik eder.
Alt çenesi ilerde olan hastalar tedavi edilse bile dili normal pozisyonuna alınmadığı ve yutkunmasının düzeltilmeyediği durumlarda tedavi olmuş sayılmazlar. Çünkü kesinlikle tedavi geri dönecektir.
İşte bu yüzdendir ki yumuşak doku yapılacak tedavilerde sert dokulardan daha önemlidir.