Cilt ve Saç Görünümü
Yazar Sinan Korkmaz • 10 Mayıs 2024 • Yorumlar:
Cilt ve saç görünümü geçmişte daha çok kadınlar tarafından önemsenirken, günümüzde artık erkekler tarafından da çok fazla önemsenmektedir. Kozmetiğe verilen bu önem her ne kadar ilginin artması olarak görülse de saçın seyrelmesinden, yüzdeki lekelere kadar bozulmalar da günümüzde çok daha ileri seviyededir.
Peki cilt ve saç bozuklukları neden bu kadar arttı. Buna neden olan dış ve iç etkenler vardır. Kullanılan sabun ve şampuanların toksik etkisi ve saç gözeneklerini kapatması, cilt ve saça yapılan yanlış uygulamalar, aşırı güneş ışığı ve rüzgar dış faktörlere örnek olarak gösterilebilir. İçsel problemlere ise beslenme bozuklukları, aşırı alkol ve sigara tüketimi, çok yoğun çalışma ve aşırı stresin organlar üzerindeki etkisine bağlı olarak kan kalitesinin bozulması ve dolaşımdaki aksaklıklar örnek gösterilebilir. Cilt ve saçtaki bozulmaları ortadan kaldırmak için de yine iki taraflı destek sağlamak gerekir. Mesela saçdaki problemi bir ağacın düzgün büyüyüp verimli olmasına benzetebiliriz. O ağacın canlılığı, budanması ve gerektiğinde dışardan yaprak ve meyvelerine ilacının verilmesi kadar toprağın kalitesine de bağlıdır. Burada da cildin ya da saçın beslenmesi dış uygulamalarla artarken, derinin ve kılların toprağı olan kan kalitesinin de beslenme desteği ile beraber verimli olması gerekir.
Saç ve cilde dışardan yapılan uygulamalardan birisi cilt ve saç mezoterapisidir. Mezoterapi, derinin ihtiyaç duyduğu vitamin ve minarellerin mikro iğneler aracılığı ile cilt altına enjekte edilme yöntemidir.
Bu sayede kolajen ve elastin gibi yapıları uyarılarak cildin lekeler, sarkmalar ve kırışıklıklarla daha iyi mücadele etmesi sağlanır. Cildin elastikiyet kabiliyeti arttıkça sıkılaşma ve gençleşme, kan dolaşımının artmasıyla da cilt daha aydınlık görünür.
Bu yöntemde uygulama öncesi cilt temizlenerek dezenfekte edilir. Ağrının daha az hissedilmesi için işlemden önce anestezik krem sürülür. Daha sonra cildi yenileyen hyaluronik asit, antioksidanlar, vitaminler, mineraller ve amino asitler vs den oluşan karışım cilt altına minik iğnelerle enjekte edilir. Genellikle 1-2 hafta aralıklarla toplam ortalama 4-6 seans uygulanır. Cilt mezoterapisiyle doğum lekeleri, güneş yanıkları, sıcak su yanıkları, akne ve eskiden kalmış sivilce izleri, kırışıklıklar vs. düzeltilebilir.
Hem kadınların hem erkeklerin bir diğer problemi saçların fazla dökülmesi ve bu yüzden seyrek görünüm, saçlarda cansızlık, kırıklıklar olarak görülebilmektedir. Saç dökülmesi, uzaması, kelleşme sorunu yaşayan insanların saç derisine yapılacak mezoterapi, doğru şampuan ve solüsyonlarla saç dökülmesini önleyip saçlara hacim kazandırarak canlı bir görünüme kavuşturulabilir. Hatta bu konuda ki kazanımlar o kadar iyi ki saç ektirme gibi cerrahi uygulama toplum tarafından çok daha az rağbet görmektedir.
Uygulamada oldukça ince iğneler kullanılarak, saç derisinin 2-3 mm altına vitamin, mineral ve dokuyu güçlendirip, bakım yapacak diğer bileşenlerin karışımı lokal anestezikle beraber enjekte edilir. Haftada 1 kez uygulanır. Ortalama 3-4 seans yeterli gelecektir.
Selülit mezoterapisi
Selülit her yaş grubunda daha çok kadınlarda görülmekle birlikte erkeklerde de görülebilen bir dolaşım rahatsızlığıdır. Problem genelde hormonal faktörlere, vitamin eksikliklerine, iç organlarda meydana gelen dolaşım sorunlarına bağlı olarak lenf drenaj bozukluğu sonrası ortaya çıkar. Mezoterapi ile cildin altına enjekte edilen maddeler selülitli alanda kan akımını ve lenfatik dolaşımı düzenler, yağ depozitlerini çözer ve son olarak sertleşmiş bağ dokuyu düzeltir. Bu arada varsa kötü alışkanlıklar bunların terk edilmesi ve beslenmenin düzenlenmesi de tedaviye ciddi katkıda bulunacaktır. Yine egzersiz de kalıcı tedaviye katkıda bulunan önemli bir parametredir.
Mezoterapi birçok durumda kullanılır,
Cilt yaşlanması ve sarkması
-
Leke tedavisi, güneş lekeleri
-
Deri çatlakları
-
Selülit
-
Saç dökülmesi, saçta cansızlık, kellik
-
Gözaltı morlukları ve gözaltı torbaları
-
Alerjiler
-
Spor yaralanmaları
-
Vitiligo (derideki pigment yetersizliği)
-
Akut ve kronik ağrılar
-
Fibromiyalji
Mezoterapi uygulanmaması gereken durumlar
-
Gebelerde
-
Süt veren annelerde
-
İnme (felç) geçmişi olanlarda
-
Şeker hastalığı olup kan şeker seviyesi düzensiz olanlarda
-
Kanser hastalarında
-
Kan pıhtılaşma sorunu yaşayanlarda
-
Kullanılacak ilaçlardan herhangi birisine karşı alerjik reaksiyon geçirme riski olanlarda
-
Ürtiker hastalarında
-
Birden fazla ilaç tedavisi gerektiren kalp hastalığı bulunan insanlarda mezoterapi uygulanmamalıdır.