Çocuğunuz İlkokula Hazır Mı?

Yazar Zehra Doğan • 26 Ağustos 2024 • Yorumlar:

Anaokulunda okuyan çocuklar artık mezun oldular. Ve eylül ayının yaklaşmasıyla ebeveynler okul araştırmaya başlarken , ebeveynlerin zihnini bir soru kaplar: Acaba çocuğum ilkokula hazir mi? Cevabi birlikte ele alalim:

Öncelikle yönetmelige bakalim. Eylül sonu itibari ile 72 aydan büyuk çocuklar için ilkokul zorunludur. Ancak devlet hastanesinden alınan psikiyatrist raporu ile okula başlama ötelenebilir. 69-72 ay arasi çocuklar için de okul zorunludur ama veli dilekçesi ile ilkokul bir yıl ertelenebilir. 66-69 ay arasindaki çocuklar için zorunlu değildir ama veli isterse ilkokula kaydedebilir.

İlkokula başlamak için değerlendirilen ilk alan

"BİLİŞSEL" alandır. Yani çocuk zihin gelişimi olarak ilkokula hazır olmalıdır. Çocuğun bilgiyi işlemesine ve zihinsel süreçleri öğrenmeye yoğunlaşan alandır. Bilişsel alanda hedeflenen kazanımlar 6 farklı alt basamakta sınıflandırılır. Değerlendirme basamağına doğru ilerledikçe üst düzey düşünme becerileri ortaya çıkar. Bilişsel alan basamakları;

1. Bilgi basamağı

2. Kavrama basamağı

3. Uygulama basamağı

4. Analiz basamağı

5. Sentez basamağı

6. Değerlendirme basamağı

Yani kısaca basit sayma yapabilen; renk, şekil ve kavramlari bilen; dil gelisimi tamamlanmis ve ögretmeni tarafindan algi problemi saptanmayan çocuklar yas olarak da uygunsa ilkokula başlayabilir. Bu alanda sikinti varsa ilkokulu ötelemek acele etmemek gerekir.

Çocuk bilişsel olarak hazırsa incelenecek ikinci alan “DUYGUSAL" alandır. 

Yaşıtı çocuklar gibi olgun olan, yaşınagöre daha küçük ve bebeksi tepkiler göstermeyen, bebeksi konuşmaları olmayan çocuklar ilkokula hazirdir. Bu alandagerilik varsa bir uzman eşliğinde değerlendirme yapılır. Ya müdahale eşliğinde çocuk okula başlatılır ya da bir yıl okul ötelenir.

Üçüncü alan ise "SOSYAL" alandır. Çocuk fazla çekingen, utangaç, asosyal, içe kapanık, pasif, hakkını savunamaz durumda ise yapılacak terapi çalismalari ile çocuğun gelişimi desteklenir. Bu çocuklar genelde bir müdahale programi eşliğinde okula başlayabilir.

Bu 3 temel alan yaninda kalem tutma gibi ince motor becerilerinin gelişimi, vücudu aktif kullanabilme gibi kaba motor becerileri de incelenir. Eksikse desteklenir.

Okula başlama konusunda ebeveynlerin yardım alabileceği kişi ve en önemli,doğru fikir verebilecek kişi okul öncesi öğretmenidir. Öğretmen duygusal ve sosyal açıdan çocuğu yetersiz görürse bir psikolog ya da çocuk gelişim uzmanı ile de görüşüp ona göre karar vermek daha doğru olacaktır. 

Son olarak eğer bilişsel alanda henüz yeterlilik sağlanmamışsa okula başlamak için acele etmemekte fayda olacaktır.

Uzm.Psk.Dan.F.Zehra DOĞAN

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Zehra Doğan Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uzm. Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)