Çift Terapisi Nedir, Ne Zaman Destek Alınmalıdır?
Yazar Ezgi Ayyıldız • Psikolog • 23 Mayıs 2022 • Yorumlar:
Günümüzde 5 evlilikten 1 tanesi boşanmakla sonuçlanmaktadır. Özellikle evliliğin ilk 2 yılında sıklıkla karşımıza çıkan anlaşmazlıklar,aynı evin içinde birbirini tanımaya çalışan iki yabancının varlığı boşanmaların hızlandığını göstermektedir. Boşanmaların bir çok sebebi olmakla birlikte bitme aşamasına gelen ya da biten ilişkileri incelediğimizde bazı çiftler için boşanmanın kaçınılmaz olduğu görülmektedir. Bunların yanı sıra pek çok çift son radde olan boşanma aşamasına geldiğinde çift terapilerine başvurmaktadır.
Çift Terapisi Nedir?
Çift terapisi, partnerler arasındaki problemleri ve iletişim bozukluklarını ele alan bir terapi türüdür. Burada terapistlerin görevi bir ilişkiyi bitirmek ya da devam etmesini sağlamak değildir. Partnerlerin isteği doğrultusunda farklı yöntemler ile birbirlerini anlamalarını, yeni ilişki becerileri kazanmalarını ve işlevsiz olan davranışları değiştirmeleri,kendileri,partnerleri ve ilişkileri hakkında içgörü kazanmalarını hedeflemektedir. Terapilerdeki temel amaç yine partnerlerin istediği doğrultusunda tartışmaların boyutunu azaltmak,sağlıklı tartışma biçimlerini geliştirmek ve partnerler arasındaki dengeyi sağlayabilmektir. Tüm bunlara ek olarak ayrılığın sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak da yine terapi hizmetlerinden bir tanesidir.
Ne Olduğunda Çift Terapisine Gitmeliyiz ?
Tartışmanın olmadığı hiçbir insan ilişkisi yoktur. Her ilişki modeli içerisinde tartışmayı barındırır ve bilinenin aksine tartışmalar ilişkileri canlı tutan ve sağlamlaştıran diyaloglardır. Önemli olan tartışmaların boyutu,biçimi ve nasıl sonlandığıdır. Yani yaşanılan problemler küçük de olsa çözüm aşamasında sorun yaşıyorsanız, çok yıprandığınızı hissediyorsanız,sağlıklı bir tartışma biçimine sahip olamıyor ve küslükleriniz uzun sürüyorsa, anlamadığınızı veya anlaşılmadığınızı düşünüyor bu ilişki içerisinde mutsuz oluyorsanız çift terapisi almalısınız.
En Sık Karşılaşılan Başvuru Sebepleri :
-
İletişim Problemleri
-
Güven Problemi
-
Empati Eksikliği
-
Geçmişe Takılı Kalmak
-
Öfke Kontrol Problemleri
-
İlişki Sorumluluğunu Üstlenememek
-
Sık Tartışmalar
-
Problem Çözme Becerisinin Olmayışı
Eşim Katılmek İstemiyor,Ne yapacağım ?
Çok sık karşılaştığımız senaryo partnerlerden birinin durumu reddettiği senaryodur. Bu aşamada baskı yapmak ya da ‘gelmezsen boşanırım,terapiyi kabul etmezsen senle konuşmam’ gibi tehdit cümlelerinin asla kullanılmaması gerekir. Zorunlu bir şekilde gelen partner terapiye ve partnerine olan güvenini kaybetmekle birlikte terapiye uyum sağlamakta zorluk çekebilir. Bu zorluk terapiyi tercih eden partnerin ilişkisine dair motivasyonunu kaybetmesine sebep olarak durumu olduğundan daha kötü bir hale getirebilir. Kişi isterse tek başına terapiye devam ederek kişisel gelişimini güçlendirebilir.
Pek çok kişi terapi odasının suçlamalar ve eleştirilerle dolu olduğunu düşünür. Ancak terapiye katılım sağlayan kişi olarak deneyimlerinizi aktarır ve merak uyandırırsanız bireysel olarak görüşme sağlanabileceğini de belirtebilirsiniz.
Terapistinizi Nasıl Seçmelisiniz ?
Seans oluşturmadan önce terapistinizi araştırmanız oldukça önemlidir. Bir ön görüşme randevusu talep ederek bir araya gelebilir ve çift terapisinin içeriğine dair merak ettiklerinizi sorabilirsiniz. Terapilerde danışan-danışman uyumu oldukça önemlidir. Dolayısıyla bir yola çıkmadan önce terapistinizle tanışmak, iletişim kurmak, yaklaşım tarzı ve terapi esnasında verilen ödevlerin size uygunluğu hakkında bilgi almak iyi bir fikir olabilir.
Çift Terapisi Kaç Seans Sürer?
Terapi esnasında terapinin sorumluluğu danışanın kendisindedir. Dolayısıyla kaç seans sürer sorusunun net bir cevabı bulunmamaktadır. Kişilerin yaşadıkları problemler, bu problemlerin ne kadar kalıplaştığı, boyutu, kişilerin istekleri vb. başlıklara göre süreler değişkenlik göstermektedir. Bazı danışanlar için 8 seans süren terapi sizin için daha kısa ya da uzun anlamına gelebilir.