Chia Tohumu

Yazar Taha YanalakDiyetisyen • 2 Mart 2020 • Yorumlar:

MUCİZEVİ BESİN SAYILAN CHİA TOHUMU

Herkese merhabalar. Diğer yazılarımızda popüler besinlerden bahsetmişken chia tohumunu es geçmek olmaz diye düşündüm. Bir zamanlar herkesin beslenmesinden eksik olmayan ve ‘zayıflatıcı’ etkisiyle tüketimi artan chia tohumundan bahsedelim istedim.Efendim öncelikle şunu bilmenizi isterim ki hiçbir besin ya da besin öğesinin tek başına zayıflatma gibi bir etkisi yoktur. Yani beslenmenizde chia tohumuna yer verdiğiniz için kilonuzda bir anda bir azalma beklemeyin derim ben.

Pek tabi yararları da yok değildir chia tohumunun.

  • Chia tohumunun 100 gramında 17 gram protein bulunur. Bu nedenle güzel bir bitkisel protein kaynağıdır
  • Chia tohumu lifl bakımından da oldukça zengindir. 100 gramında yaklaşık 11 gram fiber(lif) bulunur.
  • Yine liflerce zengin olması nedeniyle bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Düzenli kullanımda kabızlık, gaz gibi problemlerin giderilmesine destek olur
  • İçeriğinde bolca bulunan Omega 3 asitleri sayesinde kanserli hücrelerin oluşumu engellemeye katkı sağlar.
  • Kalsiyum bakımında da zengin olan chia tohumu, kas gelişimine yardımcı olur. Düzenli kullanımda oluşabilecek kas kayıplarının, ilerleyen yaşlarda yaşanacak kemik erimesi gibi hastalıkların da önüne geçilmesini sağlar.
  • İçinde bol miktarda kalsiyum ve A vitamini bulunduğu için diş sağlığına da oldukça faydalıdır. Dişlerinizin ihtiyacı olan kalsiyum ve vitaminleri düzenli kullanımda karşılar. Sağlıklı olmalarına yardımcı olur.

Evet efendim faydalarına bir göz atmış olduk ama chia tohumunun kullanımını kısıtlayan birkaç durum vardır. Bazı ilaçlar ile chia etkileşime girebileceği için tüketirken dikkatli olmalıyız ve bazı bireylerde alerjik reaksiyon da gösterebileceği için tükettikten sonra etkilerine dikkat etmeliyiz.

Ve her besin için söylediğimiz üzere tüketim miktarına da dikkat etmeliyiz. Peki chia tohumunu satın aldık ama nasıl tüketebiliriz diyorsanız da birkaç önerim olacaktır efendim. İlk olarak daha çok süt veya yoğurt ile karıştırılarak tüketilen chia tohumu şişip jel kıvamına gelerek midemizde doygunluk hissimizi arttırır. Başka bir tüketim şekli ise daha önce de bahsettiğimiz keten tohumu gibi salatalarınıza serperek ya da meyveli smoothielerinizle beraber de tüketebilirsiniz. Aman diyelim meyve porsiyonlarına dikkat.

Chia tohumunun faydalarından ve nasıl tüketebileceğimizden bahsettik efendim. Günlük beslenmemizde pek tabi yer alabilir ama eğer tadından çok hoşlanmıyorsak ve tüketim alışkanlığımız yoksa zayıflatıyor diye de kendimizi zorlamamızın bir anlamı yoktur bence.

Çünkü diyette bizim için asıl olan şey tüketim alışkanlığımız olan besin ve besin grupları ile sağlıklı beslenmeyi öğrenmek.

Hepimizin sağlıklı beslendiği mutlu günlere diyorum o halde sevgili takipçiler…

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)