ÇOCUĞUNUZ DÜZ TABAN MI ?

Yazar Gökçe MıkOrtopedi Ve Travmatoloji Uzmanı • 9 Ağustos 2017 • Yorumlar:

ÇOCUĞUNUZ DÜZ TABAN MI ? 

Bebeklerin büyük bir kısmı doğduklarında düztabandırlar ve büyüdükçe ayak içi kemerleri oluşmaya başlar. Yani 2 yaşındaki bir çocuğun düztaban olması ortopedik açıdan normal bir bulgudur.

Ancak bazı çocuklarda ayak tabanı kemeri tam olarak oluşmaz. Aileler, çocuklarının ayak bileklerinde içe dönme ve taban düşüklüğü olduğunu ifade ederler. Bu şikâyetlerin 3-4 yaşlarına kadar devam etmesi bize düztabanlığın kalıcı olabileceğini düşündürür. Bu aşamada bir Pediyatrik Ortopedi uzmanı tarafından yapılacak muayene ile düztabanlığın sebebi belirlenerek uygun tedavi düzenlenmelidir.

Düz tabanlık, Flexible (esnek tip) veya Rijit (katı tip) olarak iki şekilde görülür;

Tipik olarak Flexible düztabanlık her hangi bir şikâyet oluşturmaz. Aileler çoğunlukla ayağın görüntüsünden endişe ederek doktora başvurular ve genellikle aile üyelerinden birinde de düztabanlık olması bu endişelerini artırır. 

Ancak bilimsel çalışmalar göstermiştir ki, çocukluk çağında Flexible düztabanlığı olanların %80'i, yetişkinlik çağlarında düztabanlıkla ilgili şikayetler yaşamazlar. Fakat Marfan sendromu veya Down sendromu gibi bazı genetik hastalıklarda, bağlarda aşırı elastikiyet söz konusu olduğundan düz tabalık oluşur ve bu hastalarda sıklıkla ayak problemleriyle karşılaşabiliriz.

Çocuklarda tedavi, ancak ağrı oluşması veya ayakkabılarda çok çabuk deformasyon gelişmesi durumunda yapılmalıdır. Şu da bilinmelidir ki, tedavide kullanılan tabanlıklar hiçbir şekilde düztabanlığı gidermez, sadece ayak kemerini destekleyerek semptomları geçirir. 

Nadir de olsa özel tabanlıklarla ağrısı düzelmeyen çocuklarda ameliyat ile düztabanlık düzeltilebilir. 

Rijit tip düztabanlık ise daha ciddi ve tedavi gerektiren bir problemdir. Genellikle ayak kemiklerinde mevcut olan,  Vertikal Talus ve Tarsal Koalisyon hastalıkları gibi doğumsal bir problemden kaynaklanır. Rijit tip düz tabanlık, bazı durumlarda seri alçılama, bazı durumlarda ise ameliyatla tedavi edilir. 
 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Gökçe Mık Ortopedi Ve Travmatoloji Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)