Çocuğumu Sünnet Ettirmeyi Planlıyorum
Yazar Mehmet Şerif Arslan • Çocuk Cerrahı • 17 Aralık 2018 • Yorumlar:
Sünnet basit bir işlem midir?
Sünnet cerrahi bir girişim olduğundan hafife alınabilinecek bir işlem değildir. Uzman hekimler tarafından yapılmadığı taktirde, çocuğunuzun geri kalan hayatını etkileyebilecek ciddi sıkıntılara yol açabilir. Uzman olmayan ellerde yapılan sünnetlerde sünnet komplikasyonları oldukça yüksektir.
Sünnet derisinin altında pipinin üzerindeki beyaz salgının temizlenmesi gerekir mi?
Büyüme ile beraber sünnet derisinin glans penis (pipi ucu) üzerinden kaymasını sağlayan beyaz renkli fizyolojik salgıya Smegma denir. Ebeveynler tarafından sünnet derisinin geriye çekilip bu salgının temizlemesi gereksiz ve zararlı bir işlemdir. Smegma salgısının sünnet cerahisi esnasında temizlenmesi yeterli bir işlemdir.
Hangi yaş aralığı çocuğumun sünneti için uygun değildir?
4-6 yaş dönemi, erkek çocukların ruhsal-cinsel gelişimi açısından kritik bir dönemdir. Çocuk örselenmeden ruhsal-cinsel gelişimini tamamlayabilmesi için tıbben zorunlu bir gerekçe olmadıkça bu dönemde sünnet operasyonundan kaçınılması uygun olur.
Bezli iken çocuğumu sünnet edebilir miyim?
Günümüzde sünnetin olası psikolojik etkileri kaygısı ile, genellikle eğitimli ebeveynlerin yenidoğan döneminde ya da ilk yaşlarda sünnet yaptırma isteğinin artmış olduğu görülmektedir. Bezli bebeklerde sünnet işlemi sonrası takiplerinin rahat olduğu saptandığından, bizler de bu yaşlarda sünnet cerrahisini önermekteyiz.
Sünnet cerrahisi öncesinde uzman hekim muayenesi gerekli midir?
Sünnet işlemi öncesinde uzman muayenesi çok önemlidir. Çünkü yapılan genital muayenelerde hipospadias, inmemiş testis, inguinal herni, gömük penis ve varikosel gibi inguinal bölgenin ek genital anomalileri saptayabiliriz. Bu ek problemlerin varlığına göre cerrahinin zamanı ertelenebilinir veya ek patolojiler ile beraber sünnet cerrahisi de yapılır. Böylece çocuğunuz tek anestezi ile ek patolojilerinden kurtulmuş olur.
Uzman olmayan ellerde sünnet yaptırırsak ne gibi problemler ile karşılaşabiliriz?
Yukarıda sayılan ek patolojilerin zamanında tedavi edilme şansı olmaz. Ayrıca kullanılan sünnet metoduna göre glans penis dediğimiz pipi ucuyla veya pipi cildi ile ilgili problemler olan; yetersiz sünnet (Resim-3) ve penil mukozanın uzun bırakılmasına bağlı problemler ile karşılaşabilirsiniz. Çocuğunuza ikinci kez operasyon gerekebilir. Bu nedenlerden dolayı uzman hekimlerin cerrahi yapmasını tercih etmelisiniz.
Evde lokal anestezi ile çocuğumu sünnet edebilir miyim?
Lokal anestezi altında sünnet edilen çocuğun acı duymaması mümkün değildir. Üstelik 1 yaşından büyük olan çocuklar yoğun bir endişe ve korku yaşarlar. Dahası çocuğun endişesi, ağlama ve tepkilerinden etkilenen kişi aceleyle girişimi yapmaya kalkmalası hata ve komplikasyon riskini artırır.
Çocuğumun sünnet işlemi için en uygun ortam neresidir?
Sünnetin uygun koşullarda vede deneyimli kişiler tarafından yapılmamasından dolayı peniste kalıcı hasarlar hatta hayati tehlike oluşabilir. Sünnet işlemi sonrası enfeksiyon bulaşma riskini azaltmak amacıyla temel cerrahi prensiplere uygun olarak ameliyathane ortamında sünnet operasyonu gerçekleştirilmelidir.
Sünnet işlemi esnasında anestezi gerekli midir?
Sünnet işlemi boyunca uygun anestezi ve analjeziyi (ağrının giderilmesi) sağlamak çok önemlidir. Çocuk cerrahları genellikle sünneti genel anestezi altında yapmayı tercih ederken bazı cerrahlar, lokal anestezi kullanmaktadırlar. İlk 3 ayda bebeklerin hareketleri rahat kontrol edildiğinden sünnet işlemi lokal anesteziyle de yapılabir. 3 aydan sonra ise genel anestezi altında cerrahi uygulanmalıdır.
Sünnet işlemi için birçok metot var. Hangisini tercih etmeliyim?
Giyotin (uçurma) metodu: Glans kesilerine neden olması nedeniyle pek önerilmese de yapan kişi için kolay ve hızlı olduğundan özellikle uzman olmayan kesim tarafından sık tercih edilen bir yöntemdir
Dorsal Slit ve Eksizyon: Bu teknikte saat 12 hizasından dorsal kesi yapılır daha sonra prepisyum çepeçevre eksize edilir. Glansı görerek işlem yapıldığı için glans yaralanmaları olmaz. Oluşan mukoza ve cilt dudakları emilen dikişlerle sütüre edilir. Çocuk cerrahlarının kullandığı metot ise bu yöntemdir.
Operasyon günü dikkat etmemiz gerekli bir durum var mı?
Randevu saatinde hastanede olunuz. Çocuğunuzun operasyon saatinden en az 4 saat önce yiyecek ve içecek almaması önemlidir.
Sünnet işlemi ve sonrasında bizleri nasıl bir deneyim beklemektedir?
Hasta kliniğe yattıktan sonra damar yolu açılır. Ameliyathane kapısında çocuğun aileden ayrılık korkusu yaşamaması için damardan dormicum (sakinleştirici ilaç) verildikten sonra, çocuğunuz operasyon odasına alınır. Anestezi ekibi maske ile hastayı uyuttuktan sonra, operasyon sonrası ağrısız bir süreç için lokal anestezi ile işleme başlanılır. Sünnetin bütün süreci görerek yapılır. Bistüri ve doku makası ile dokular kesildiğinden, güvenilir bir şekilde sünnet işlemi yapılır. Damar uçları bipolar koter ile yakılır. Pansuman yapıldıktan sonra hasta uyandırılır ve aile ile beraber yattıkları servise çıkarılır. Operasyondan 1-2 saat sonra beslemeye geçilir. Aynı gün hasta taburcu edilir.
Evde pansuman yapma gerekliliğim var mı?
Steril şartlarda çalışıldığından sünnet sonrası pansuman gerekli değildir. Hastanın var olan pansumanı ise 2 gün sonra evde ılık su banyosı sonrasında açılır. Antibiyotikli bir pomad ile yaranın bakımı yeterlidir.
Bezli bebekler de sargı bezi açıldıktan sonra pipi ucunun beze temas etmemesi için kullanılacak kağıt bardak ile bezin sünnet bölgesine teması engellenir.
Ne zaman kontrole gelmeliyiz?
Ev takiplerinde problem yok ise 10-15 gün sonra iyileşmiş halini görmek için kontrol uygundur.
Kontrol sonrasında dikkat etmem gereken bir durum var mı?
Bebeklerde pipi etrafındaki yağ dokusunun fazlalığından dolayı sünnet sonrasında pipi çevresindeki yağ dokusunun içine gömülebilir. İstenmeyen yapışıklıkların önüne geçmek için günde bir defa altbezi değiştirilirken, pipinin iki tarafındaki yağlı dokuya parmakla basıp pipinin tamamının doğurtulması ve etrafının temizlenmesi uygundur.