Cinsel Sorunlar ve Cinsel Terapi
Yazar Alev Yıldırım • 2 Ocak 2023 • Yorumlar:
İnsan hayatında en mahrem alandır cinsel etkinlik. Kişiye özel, kişiye özgüdür. Bu kişiye özel alan bir partnerin-eşin varlığında açılır, paylaşılır; görülür, birlikte yaşanır ve konuşulur hale gelir. Cinsel etkinliği birlikte yaşayan taraflar dışında biriyle konuşulmaz, paylaşılmaz ya da birine gösterilmez.
Sorunsuz cinsel hayatı olan bir kişi ya da çift için son derece normal olan bu durum bir cinsel işlev bozukluğu (ya da bir cinsel sorun) yaşayan kişiler/çiftler için ise bazen çözüme-tedaviye giden yolda bir engele dönüşebilir. Kimle konuşulacaktır, nasıl konuşulacaktır, nereye gidilecektir, orada bir şey yapmak zorunda kalınacak mıdır ya da biri onlara bir şey yapacak mıdır, … gibi sorular mahrem olanı ifşa edecek olmanın yarattığı olumsuz duygularla sorgulanır durur.
Bilgisi olmayan için son derece olağan olan bu engeli kaldırmak; bir cinsel sorunun çözümünde bu alanda çalışan bir uzmana başvurulduğunda, cinsel terapide neler yapıldığı ile ilgili bir açıklık kazandırmak üzere bu bilgilendirme yazısını hazırladım.
Çift olarak cinsel hayatta bir sorun yaşarken bir cinsel terapiste başvurulduğunda:
İlk seans değerlendirme seansı olur ve iki aşamadan oluşur. Terapist ilk aşamada her iki tarafla da ayrı ayrı görüşür. Bu görüşmelerde taraflara sosyodemografik özellikleri, yaşadıkları ilişkinin cinsellik boyutu dışındaki geçmişi, geçmiş cinsel yaşam özellikleri-deneyimleri, yaşanan sorunun ne olduğu, nasıl başladığı ve sürdüğü, bu sorunun ilişkiye nasıl yansıdığı ile ilgili ayrıntılı sorular sorulur. Bu görüşmeler sonunda terapist sorun yaratan cinsel işlev bozukluğunu tespit etmiş olur.
İlk seansın ikinci aşamasında ise taraflar görüşmeye birlikte alınır. Terapist bu aşamada tespit ettiği cinsel işlev bozukluğunun ne olduğu, neden yaşanmış olabileceği ve cinsel terapi ile ilgili bilgilendirme yapar. Sorun bedensel bir nedene bağlı ise ya da bağlı olma olasılığı varsa çiftten gerekli tetkik ve uzman muayenelerini ister. Yine bu aşamada çift ile birlikte terapinin hedefleri belirlenir ve bu hedefler doğrultusunda ve sadece o çifte özgü şekillenen tedavi programının kapsamı terapist tarafından anlatılır.
Tedavi programı, ikinci seansta yapılan cinselliğin anatomisi, fizyolojisi ve cinsel ilişkideki tutum ve davranışları belirleyen mitlerle ilgili geniş kapsamlı bilgilendirmenin ardından, yaşanan işlev bozukluğuna ve o çifte özgü belirlenen tekniklerden birinin ya da birkaçının önerilmesi ile başlamış olur.
Takip eden seanslarda bu bilgilendirme ve yeni tekniklerin önerilmesi devam eder.
Çift cinselliği önerilen tekniklerle, belirlenen sıklıkta ve kesinlikle terapistin bulunmadığı, yalnız oldukları ve kendilerine özel mekanlarda deneyimler. Bu süreç yaşanan işlev bozukluğu ile ilgili belirlenen hedefe ulaşana dek devam eder.
Yani aslında bu, tarafların cinsel yaşamlarını -cinselliği yeniden öğrenerek- değiştirme sürecidir.
İyileşmeyi sağlayan en büyük diğer faktör ise tarafların motivasyonu ve çabasıdır.