Çocuğun Gelişiminde Kelimelerin Etkisi

Ebeveynler çocuklarını en iyi, en güzel şekilde yetiştirmek isterler. Çünkü çocuğunuz özeldir ve sizin eseriniz olarak var olur. Çocuğunuzun fizyolojik ihtiyaçlarını karşılamanın yanında duygusal doyum ve doğru iletişim kurmak da büyük önem taşır. Başlangıçta her ne kadar her şeyi kitabına göre yapmaya çalışsanız da, bir noktadan sonra hem kendi hayatınızdaki gelişmelere yetişmek, hem de çocuğunuza karşı her davranışınıza dikkat etmek zorlaşmaya başlayabilir. Bir noktadan sonra işlerin daha da karmaşık bir hale geldiğini düşünmeye başlamış olabilirsiniz.

Anne ve babalar, doğru bildiklerini çocuğa aktararak gelişimine katkıda bulunurlar. Fakat ebeveynin doğru olarak düşündüğü ifade, çocuk üzerinde olumsuz etkiler yaratıp, gelişimini etkileyebilir.

Çocuğun gelişim sürecinin temel adımlarından biri öğrenmektir. Gördükleri, duydukları her şeyi bilmek isterler ve ilk öğretmenleri olarak ebeveynlerinden yardım isterler. Çocuğunuzla iletişime geçerken seçtiğiniz kelimeler, bir durum ya da olay karşısında onunla konuşma şekliniz ve cümleniz düşündüğünüzden farklı sonuçlar doğurabilir. Bir kelime belki yıllar sonra karşılaşacağınız bir tutum ya da davranışın temelini oluşturmuş olabilir. Bu sebeple çocuğunuzla iletişime geçerken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır.

Mesela, çocuğun dış görüntüsüyle dalga geçmek, lakap takmak, tehdit etmek gibi aşırı strese neden olacak cümleler kurmak çocuğunuzun gelişimini olumsuz etkileyecektir. Ayrıca çocuğu etiketleyecek sıfatlar da sakıncalıdır. ‘’Bu çocuk çok saygısız’’ dediğinizde, aslında çocuğun gelişimi seçtiğiniz sıfat yönünde eğilim gösteriyor ve çocuğunuzda bu özelliğin gelişimi için katkı sağlamış oluyorsunuz.

Çocuğunuzu tehdit edici (seni babana söylerim), suçlayıcı (senin yüzünden babanla küstük), sevilmediğini düşüneceği (şimdi işim var, git başımdan), özgüvenini kıracak (bunu beceremezsin ya da yapamayacağını biliyordum), kıyaslayıcı (arkadaşın senden daha akıllı) cümleler kurmak çocuğunuzun gelişimini olumsuz etkileyecek güce sahiptir. 

Yalnızca kurulan olumsuz cümlelerin değil, olumlu cümlelerin de çocuğunuzun gelişimi üzerinde olumsuz sonuçları olabilir. Örneğin, benim çocuğum her şeyi yapar cümlesi, çocuğunuzun yanlış yapma ya da yapamama haklarını elinden alır. Unutmayın o bir çocuk, yeri geldiğinde hata yapacak yeri geldiğinde yanlış. Bir yetişkin gibi hep doğruyu yapmasını bekleyemezsiniz, ki gelgelelim yetişkinler olarak bizler bile hep doğru kararlar veremiyoruz. 

Çocuğunuzla onun bir çocuk olduğunu unutmadan, sağlıklı iletişim kurmaya çalışın. İhtiyacı olduğunda yanında olun ama bir birey olması yönünde de gereken yalnızlığı verin. Böylece bu zorlu işin içinden doğru ve başarılı bir şekilde çıkabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Damla Koçak Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Psikoloji Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)