Cinsel Sağlık İçin Genital Hijyen Şart

Günümüzde pek çok kadının ortak sorunu; vajinal akıntılar, idrar yolları rahatsızlıkları ve cinsel ilişki sırasında yaşanan ağrılardır. Bu rahatsızlıkların önlenmesinde ise genital bölgenin temizliği en önemli etkenlerden birisidir.

Vajinal hastalıklar arasında en sık görülen vajinal akıntılar ve enfeksiyonlar kadın sağlığını tehdit eden hastalıkların başında geliyor. Vajinal hastalıkların başlıca sebeplerinden birisi ise cinsel bölge temizliğinin hijyenik bir şekilde yapılmaması…

Acısız ve Konforlu Bir Seks için Temizliği Önemseyin!

Cinsel olarak aktif pek çok kadın hayatının bazı dönemlerinde tahriş, acı, yanma, rahatsız edici koku veya akıntı, cinsel ilişki sırasında veya sonrasında duyarlılık, tahriş olmuş vajina dudağı ve kaşıntı problemi ile karşılaşmaktadır. Cinsel hayatı olumsuz yönde etkileyen bu problemler kaşıntı, yanma ve tahriş, sıkı giysiler, nemli pedler veya hijyenik bandajlar sebebiyle çoğunlukla kötüleşir ve vajinal enfeksiyonlar kaçınılmaz olur.

Cinsel ilişki ve tuvaletten sonra bilinçsiz yapılan temizlik, genital bölgede enfeksiyonlara zemin hazırlar. Normal şartlarda vajina, hastalıklara karşı kendi savunma mekanizmasını sağlayan bir floraya sahiptir. Genital bölge temizliği sağlanmadığı takdirde, genital pH düzeyi bozulur, fırsatçı enfeksiyonları oluşabilir hatta kısırlık bile söz konusu olabilir.eksiyonlara Dikkat

Cinsel Bölge Temizliğini Bilmiyoruz!

Cinsel bölge temizliği aslında çok basit bir uygulamadır. Yapılan en önemli hata ise pH’ı yüksek olan el sabunu, vücut şampuanları, antibakteriyel sabunlar gibi temizlik ürünleri ile yapılan sık ve yoğun temizliktir. Bu şekilde dost bakteriler olarak bilinen ve asit bir ortam sağlayarak, vajina florasını oluşturan lactobasilleri  yok ederek, fırsatçı enfeksiyonlara olanak sağlarız. Adet döneminde kullanılan koku giderici tıbbi formasyonu olmayan ürünler ise gerek pH’ı bozarak, gerekse içerdikleri kimyasallardan dolayı istenmeyen enfeksiyonlara, tahrişe ve acıya sebep olurlar.

Flora bozukluğu sonrası genital mantar, bakteriyal vaginozis, koli basili, mobilinkus ve yumuşak şankr gibi enfeksiyon ajanları istenmeyen akıntı ve tahrişe sebep olurlar. Bu nedenle direnci düşen vajina cinsel ilişkiyle bulaşan genital siğil, trikomoniyazis,genital herpes, sifiliz, molluscum, yumuşak şankr gibi birçok hastalığa daha duyarlı hale gelir.

  • Genital mantar:Kokusuz, kesik süt şeklinde beyazımsı akıntı, yanma ve kaşıntı ile kendini gösterir.Stres, aşırı kilo, aşırı temizlik ve diabet gibi metabolik hastalıklar temelde yatar.
  • Bakterial vaginozis: Şeffaftan gri renge kadar çok akışkan, kokulu ve yanma hissi yaratan akıntı ile ortaya çıkar. Çoğunlukla korunmasız ilişkiden sonra, stresli bir dönemin ardından ortaya çıkabilir.
  • Mobilinkus: Güncel bir bakteri olup, mantar ile bakterial vaginozis arası bir mikroorganizmadır. İkisinin ortak şikayet ve belirtilerini içerir.
  • Koli basili: Aslında barsak bakterisidir. Çoğunlukla kontakt ile bulaşıp idrarda yanma, sık idrara çıkma şikayetleri ile sistite, acı ve akıntı ile vajinal enfeksiyona sebep olur.
  • Genital herpes: Vajinal uçuk virüsü olup, vajina dudağı ve vajinada sulu, kızarık, aşırı yanma yaratan lezyonlar ile ortaya çıkar. İlk olarak cinsel ilişkiyle bulaşır. Direnç düşüklüğü ve vajinal hijyen bozukluğuyla tekrarlar.
  • Genital siğil: Cinsel ilişki, kirli ortamlar ve çamaşırlarla temas sonrası çıkan ciltten kabarık üzeri kraterimsi lezyonlar olup, direnç düşüklüğü ve yanlış vajina temizliği sonrası tekrarlayabilir.
  • Molluskum: Ciltten kabarık incimsi lezyonlar olup, cinsel ilişki ve hijyen bozukluğu sonrası ortaya çıkar.
  • Yumuşak şankr ve sifiliz: Vajina dudağında değişik görüntü ve boyutta lezyonlar oluşturan ağrılı lezyonlardır. Hijyen bozukluğu ve yanlış vajinal temizlik nüksleri artırmaktadır.

Bunların haricinde çok değişik semptomlarla seyreden vajinit ve vulvit etkenleri mevcuttur.

Genital Hijyeni Sağlamak için Öneriler

pH’ı yüksek klasik temizlik maddeleri ve tıbbi olmayan kozmetik ürünler yerine, vajinal pH’a uygun kişisel hijyenik ürünler kullanılmalıdır. Genel tuvaletlerde kullandığımız klozet içi su ve mevcut tuvalet kağıtları  temizlikten öte tam bir besi yeridir. Dolayısı ile ortak kullanım yerlerinde kişisel temizlik ürünleri kullanılmalıdır. Sık  temizlik ve özellikle vajina içi duşdan florayı etkilediğinden dolayı kaçınılmalıdır.

Korunmasız ilişki sonrası oluşan basit akıntı ve sonrasında oluşacak rahatsızlıkları önlemek için kullanılabilecek özel hijyenik ürünlerin mevcut olduğunu ifade eden Coşkun, genel hijyen kurallarına uyarak ve bu ürünleri kullanarak hastalıkların önlenebileceğini belirtti.

 

Adet döneminde kullanılan tampon ve hijyenik pedlerin sık değiştirilerek,  vajinanın olabildiğince kuru kalması sağlanmalıdır. Kullanılan bu ürünlerin oluşturabileceği tahriş ve yanmaları önlemek amaçlı kullanılabilecek tıbbi hijyenik jel ve kremlerle rahatlama sağlanabilir.

Hamilelik Döneminde Enfeksiyonlara Dikkat

Hamilelik döneminde immün sistem baskılanarak, enfeksiyonlara daha açık hale geliyor. Özellikle 28. gebelik haftasından sonraki cinsel ilişki ve yanlış hijyenik bakım erken mebran rüptürüne neden olarak, erken doğum riski yaratabilir. Hijyen kurallarına dikkat edilmediği takdirde, doğum sonrasında annede ve bebekte sepsise sebep olabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Aykut Coşkun Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)