Çene Kisti Nedir?

Çene kistleri, farklı nedenlerle ortaya çıkan ve cerrahi operasyon ile tedavisi gereken patolojik oluşumlardır. Oral bölgedeki yumuşak doku ve kemik içerisinde bulunan, etrafı sağlıklı dokudan ayıran ince bir membran ile kaplı, farklı büyüklüklerdeki içi sıvı veya hava ile dolu boşluklar kist olarak adlandırılır.

Genellikle ağrı veya şişlik olması ile fark edilir. Bu durumun aksine hiç fark edilmeden çeşitli büyüklüklere ulaşan kistler de bulunmaktadır.

Çene kistleri iyi huylu oluşumlar olarak tanımlansa da gerekli durumlarda müdahale edilmesi gerekmektedir. Müdahale edilmesi gerektiği halde ameliyat edilmeyen kistler çene kemiği üzerinde deformasyona veya kötü huylu tömörlere neden olabilmektedir.

Çene Kisti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Çene kistleri lokal anestezi altında ağrısız ve acısız bir şekilde tedavi edilmektedir. Ameliyat sonrasında kullanmanız gereken ilaçlar ve uymanız gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Temelde diş çekimi veya implant operasyonlarından bir farkı yoktur. Ameliyattan sonra ağız hijyenine dikkat edilmesi, verilen ilaçların zamanında kullanılması ve kontrollere düzenli gidilmesi oldukça önemlidir. Bununla beraber ameliyat edilen bölgeye herhangi bir travma veya baskı gelmemelidir. Çene kisti ameliyatından sonra yılda bir kez yıllık kontrollere gidilmelidir.

Çene kistleri, çene bölgesinde kemik içerisinde ve yumuşak doku içerisinde oluşmakta ve içleri genellikle sıvı doludur. Bu kistler içlerindeki sıvı basıncının artmasıyla birlikte büyüme eğilimindedir ve enfeksiyon meydana gelebilmektedir. Enfeksiyonla birlikte şişlik ve ağrı şikayetleri de hastayı ciddi anlamda rahatsız etmeye başlar. Genelde görüntüleme teknikleri ile tespit edilen çene kistleri, ilerleyen durumlarda dudakta hissizlik ve ekstraoral olarak da anlaşılabilen şişlikler halini alabilmektedir. Diş eti problemleri ve tedavi edilmeyen diş çürükleri çene kistlerinin oluşumunda en büyük etkendir. İhmal edilen diş çürükleri, kötü ağız hijyeni, tedavi edilmeyen ağız içi enfeksiyonlar gibi durumlar çene kemiğini ve yumuşak dokuyu büyük oranda tehdit ederek genel sağlığı olumsuz yönde etkilemektedir. Bazen hiçbir belirti vermemesine rağmen çene kistleri, rutin diş hekimi muayenesi esnasında belirlenmektedir. Bu sebeplerle yılda en az bir kez mutlaka diş hekimi muayenesi önerilmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Özge Özdal Zincir Diş Hekimi, Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)