Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)
Yazar Fadime Sarı • Ağız Ve Diş Sağlığı • 10 Nisan 2019 • Yorumlar:
Pedodonti yani çocuk diş hekimliği, çocukların ilk diş hekimi hatta ilk doktorla tanıştığı yer olarak da adlandırılabilir.
Erken yaşlarda yapılan ilk kontroller, siz ebeveynlere çocuklarınız dişlerin çürümesini engellemek için neler yapmanız gerektiğini gösterebilmek ve mevcut diş sağlığını koruyabilmek adına önem taşır.
Çocukların ilk kontrolleri 6 ay – 1 yaş ( World Health Organisation - WHO) arasında yapılması önerilmektedir.
Bu kontrollerde çocukların ağız ve diş sağlığı kontrolleri yapılarak ileride karşısına çıkacak olan sorunların çözümü ve mevcut diş sağlığını korumak için bakımları yapılması sağlanır.
Çocuklar için diş sağlığının devamı için önerilen bakımlar fissür örtücüler ve flor uygulamalarıdır.
Fissür örtücü : Mevcut olan sağlıklı dişlerin aktif ve çürümeye açık yüzeylerin ince kompozit materyal ile kaplanmasıdır. Bu sayede diş yüzeyi bakteri ve çürük oluşumundan korunur.
Flor uygulaması: Florün dişin yapısına katılarak bakteri oluşumuna ve çürüklere daha dayanıklı bir yapı oluşturur. Flor uygulaması flor jellerinin ağız içinde özel kaşıklar sayesinde 1-2 dakika uygulanması ile olur.
1 - Çocuklar diş hekimine ilk ne zaman gitmeli ? Çocuklar için koruyucu tedaviler nelerdir ?
Çocuk diş hekimliği ( pedodonti ), 0-13 yaş aralığında süt ve daimi dişlerde yapılan tedavileri ve koruyucu diş hekimliği uygulamalarını içeren anabilim dalıdır.
Her anne baba çocuğunun genel sağlığını takip ettiği gibi ağız ve diş sağlığını da takip etmelidir. Bu amaçla 1 yaşından itibaren her ebeveyn diş hekiminin belirlediği sıklıklarla (5-6 ay) diş kliniğine gelerek ağız ve diş sağlığı kontrollerini yaptırmalıdır.
2 - Çocuklar için Koruyucu diş hekimliği uygulamaları?
Yapılan araştırmalar sonucunda 0-6 yaş süt dişlenme dönemi ve 6-12 yaş karışık dişlenme dönemleri bireylerin çürük oluşumunun en fazla olduğu dönem olarak olarak belirlenmiştir. Bu nedenle çocuk yaşta alınacak önlemler çocukların ileri yaşlarda yaşayacakları diş problemlerini engellemiş olacaktır. Flor uygulaması ve fissür örtücü uygulamaların koruyucu olarak yapılması, çocukların yoğun şekerli beslenmenin yıkıcı faktörlerinin ortadan kaldırılmasında önemli bir rol oynamaktadır.
3 - Süt Dişleri çekilmeli mi ? Çekilmemeli mi ?
Süt dişleri ancak ve ancak tedavisi mümkün olmayacak seviyede yıkıma uğramış veya kırılmış ise çekilmelidir. Aksi halde zamanından önce çekilen süt dişleri kendisi yerine gelecek olan daimi dişlerin normal pozisyonunda çıkmasını engellediği gibi aynı zamanda dişlerin çapraşık olarak ağızda konumlanmasına sebep olur. Erken çekilen süt dişlerinin yerine daimi diş gelene kadar yerinin rezerve ederek doğru pozisyonda çıkmasını sağlayan yer tutucular kullanılabilir.