Çift İlişkisinde Aldatma
Yazar Özgün Öklük • Psikolog • 20 Ekim 2020 • Yorumlar:
Aldatma bir ilişki sorunudur. Sadakatsizlik olduğunda bu aldatılan kişinin eksik, yetersiz ya da iyi bir eş olmadığı anlamına gelmez. İyi giden ilişkilerde de aldatma görülmektedir.
Aldatılma sonrası süreç bir kayıp gibidir. Aldatma öğrenildikten sonra ilk olarak kişinin güven duygusu zedelenir ve ilişkinin zemini sarsılır. Sadakatsizliği yaşayan kişinin bireysel hikayesi, geçmişte yaşadığı deneyimleri, aldatmayı algılama şekli, inanç ve düşünceleri, aldatma öncesi çift ilişkisinin kalitesi, eşinin tutum ve davranışları aldatma sonrası süreci yaşama şekline ve şiddetine etki eder.
Bu dönem adeta bir yoğunbakım sürecidir. Bu süreçten iyileşerek sağlıklı bir şekilde çıkılabileceği gibi yoğunbakımdan çıkamamak da mümkündür. Aksine düşünüldüğü gibi aldatma her zaman kötü sonuçlanmaz. Çift birlikte ilişkiye devam etmeye karar verir, ilişki problemlerini görür, nedenlerini çözümler ve ilişkiye devam etme noktasında birlikte çabalarlarsa eskisinden daha kaliteli ve sağlıklı bir ilişki yaşayabilirler.
Bu dönemin kendine özgü bir takım zorlukları vardır çünkü aldatılmayı yaşayan kişinin güven duygusu, ilişki içindeki inançları sarsılmıştır. Tıpkı kayıp yaşayan yas sürecindeki kişi gibi şaşkınlık, şok, inkar, öfke, umutsuzluk, çaresizlik, üzüntü ve kabullenme gibi evreler, yoğun duygular yaşanır. Kişi yaşanan olayları düşünmemeye çalıştıkça tekrar tekrar kendini düşünürken bulabilir. Bastırmaya dönük çabalar ise bu düşünceleri arttırır. Acı yaşamın vazgeçilmez bir parçasıdır ve ne kadar tatsız olsa da her bir duygu gibi acının da sınırlı bir ömrü vardır. Bu süreçte acıdan kaçmak yerine acı ile yüzleşmek, onun kabulünü kolaylaştırır.
Çift ilişkiye başlamadan önce çoğu zaman güven temeline dayanan, yazılı olmayan bir anlaşma yapar. Aldatma bu ilişki kontratını, güven ilişkisini bozan bir süreçtir. Eğer aldatma öncesinde aldatmayla ilgili konuşulmuş, verilmiş bir karar yoksa ve bir kriz anı yaşanıyorsa geleceğe dönük kararlar hemen alınmamalıdır. Aldatma sonrasında iki tarafın da kayıpları vardır. Her birinin kendine göre değişen düzeni ve yaşadığı sıkıntılar görülebilmektedir.
İlişkide Aldatma Olduğunda Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
İletişim kurarken doğruları söylemek, yalan söylememek gereklidir. Aldatmayla ilgili sorulan sorularda kişi kendisini konuşmak için hazır hissetmiyorsa bu konuyu konuşmak için hazır olmadığını ifade etmelidir.
Sürekli aldatma ile ilgili konuşulmamalıdır. Belirli sınırlarda, belirli zaman dilimlerinde konuşmak gerekir. Sadakatsizliğin tüm detaylarını konuşmak değil şimdiki ana odaklanmak ve geleceği planlayabilmek, hayal edebilmek önemlidir. Evet aldatma yaşandı belki hiçbir şey sıfırlanmayacak ama bu süreç sağlıklı yaşandığında aldatma tüm hayatı kontrol altına da almayacaktır.
Eğer çocuk varsa bu süreç çocuğa yansıtılmamalı, çocuk taraf haline getirilmemelidir. Açıklamalar çocuğun yaşına uygun ve anlayabileceği şekilde olmalıdır. Tartışma ve farklılıklar çocuğun gözü önünde yaşanmamalıdır. Eğer geniş ailelere bu durum anlatılacaksa; İlişkinizin mahremiyeti korunacak mı, olaya tarafsız yaklaşıp size destek olabilecekler mi ve her şeyden önce aile bireylerine anlatırken siz neyi hedefliyorsunuz, beklentiniz ne kendinize sormanız gerekir.
Bu süreçte enerji üçüncü kişiden çekilmeli ve çift ilişkisine odaklanılmalıdır.
Aldatma sorunu ile çift terapisine başvuran çiftlerde üçüncü kişi ile olan ilişki bitti ve iki eş de bu sürecin açtığı yaraları sarmak için çaba gösterdiği taktirde daha sağlıklı bir ilişkinin mümkün olduğu görülmektedir.
Yaşanan problemlerin üstü örtülmeden, yok sayılmadan ele alınması gerekir. Yaşanan bu olaydan anlam çıkarıp ileriye dönük adımlar atmak, kabul etmek ve ilişkide yaşanan sorunların çözümlenmesiyle zaman içerisinde açılan yaralar onarılabilir. İlişkinin devamına karar veren çiftlerin profesyonel destek, çift terapisi desteğini alması bu sürecin sağlıklı atlatılması açısından çok önemlidir.