Çocuğumun Dişlerini Nasıl Fırçalamalıyım?
Yazar Yelda Kasımoğlu • Çocuk Diş Hekimi (Pedodontist), Ağız Ve Diş Sağlığı • 24 Ekim 2019 • Yorumlar:
İlk kez anne baba olmak birçok soruyu beraberinde getirir: Bebeğimi ne sıklıkta beslemeliyim? Bebeğimin ne kadar uyuması yeterlidir? Bebeğimin dişlerini nasıl fırçalamalıyım?.. Şanlısınız, son sorunuzda size yardımcı olabiliriz. Hazırladığımız bu rehberde dişlenmenin farklı aşamalarında küçük çocuğunuzun ağız bakımını nasıl yapabileceğinizi anlattık.
Dişler ağızda görülmeden önce
Hastaneden eve döner dönmez bebeğinizin doğru bir şekilde ağız bakımını yapmaya başlayabilirsiniz. Bebeğinizn ağzını temizlemek için ıslak, ılık bir bez ile tüm dişetlerin silmelisiniz. Bu kadar küçük bebeklerde bile bakteriler dişetlerine yerleşebilmekte ve dişler sürmeye başladığında problemlere yol açabilmektedir. Her öğünden sonra ve gece yatmadan hemen önce bebeğinizin ağzını temizlemelisiniz.
İlk dişi çıkınca
Çocuğunuzun ilk dişi çıkınca onu yumuşak kıllı bir diş fırçası ile tanıştırabilirsiniz. Halen dişlerin bulunmadığı dişetlerini temiz bir bez ile silmeye devam etmelisiniz. Bebeğinizin diş macununun tadının, yetişkinlerde kullanılan macunların tadından daha tolere edilebilir olduğundan emin olun. Ayrıca dişinin her tarafını pirinç tanesi kadar bir diş macunu ile fırçalayın.
1 yaşında
Çocuğunuzun ilk doğum gününde, bir çocuk diş hekimi ile ilk randevunuzu ayarlayarak ağız sağlığının iyi olduğundan emin olun. Bebeğinizin ağzında herşeyin yolunda gittiğini düşünseniz bile, bunun bir çocuk diş hekimi tarafından da doğrulanması size herhangi bir rahatsızlık vermez. Erken muayene ile gelecekteki kontrollerin daha rahat geçmesi sağlanır.
3 yaşında
Bebeğiniz üç yaşına geldiğinde, bezelye tanesi kadar florürlü diş macunu kullanmaya başlayabilirsiniz. Artık bebeğiniz diş fırçalama aktivitesi ile daha tanıdık hale gelir.
Diş fırçasını tutmaya başladığında
Çocuğunuz kendi dişlerini fırçalamaya hazır hale geldiğinde:
-
Diş fırçasını kendi tutabilir
-
Fırçayı ağzının içinde doğru bir şekilde kullanma becerisine sahiptir
-
Lavaboya tükürmek için yardıma ihtiyaç duymaz
Tüm bu gereklilikler sağlandığı taktirde, çocuğunuz dişlerini kendisi fırçalamaya başlayabilir. Tabii ki dişlerini fırçalarken yanında bulunup, yönlendirme yaparak dişlerini doğru fırçaladığından emin olmanız önerilir.
Yazı yazmaya başladığında
Genel olarak çocuklar yazı yazmaya başladıklarında, diş fırçasını da tutmayı öğrenirler. Bu yaklaşık olarak 5-7 yaşları arasında gerçekleşir. Her seferinde olmasa da, arada bir dişlerini nasıl fırçaladıklarını gözetlemeniz önerilir.
Yeni anne babalar için çocuklarının bakımı kafa karıştırıcı ve stresli olabilir, ancak yukarda bahsettiklerimizi uyguladığınızda bebeğinizin ağız hijyenini sağlamak çok zor olmayacaktır. Çocuğunuz 1 yaşına geldiğinde bir çocuk diş hekimine ilk diş muayenesini yaptırmayı ve sonrasında size önerilen aralıklarla diş kontrollerine devam etmeyi unutmayın.