Çocuğum Çok İnatçı Ve Kıskanç Ne Yapabilirim?
Yazar Mustafa Erkan • Çocuk Psikiyatristi • 26 Eylül 2018 • Yorumlar:
Oğlum 6 yaşında, 4 yaşından beri kreşe gidiyor ama çok inat onun için ak ise ak, kara ise kara değiştiremiyorum. Kardeşi de olunca iyice arttı ve kardeşine de zarar veriyor tepesine çıkıyor, üstüne yatıyor. Nasıl davranacağımı bilemiyorum artık benim psikolojim bozuldu. Önerileriniz nelerdir?
CEVAP :
Tek bir belirtiden yola çıkarak yorum yapıyorum bu saydıklarımı sadece sık görülen birer olasılık olarak değerlendirmelisiniz.
İnatçılığın hangi ortamlarda yoğunlaştığına ve süresine bakın
Sadece dönem dönem olan bir tutum mu yoksa hep var mıydı, okul ortamında ne seviyede bunları bilmek önemlidir. Sadece evde kardeş ve annebabasına karşı bu davranışları sergiyen çocuk diğer ortamlarda böyle davranmıyorsa daha çok bir sınır, kural sorunu düşünülür. Hem evde, hem sokakta, hem okulda çok inatçı ve dediğim dedik bir çocuk ise bu bir dürtü denetim sorunun göstergesi olabilir.
AİLENİN İNATÇI TUTUMLARI OLAN ÇOCUĞA VERECEĞİ TEPKİLER ÇOK ÖNEMLİDİR.
Çocuğun tutturmasına, inatlaşmasına neden olan dürtü ve duyguları anlamak önemlidir. Anlaşılmak herkes için bir yumuşamaya ve daha işbirliğine yatkınlaşmaya neden olur.
Onu anlamak izin vermek, taviz vermek, onaylamak anlamına gelmez
Duygularını ve içinde bulunduğu durumu anlamak taviz vermeyi gerektirmez. Senin bunu yapmayı istediğini görüyorum ama….
Koyduğunuz kuralların nedenlerini anlatmak
Duygusunu anladık ama talebi makul ve mantıklı değilse yapmayacağımızı NEDEN’leri ile anlatmak çocuğun bunu kabullenmesini kolaylaştırır.
TUTARLI ve ADALETLİ davranmak önemlidir
Davranışa izin vermediğinizde bunu her ortamda ve her birey tarafından desteklenmesi çocuğun sınırlarla ilgili MESAJI almasını kolaylaştırır.
Anne ve babalık becerilerinizi geliştirin
Bu bahsettiklerim basit temek teknikler ama bunların dışında da kullanılabilecek birçok davranış tekniği vardır. Ebeneynlik eğitimleri almak, kurslara gitmek ve kitaplar okumak becerilerinizi geliştirecektir.
İnatçılığın yanında başka belirtiler eşlik ediyorsa uzmana başvurmalısınız
Biz bu dediklerinizin hepsini yapıyor ama aşamadık diyorsanız ayrıca hareketlilik, dikkat sorunları, kıpır kıpır olma ve sinirlilik gibi bulgular varsa bu bir bozukluğun göstergesi olabilir. Erken yaşta başlanmış doğru tedaviler çocuğunuzun daha uyumlu, daha mutlu bir birey haline erken yaşta gelmesine, temel davranışlarının doğru şekillenmesine yardım edebilir.
Eğer burada tanımlananların bir kısmı çocuğunuzda varda uzman başvurusunu daha ciddi düşünmelisiniz.