Çocuğum Düştü!
Yazar Banu İnce Demirpençe • Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Doktoru • 19 Haziran 2017 • Yorumlar:
3ay-5 yaş arasında en sık görülen kaza tipi DÜŞME dir.Özellikle 3 aydan sonra bir bebekde dönebilir ve düşebilir,bu nedenle yenidoğan döneminden itibaren bebekler koltuk,sandalye ve mama sandalyesinde tek başına bırakılmamalıdır.6 aylıktan itibaren sürünme ve emekleme başlayabilir bu yüzden merdiven başlarına kapı yapılmalı ve sürekli kapı kapalı tutulmalıdır.
Daha büyük çocuklar için pencereler tehlikeli olup korkuluklar yapılmalı gerekirse uygun açıklık için pencere kilitleri kullanılmalı veya kapalı tutulmalıdır.18 aylıktan itibaren bir çocuk uzanabilirse kapı kollarını açabilir dikkat edilmelidir.Yürüteç kullanılması en önemli düşme nedenlerinden olup;yürüteçler çocuğun yürümesine yardım etmez aksine motor ve mental gelişimi geciktirir;eğer illaki kullanılmak istenirsede emniyeti yüksek olanlar tercih edilmeli ve çocuk asla yalnız bırakılmamalıdır.
Ev içinde çocuğun hareket alanında kullanıldıktan sonra oyuncaklar ve ev eşyaları ortadan kaldırılmalıdır.Çocuğun bulunduğu ortamda keskin kenarlı ve sert yüzeyli eşyalar olmamalı var ise koruma bantları yapıştırılmalıdır.Çocuğun sürünmeye başladıktan sonra kaymaz halı ile yer yüzeyi kaplanmalıdır çünkü halı gibi yumuşak materyaller düşme olursa şiddetini azaltır.
6 AYDAN KÜÇÜK HER BEBEK DÜŞTÜĞÜNDE MUTLAKA BİR HEKİM TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLMELİDİR .
- Düştükten sonra
- Bilinç kaybı,
- Kusma,
- Burun kanaması,
- Açık kanamalı yara oluşmuşsa,
- Kafa travması varsa
hemen acile başvurulmalıdır.
Eğer düştükten sonra çocuk kollarını ve bacaklarını hareket ettiremiyorsa çocuk hiç yerinden kıpırtatılmamalı boyun korunmalı ve 112 aranmalıdır.
Düşen çocuk hemen ayağa kalktı ise kafa travması veya başka bir travma bulgusu varmı diye kontrol edilmeli,nazik ve sakin davranılarak çocuk sakinleştirilmelidir.
Basit yüzeyel yaralanmalara evde baticon gibi antibakteriyel solusyonlarla temizlenerek müdahale edilmelidir.
Her çocuk düşerek kalkarak büyür ancak ailelerin görevi daha tehlikeli durumları önlemek için tedbir almak ve çocukları 5 yaşına kadar yalnız bırakmamaktır.