Çocuğum Karanlıktan Korkuyor Ne Yapabilirim?
Yazar Elbi Firdevs Uyar • 23 Ocak 2024 • Yorumlar:
“Çocuğum karanlıkta tuvalete benimle gitmek istiyor!”, “Gece uyurken benimle uyumak istiyor!” gibi cümleleri ebeveynlerden oldukça fazla duyuyorum. Aslında karanlık korkusu, çoğu çocuk için yaygın bir korkudur. Bu korku genellikle yürümeye başlayan çocukluk dönemlerinde ortaya çıkar. Çocukların bilişsel yetenekleri geliştikçe, hayal güçleri de gelişir. Fakat bazı çocuklar karanlık korkusundan daha ciddi şekilde etkilenebilirler. Endişeli bir kişilik yapısına sahip olan çocuklar, bu tür korkulara daha hassas olabilirler. Bu tür çocuklar, sizinle birlikte odadan odaya gitmek isteyebilir veya hatta gün içinde bile herhangi bir karanlık odaya tek başlarına girmeyi reddedebilirler.
Peki Ebeveyn Olarak Ne Yapabilirsiniz?
1.Korkularını Anlamak: Çocuğunuzun karanlıktan neden korktuğunu anlamak önemlidir.
“Bundan mı korktun?/ Kocaman oldun?/ Büyük çocuklar karanlıktan korkmaz yerine; “Senin neyin korkuttuğunu bana anlatmak ister misin?”, Bununla ilgili seni en çok korkutan şey ne?” “Korktuğun da bedeninde ne gibi değişimler oluyor?” gibi çocuğunuzu anlamaya yönelik güven veren konuşma yapmanız daha çok yararlı olacaktır.
2.Güvende Hissettirmek: Çocuğunuzun karanlıkta güvende olduğunu hissetmesini sağlamak önemlidir. Gece lambası veya yumuşak bir ışık kaynağı gibi alternatifler kullanarak çocuğunuzun odasını hafif bir şekilde aydınlatabilirsiniz. Sevdiği oyuncakları, yumuşak battaniyeleri ve güven veren nesneleri yakınında bulundurarak çocuğunuzun rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Bu, çocuğunuzun rahatlamasına ve güvende hissetmesine yardımcı olabilir.
3.Karanlıkta Oyun Oynamak: Karanlıkla ilgili olumsuz duyguları olumlu deneyimlere dönüştürmek de faydalı olabilir. Örneğin, yatmadan önce birlikte "karanlık avcısı" oyunu oynayabilirsiniz. Bu oyunda, çocuğunuz hayal gücünü kullanarak karanlıkta farklı şeyleri bulma veya keşfetme görevleri alabilir.
4.Korkuyu Komikleştirmek: “Korktuğun şeyi komikleştir” oyunu oynayabilirsiniz. Bu oyun sırasında; korktuğun şeyin resmini çizer misin?, neye benziyordu?, çizdiğin şeye bakınca ne hissediyorsun ve düşünüyorsun?, biz şimdi bunu yine çizerek komik bir şeye benzetsek nasıl olur?, şimdi resme bakınca nasıl hissediyorsun ve ne düşünüyorsun? gibi sorular sorarak korkuyu somutlaştırıp, baş etmesinde yardımcı olabilirsiniz.
5.Hikayeler Anlatmak: Çocuğunuza karanlıkla ilgili hikayeler anlatmak, onun bakış açısını değiştirmesine yardımcı olabilir. Korkularını anlatan karakterlerin nasıl cesaretlendiklerini ve zorlukların üstesinden geldiklerini anlatan hikayeler, çocuğunuzun kendi gücünü bulmasına yardımcı olabilir.
6.Rutin Oluşturmak: Düzenli bir uyku rutini, çocuğunuzun gece korkularıyla başa çıkmasına yardımcı olabilir. Her gece aynı saatte yatmak, çocuğunuzun vücudunun biyolojik saatinin düzenlenmesine yardımcı olabilir ve bu da daha huzurlu bir uyku sağlayabilir.
Hangi Durumlarda Uzman Desteği Almak Gerekir?
Karanlıktan korkmak, birçok çocuğun gelişimsel döneminde geçirdiği bir evre olabilir. Ancak, çocuğunuzun karanlıktan kaynaklanan korkusu normal yaş aralığının üstünde görülüyorsa ve günlük yaşamını olumsuz etkiliyorsa, profesyonel destek almayı düşünmek önemlidir. Eğer çocuğunuz karanlıkla ilgili yoğun bir kaygı ve gece uykusunda ciddi sorunlar yaşıyorsa; bu korku sebebiyle arkadaşlarıyla veya günlük aktivitelerle ilişkisinde sıkıntılar görülüyorsa, uzmana başvurmak faydalı olabilir.