Cinsel Terapi Nedir, Cinsel Terapist Kime Denir?
Yazar İlknur Yılmaz • Psikolog • 19 Şubat 2020 • Yorumlar:
Psikoloji ya da psikiyatri uzmanlığının üstüne,cinsel terapi alanında özel bir eğitim programını tamamlayan kişiler cinsel terapi yapabilir. Cinsel terapi özel bir uzmanlık alanıdır ve cinsel işlev bozukluklarının tedavisi için bu konuda özel bir eğitim alınmalıdır. Eğitim alınan kurumun neresi olduğu ve etik ilkeler doğrultusunda mı eğitim verdiği özellikle öğrenilmelidir. Ben de bir klinik psikolog olarak, 4 yıl süren cinsel terapi eğitimimi, bu konuda önde gelen derneklerden biri olan Cinsel Eğitim,Tedavi ve Araştırma Derneği’nde (CETAD) tamamladım.
Cinsel terapist ne yapar?
1-Cinsel terapi esnasında bireylere ve çiftlere temel cinsel yaşam bilgileri verir. Kadın ve erkeğe dair temel fizyolojik bilgiler, cinsel etkinliğin aşamaları, cinselliğe dair doğru bilinen yanlışlar ve bunun gibi bilgiler, birçok çift için yaşam boyu gerekli olacak bilgilerdir. Özellikle bizim gibi, erken yaşlarda sağlıklı cinsel bilgilendirme yapılmayan, cinselliğe ayıp, tabu gibi bakılan toplumlarda, cinsel terapist, kendisine yapılan başvurularda, sıkıntı konusu ne olursa olsun, bu temel bilgileri vermelidir, bu onun sorumluluğudur diye düşünüyorum.
2-Vajinismus, erken boşalma, ereksiyon (sertleşme) bozukluğu, cinsel istek bozuklukları, orgazm bozukluğu gibi cinsel işlev bozukluklarının tedavisini/terapisini yapar. Bu tedaviler, çeşitli ev ödevleri ve çalışmaları aracılığıyla gerçekleştirir. Bu ödev ve çalışmalar, cinsel terapi seansı içinde ayrıntılı olarak aktarılır. Kişi ya da çift bu uygulamaları evde yapıp bir sonraki seansa gelir. Çalışmanın nasıl geçtiği konuşulup, terapist tarafından değerlendirilip, yeni bir çalışma planlanır.
3- Cinselliğin bir bütün olduğunu düşünür ve vurgular. Cinsel terapi esnasında aşka sorunlar/eksiklikler/yanlış bilgiler olduğunu gözlemliyorsa, bireye ve çifte o konularda da yardımcı olur. Örneğin, başvuru sorunu vajinismus ise ama çiftin sevişmeleri ile ilgili sorunlar olduğunu bilgi olarak almışsa, bu konuda da iki tarafın doyumlu olması için, çiftin yarar göreceği belli ipuçları ve bilgileri verir.
4- Eğer eş ile birlikte gelinmişse, cinsel sorunları çözümleme sürecinde, çiftin iletişim ve problem çözme becerilerini geliştirmeye de çalışır. Cinsel terapi seanslarında aslında çifte sürekli biçimde cinselliğin de diğer başka konular gibi rahatça konuşulabildiğini hem kendi tutumu ve davranışı ile hem de sözel olarak anlatmaya çalışır. Yani, cinselliğe dair konuşurken, ses tonunun ürkek ya da kaygılı olmaması, beden dili olarak da rahat ve özgüvenli olması başvuran bireye veya çifte bir model oluşturur. Terapi seansları bittiğinde, cinsel iletişimleri rahat olan, kendi duygu ve düşüncelerini ifade etmekte zorlukları varsa bunları aşmış bir çift olmaları hedeflenir.
Cinsellik hayatın normal bir parçasıdır ve doyumlu bir cinsel yaşam için doğru ve sağlıklı cinsel bilgiler edinmek önemlidir. Gerek bilgilenmek, gerekse her hangi bir cinsel bozukluğun tedavisi için cinsel terapistlere başvurabilirsiniz.
İyi dileklerimle,