Çikolata Mutlu Eder Mi?

Yazar Leyla KarakaşDiyetisyen • 12 Eylül 2022 • Yorumlar:

MUTLULUK HORMONUNU NELER SALGILATIR?

Mutlu olmak, iyi hissetmek her zaman istediğimiz bir duygu durumu. Bu duyguyu yoğun yaşamak için tüketilen çikolatanın katkısı var mı? Çikolata yemek bizi daha mutlu ve sorunlara karşı daha güçlü kılar mı?

Fiziksel sağlığın vücudumuzun güçlü zinde kalmasına yardımcı olması gibi, zihinsel sağlık da vücudumuzun üretkenliğini artırmasına ve yaşamın streslerini kontrol etmesine yardımcı olur. Pozitif ruh sağlığı sadece bir memnuniyet duygusu sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kişiyi yeni beceriler öğrenecek, mükemmel ilişkiler sürdürecek, yaratıcı olacak ve hayattan zevk alacak kadar esnek hale getirir.

Mayıs 2017'de yayınlanan yakın tarihli bir inceleme, flavanolleri ve beyin fonksiyonu üzerindeki etkisini araştırdı. Flavonoidlerin, beyin oksijen seviyesini ve kan akışını artırarak, hafızayı iyileştirdiği görüldü. Flavonoid açısından zengin bitter çikolata, kan damarlarını korumaya, kalp sağlığını geliştirmeye ve kanseri önlemeye yardımcı olan antioksidanlar olan epikateşin ve gallik asidi bol miktarda içerir. Aslında bitter çikolata, kırmızı şarap, yeşil ve siyah çay, yaban mersini gibi antioksidan bakımından zengin diğer yiyeceklerden daha fazla flavonoid içerir. Çikolataya dahil edilen bileşenler, beyne giden kan akışını artırmaya yardımcı olur. Artan kan akışı da uzun süreli dikkat süresi, problem çözme, çeşitli görevleri yerine getirme, artan tepki süresi ve gelişmiş hafıza gibi daha iyi beyin işleyişi ile sonuçlanır. Bu faydalar, yaşlıların zihinsel gerilemeyi kontrol etmelerine ve kısa süreli hafızalarını yönetmelerine yardımcı olur. Ayrıca hafif hipertansiyona karşı da olumlu etkisi olduğu bildirilmiştir. 

Ortalama olarak, 100 gr bitter çikolata 50-60 mg flavonoid içerirken sütlü çikolata sadece 10 mg içerir. Çok fazla kalori tüketmemek için önerilen porsiyon günde 30 gramdır , ancak her gün tüketiminden kaçınılmalıdır. Sağlığa olan maksimum faydasından dolayı çikolata seçimi yaparken en az %70 kakao içeren bitter çikolata iyi bir seçim olacaktır. Diyette olsanız bile, mutlaka çikolatadan vazgeçmeniz gerekmez. Önemli olan, etiketini ve içeriğini kontrol ederek ölçülü ve günün doğru saatlerinde tüketilmesidir. 

Çikolatanın fazla tüketiminin birtakım zararları olabilir. Bunlar nelerdir?

  • Çikolatanın bileşenlerinden biri kafeindir. Kafein, enerji artışı ve kişinin ruh hali üzerinde olumlu bir etki sağlar, ancak aşırı dozlarda kaygı artışına neden olabilir. Çok fazla kafein, kalp rahatsızlığı olan kişilerde düzensiz kalp atışlarına da yol açabilir.

  • Fazla miktarlarda çikolata, çeşitli gastrointestinal sorunlara yol açabilir. İrritabl bağırsak sendromunuz varsa çok fazla çikolata şikayetlerinizi daha da kötüleştirebilir. 

  • Çikolata asidiktir ve asitli yiyecekler midenizdeki asidi artırır. Asidik gıdalar reflü sorunlarına, mide ekşimesine ve iltihaplı mide ülserlerine yol açar.

  •  Çikolata, yüksek miktarda toksik metal kadmiyum içerebilir. Kronik böbrek hastaları fazla tükettikten sonra bu toksini vücuttan atmakta zorluk çekebilir.

Bundan yüzyıllar önce Paracelsus’un dediği gibi “Her madde zehirdir, ilacı zehirden ayıran dozdur”… Denge halini her zaman sürdürebildiğiniz sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Leyla Karakaş

Diyetisyen Uzm. Dyt.

Randevu al