Çocuk Dişleri
Yazar Korhan Korkmaz • Ağız Ve Diş Sağlığı • 17 Temmuz 2018 • Yorumlar:
Çocuklardaki süt ve daimi dişlerin hastalıkları ile ilgili diş hekimliği dalıdır. Süt dişleri bebekliğin yaklaşık 6. ayında sürmeye baslar, 2,5-3 yaşına kadar ağızda 20 adet süt dişi tamamlanır. 6 yaş civarında ilk daimi diş süt dişlerinin arkasında, büyüyen çenede yer bularak sürmeye başlar. Karışık dişlenme dönemi denilen bu dönemde, artık diğer daimi dişler de süt dişlerinin yerine sürmeye başlayacaktır. Bu dönem 12-13 yaşlarında bütün daimi dişler çenede yerini alana kadar devam eder.
Ebeveynlerin çocuklarının ağız hijyenine ilk süt dişlerinin sürmeye başlamasından itibaren dikkat etmeleri gerekmektedir. Çok küçük bebeklerde dişler fırçalanmamış olsa bile yemeklerden sonra bebeğin ağzı su ile gargara yapmalı ve dişlerin üstü temiz bir bez parçası ile silinmelidir. 1 yaşından sonraki bebeklerin dişlerini ebeveynler küçük diş fırçaları ile macunsuz ya da çok az macun kullanarak yavaşça fırçalayabilirler. 2,5-3 yaşlarından itibaren çocuğa diş fırçalama öğretilmeli ve özendirilmelidir. Küçük yaşlarda kazandırılan alışkanlıklar daha kalıcı olur ve medeni bir birey olma yolunda düzenli diş fırçalayan bir nesil yetiştirilebilir.
Çocuklara sürekli olarak şeker içeren süt veya başka şekerli gıdalar vermek, ya da ucuna bal,reçel sürülmüş emzikleri vermek süt dişlerinin hızla çürümesine neden olacaktır. Süt dişlerinin ağız içerisinde sağlıklı halde bulunması, çocuğun sindirim ve genel sağlık sistemi için önemli olduğu kadar, yerlerine geçecek olan daimi dişlerinin sağlıklı sürebilmeleri açısından da çok önemlidir. Çürük ya da kırık sebebi ile çekilmesi gereken süt dişlerinin boşlukları yer tutucu apereyler ile doldurulmalıdır. Aksi takdirde boşluğa doğru yatarak kayacak olan diğer dişler alttan sürecek olan sürekli dişlerin yerini işgal ederek dişin normal pozisyonundan farklı bir yere doğru sürmesine neden olabilir. Ya da o diş hiç büyümeyip gömük kalabilir. Bu durum ileride cerrahi ve ortodontik tedavilere başvurulmasına neden olur.
Enfeksiyonlu süt dişleri tedavi edilmezlerse alttaki daimi diş germlerine zarar verebilirler. Çocuklar düzenli olarak diş hekimine kontrole götürülmeli, koruyucu tedaviler yaptırılmalı, çarpık dişlenme fark ediliyorsa erken yaşlarda ortodonti tedavisi yaptırılmalıdır.