Chiari Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Yazar Kenan KoçBeyin Ve Sinir Cerrahı • 8 Ekim 2018 • Yorumlar:

Chiari hastalığı nedir,belirtileri nelerdir.

Chiari hastalığı Alman patolog Profesör Hans Chiari tarafından 1890 yılında omurilik ile serbellum arasında meydana gelen anomaliyi ifade etmiştir.Bu hastalığın derecesine göre 1-2-3-4 şeklinde tiplere bölmüştür.Chiari hastalığı halk arasında beyin sarkması olarak ifade edilmektedir.

Baş dönmesi,baş ağrısı,mide bulantısı gibi belirtiler ile ortaya çıkan Chiari hastalığı halk arasında beyincik sarkması rahatsızlığın dolayı meydana gelebilir. Chiari hastalığı olarak belirttiğimiz beyincik sarkmasının tedavi yöntemi cerrahidir.

Chiari hastalığı Semptomları Nelerdir

  • Beslenme ve yutkunma zorluğu

  • Kollarda güç kaybı

  • Gelişme geriliği

  • Solunum sorunları

  • Kafa ‘da ,boyun’da kasılma ve ağrı

Chiari hastalığı tipleri nelerdir.

Tip 4 : Beyin arka kısmı normal gelişimi tamamlayamamıştır.

Tip 3 : Beyin arka kısmı ard kafadaki bir açıklıktan dışarı doğru çıkar

Tip 2 : Spina bifidalı doğan bebeklerde görülmektedir.

Tip 1 : Kafa tabanı düzgün bir yapıda değildir ve beyinciğin arka kısmı kafa tabanın aşağı doğru kaymıştır.

Chiari hastalığı oluşmasına neden olabilecek 3 neden şunlardır.

Yanlış Gelişim : Gelişimsel bozukluk nedeniyle lokal uzanımı nedeniyle beyincik dokularında uzama meydana gelmiştir.

Mekanik Teori : Beyincik yapısında yapışıklığa bağlı olarak dolanım bozukluğu neden olmuş olabilir.

Hidrodinamik Teori : Kafa içi basıncı ve omirilik kanalları arasında basıncın yüksek oranda farklı olması nedeniyle chiari hastalığı meydana gelmiş olabilir.

Chiari hastalığı konusunda aşağıdaki belirtilere dikkat edilmelidir.

Halk arasında beyincik sarkması olarak kabul edilen chiari hastalığı’nın en çok sık karşılaşılan belirtileri arasında ense ve boyun ağrıları olduğunu belirten Kocaeli Beyin Cerrahi Prof. Dr. Kenan Koç, baş ağrısının özellikle geceleri uykudan uyandıracak kadar şiddetli olduğuna dikkat çekti.Meydana gelen baş ağrısı bulantı ve omuzlara doğru yayılan ağrılar görülmektedir.Bu belirtilere ek olarak çift görme,güneşe bakamama gibi şikayetler ile devam etmektedir.

Kocaeli beyin cerrahisi Prof. Dr. Kenan Koç, Chiari hastalığı tedavisinin yöntemi cerrahi bir işlem dışında bir tedavi yöntemi yoktur.Tedavi aşamasında en önemli soru şikayetlerin anormal seviye ulaşıp ulaşmadığıdır.Cerrahi olarak yapılan tedavinin temel amacı kranio servikal bölgede meydana gelen bozukluğu düzeltmek ve arka çukur kemik yapısını düzeltmek olduğunu belirtti.

Chiari hastalığı başka hastalıkları taklit ediyor olabilir.

Migren :Başınız ağrıyor olabilir ve tam tetkit yaptırmadığınızda migren tanısı konulabilir.

Vertigo :Dengesizlik ve sık sık baş dönmesi nedeniyle taklit edilebilen bir hastalıktır.

Boyun ağrısı :Sırt ağrısı veya boyun ağrısı nedeniyle araştırma yapılmaması durumunda boyun fıtığı tanısı ve tedavisi uygulanabilir.

Uyku Apnesi :İleri seviyede beyincik sarkması nedeniyle uyku apnesi teşhisi konulabilir.

Chiari hastalığı’nın En Önemli Nedenleri Şunlardır

Kocaeli beyin cerrahisi Kenan Koç’un yaptığı açıklamalarda halk arasında beyin sarkması olarak kabul edilen chiari hastalığının nedenleri tam olarak açıklanamadığını lakin ortaya atılan teorilerin başında günlük yaşamda yapılan aktivetelerin neden olabileceği belirtiliyor.

Tehlikeli Madde Kullanımı : Son yıllarda kullanımın hızlı bir şekilde artması ve kullanım yaş oranların hızlı bir şekilde kullanılması bu tarz rahatsızlıkların ortaya çıkmasını tetiklediği belirtiliyor.

Alkol bağımlılığı : Aşırı miktarda alkol kullanan kişilerin chiari hastalığına yakalanma risk’inin yüksek olduğu araştırmalar ile ortaya konuldu.

İltihap : Vücudunda iltihap olan kişilerin tedavilerini yaptırmamaları durumunda beyin sarkma gibi hastalıkların ortaya çıktığı araştırmalar ile ortaya çıkarıldı.

Chiari hastalığı Ameliyatı Nasıl Yapılır

Kocaeli beyin cerrahisi olarak Chiari hastalığı tedavisinde uygulanacak operasyonda mikro cerrahi işlem uygulanmaktadır. Cerrahi işlem baş ile boyun birleşimi yerinden girilerek başlanır.Baş kısmın arka tarafında yer alan kemik ve ilk iki omur özel bir cihaz yardımı ile açılmaktadır.Omuriliği saran dura zarı açıldığında omurilik kesesi genişler ve böylece sıkışan kısım rahatlamış olur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Kenan Koç Beyin Ve Sinir Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)