Çocuk Cerrahisi
Yazar Aykut Özdamar • Çocuk Cerrahı • 12 Nisan 2016 • Yorumlar:
Çocuklar erişkinlerin küçültülmüş hali değildir. Çocukluk çağında görülen hastalıklar dönemlerine göre farklı özellikler gösteriler. Bu hastalıkların tanı ve tedavisi çocuğun gelişimi,fizyolojisi ve psikolojisi göz önüne alınarak yapılmalıdır. Cerrahi yaklaşım gerektiren hastalıklar,çocuk cerrahları tarafından değerlendirilmeli ve tedavi edilmelidir.
Anne karnından başlayıp ergenlik döneminin sonuna kadar çocuklarda ortaya çıkan sorunların cerrahi tedavileri ile uğraşan çocuk cerrahisinde,ameliyatların en sık yapıldığı bölge kasık bölgesidir.Kasık bölgesi(İnguinal Kanal)patolojileri ile ilgili olarak karşımıza çıkan hastalıklardan en sık görülenler inmemiş testis,utangaç(retraktil)testis,kasık fıtığı ve hidroseldir.
İNMEMİŞ TESTİS
Erkek çocuklarında doğum sonrasında testislerin torbada (skrotumda) olmaması halidir.Erken doğan bebeklerde daha sık görülür.Testis muayene sırasında torba içinde ele gelmez.Bebek 6 ayını doldurduğunda ameliyatla testis torbaya indirilir.
UTANGAÇ(RETRAKTİL TESTİS)
Normalde testis torbanın içinde yer alır fakat soğuk,gerginlik,endişe,korku v.s gibi durumlarda yukarı kaçar. Yakın takip önemlidir.Ailenin banyoda,sıcak suya otururken, ateşliyken,uyurken testisi kontrol etmesi,testisin gün içersinde zamanın çoğunu nerede geçirdiğini belirlemesi önemlidir.Uzman hekimin,3-6 ay aralıklarla muayene ile testislerin büyüklüğü ve yerleşimini takip etmesi önemlidir.Eğer 1,5-2 yaşa kadar testis torbada durmuyorsa,diğer normal testise göre boyutunda küçülme oluyorsa ameliyatla testis torbaya
AMELİYAT GECİKTİRİLİRSE NE OLUR?
Sperm sayısı ve fonksiyonlarında azalma (kısırlık),testisin kendi etrafında dönmesi (torsiyon),travma ve testisin torbada olmamasına bağlı psikolojik etkilenme gibi komplikasyonlar görülebilir.Diğer önemli risk de kanserleşme riskidir.Testis operasyonla yerine indirildiğinde kanserleşme riski tamamen kaybolmaz,fakat takibi daha kolay yapılır.