Çocuk Diş Hekimliği
Yazar Baran Bardakcı • 13 Şubat 2024 • Yorumlar:
Pedodonti, doğumdan ergenliğe kadar çocuklarda diş sağlığının takibini konu alan diş hekimliği dalıdır. Çocuklarda düzenli olarak yapılan ağız ve diş sağlığı kontrolleri, dişlerin doğru ve sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürdüğünden emin olmak açısından önemlidir.
Çocuklarda diş sağlığının ihmal edilmesi, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan ortodontik problemlere yol açabilir.
Süt Dişleri Neden Önemlidir?
Süt dişlerinin sağlığı çok önemlidir. Uygun şekilde tedavi edilmeyen çürükler, kalıcı dişlerin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Süt dişlerinin temel işlevi, çiğnemenin yanı sıra gelecekteki daimi dişler için doğru alanı sağlamak ve daimi dişleri doğru pozisyona yönlendirmektir. Bu işlev, çocuklarda çene kemiklerinin ve kaslarının sağlıklı bir şekilde gelişimini de destekler. Bunun yanında diş gelişimi, çocukların konuşma alışkanlıklarını da etkileyebilir. Gelişimini tamamlayan süt dişlerinin kaybı ve daimi dişlerin gelişimi, 6-7 yaşlarında başlar ve 10-13 yaş civarında biter. Bu aşama genellikle reşit olma yaşına doğru ve hatta daha geç gelişen yirmi yaş dişlerini içermez.
Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları
Koruyucu uygulamalar, öncelikle çocukların ve ebeveynlerin düzenli diş fırçalama ve beslenme alışkanlıkları ile ilgili bilinçlendirilmesini hedefler. Çocuklara günde en az iki kere diş fırçalama alışkanlığı kazandırılması ve aşırı şeker tüketiminden kaçınılması güzel bir başlangıç noktasıdır.
Koruyucu uygulamalar arasında en yaygın olanlar, fissür örtücü ve fluorid uygulamalarıdır. Fissür örtücü, dişlerin çiğneme yüzeyindeki çürümeye meyilli fissürleri (olukları) kapatarak, bakterilerin buraya nüfus etmesini önlemeye yardımcı olur. Çürüklere karşı koruma için yaygın olarak başvurulan fluorid uygulama, diş minesini kuvvetlendirmeyi amaçlar.
Diş Çürüğü
Biberon çürüğü olarak adlandırılan diş çürükleri, erken çocukluk döneminde sık rastlanan bir problemdir. Uyku esnasında çocuğa biberon içinde verilen şekerli gıdalar sonucu küçük yaştaki çocuklarda yaygın olarak görülür.
Yer Tutucu Uygulamalar
Süt dişlerinin korunması, çürüklerin tedavi edilmesi ve süt dişlerinin erken kaybı durumunda, daimi dişlerin ağız içinde doğru bir şekilde konumlanmaları için kaybedilen dişlerin yerinin korunması son derece önemlidir. Bu gibi durumlarda sabit veya hareketli yer tutucular ile erken kaybedilen süt dişlerinin yeri korumaya alınır.
Çocuk Diş Hekimine Ne Zaman Gidilmelidir?
Çocukların bir yaşından itibaren yılda iki kez diş hekimine götürülmesi tavsiye edilir. Çocuklarda maloklüzyonların gelişimi 2 yaş gibi erken bir zamanda ortaya çıkabilir. Erken yaşlarda diş ve dişeti sağlığını tehdit eden unsurların farkına varmak, yetişkinlikte diş tedavisine başvurmamak için faydalı olabilir.