Çene Estetiği

Çene estetiği nedir?

Çene genellikle yüzün hafife alınan ve gözden kaçan bir parçası olmasına rağmen, gerçekte yüz konturunda önemli rol oynar. Küçük bir çene burnu büyük gösterirken, büyük çene ise burnun daha küçük görünmesine neden olabilir. Çene ameliyatları ile yüzün diğer yapıları ve çene arasındaki denge ve uyum sağlanarak yüzün konturlarını düzeltmek mümkün olmaktadır.

Ayrıca mentoplasti olarak da bilinen çene cerrahisi, çene şekil veya boyutundan rahatsızlık duyan insanlar için uygun bir işlemdir. Bu prosedür çene kemiğinin bir kısmının alınıp küçültülerek yeniden şekillendirilmesi veya protezler yardımıyla çene boyutu ve şeklini değiştirmek için yapılır.

Çene estetiği ameliyatı için uygun aday kim?

Çene şekli ve boyutundan şikayetçi olan herkes için bu işlem fayda sağlamaktadır. Fiziksel olarak sağlıklı, sabit kiloya sahip ve gerçekçi beklentileri olan kişiler bu ameliyat için iyi birer adaydır.

Çene estetiği ameliyatının hedefleri nelerdir?

Çene büyüklüğü ve şekli ile yüzün diğer kısımları arasındaki orantısızlıkların giderilmesi, böylece yüz harmonisinin düzeltilmesidir. Çene cerrahisi genellikle bir kaş kaldırma veya rinoplasti gibi estetik cerrahi işlemler ile birlikte yapılır.

Çene estetiği ameliyatı sırasında ne yapılır?

Çene estetiği ameliyatı günübirlik bir işlem olarak yapılır ve aynı gün hasta taburcu edilir. Ameliyat genel anestezi altında yapılır ve 1 ila 2 sat sürebilir. İşlem için kullanılan 2 farklı kesi bölgesi vardır:

1. Kesi çene altındaki doğal katlantıdan yapılır, ameliyat buradan gerçekleştirilir.

2. Kesi ağız içinden yapılır, çenenin büyütme ve küçültme işlemleri buradan yapılır.

Çene ameliyatında hastanın şikayetine göre, küçültme için kemik parça çıkartılabilir veya çene ucu ileri geri yer taşınarak çenenin şekil ve boyutu değiştirilir. Küçük olması durumunda ise yağ enjeksiyonu, protezler yardımı ile veya çenenin ileri taşınmasıyla büyütme işlemi yapılabilir.

Yara izleri nelerdir?

Plastik cerrahlar olarak, kozmetik sonucun önemini biliyoruz. Biz yara boyutunu optimize etmek ve memenin en az görünür alanında bunu gizlemek için her türlü çabayı göstermekteyiz. Çene altına dışardan yapılan kesilerde iz doğal katlantı içinde gizlenir. Ağız içine yapılan kesilerde dışarıda herhangi bir yara izi olmaz. Plastik cerrahınız sizin için uygun olan yöntemi belirleyecektir.

Bu iz oluşumu bireyler arasında değişir ve kişinin genetik yatkınlığına oldukça bağımlıdır. İzler genellikle zaman içinde yavaş yavaş azalır, ancak nihai boyutlarını ve rengini tahmin etmek zordur.

İyileşme dönemi nasıl? Ne kadar süre istirahat gerekli? Ne zaman egzersize devam edebilirsiniz?

Çene altından dışarıdan yapılan işlem sonrası ameliyat alanı koruma amaçlı pansuman ile kapatılır. Anestezinin etkisi geçtikten sonra, eve gitmeniz mümkün olacaktır. Rahat bir ameliyat sonrası ve iyi sonuçlar için, işlem sonrasında istirahat etmeniz uygun olacaktır. Baş ve yüz bölgesindeki şişliği ve morluğu en aza indirmek için ilk birkaç gün baş yukarıda istirahat edilir ve aralıklı buz uygulanabilir. Ameliyattan sonraki ilk birkaç gün boyunca ilaçlara cevap veren ağrı ve şişlik olabilir. Ağız içinde yapılan işlem sonrası ağız temizliği için önerilen gargara ve ilaçların kullanılması gerekmektedir. Ayrıca 1 hafta süreyle sıvı yumuşak gıdalar alınması ağrı ve şişliğin az olmasını sağlayacaktır. Birçok hasta 3 ila 5 gün içinde işlerine dönebilmektedir. İyileşme döneminde yorucu fiziksel aktivitelerden cerrahi sonrası 4 hafta boyunca kaçınmalıdır.

Ameliyatın komplikasyonları nelerdir?

Komplikasyonları diğer kozmetik prosedürlerde olduğu gibi nadir olup yara izi, asimetri, kanama, enfeksiyon, zayıf yara iyileşmesi, şişlik ve uyuşma olabilir. Çene estetiği ameliyatına özgü komplikasyonlar sinir hasarına bağlı dudak hissinde zayıflık, protezlerin enfeksiyona bağlı çıkartılmasıdır. Bu komplikasyonların bazıları ek cerrahi işlemler gerektirebilir. Plastik cerrahınız olası komplikasyonlarda dahil olmak üzere beklenen sonuçlar hakkında detaylı bilgi verecektir.
Ne zaman ameliyatın kesin sonuçlarını göreceğiz?

Ameliyat sonuçları hemen işlem sonrasında görülecektir. Zamanla şişlikler azaldıkça iyileşmeye devam edecektir. Genellikle 1 hafta içinde kesiler iyileşir, şişlik ve morluklar geçer. Az miktarlarda fark edilemeyen boyutlarda şişlik cerrahiden sonra birkaç ay kadar devam edebilir. Nihai kontur ve yara izi sonuçları ameliyattan sonra en az 6 ay sürer.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Serdar Yüce Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)