Çocuk ve Mahremiyet

Yazar Nazan Sondaç KöroğluPsikolog • 17 Nisan 2020 • Yorumlar:

Mahremiyet eğitimi, çocuğun kendinin ve diğer insanların özelini fark etmesi, özel alanını koruması, diğer insanların özeline saygı duyması, kendi ile çevresi arasında sınırlar çizmesi, istemediği dokunuş ve taleplere hayır diyebilme özgürlüğüne sahip olduğu bilgilerini içerir.

Mahremiyet eğitimi anne baba tarafından verilir.

Çocukların 0-6 yaş döneminde mahremiyet eğitimi önemli bir yer tutmaktadır. Belki 0-3 yaşına kadar eğitim verilmez diye düşünebilirsiniz. Ama ebeveynler şunu yapabilir; alt değiştirirken, üzerini değiştirirken, banyo ve tuvalet ihtiyaçlarında hassasiyet göstererek ‘’mahremiyet’’ sürecini başlatabilirler.

Nelere Dikkat Edilmelidir?

1.Adım: Özel Alan Tanımlama

Vücudun özel olan bölgeleri, bu bölgelerin gizlenmesi gerektiği iki yaşından itibaren anlatılabilir. Bu alana anne-baba ve doktorlar dışında kimsenin dokunmaması gerektiği öğretilmelidir.

2.Adım: Odanıza İzin Alarak Girmesi Gerektiğini Öğretme

Çocuklara dört-beş yaştan itibaren odaya kapıyı çalarak ve izin alarak girmesi gerektiği öğretilmelidir.

3.Adım: Tuvaletin Kapısını Kapalı Tutması Gerektiğini Öğretme

Çocukların iki yaşında tuvalet alışkanlığını kazanması, en geç dört yaşında tuvalet sonrası temizliklerini yapmayı öğrenmesi beklenir. Anne-baba bu dönemlerde tuvalette yalnız olunması, başkalarının göreceği şekilde tuvaletini yapmaması gerektiği anlatılabilir.

4.Adım: Çocuğun Özel Alanlarına Saygılı Olma

Çocuğu başkalarının yanında giydirmemek, altlarını değiştirirken bile bir başka odaya götürmek saygıyı gösterir. Dört-beş yaşından sonra çocuğu iç çamaşırı ile yıkamak, iç çamaşırı çıkarırken ve temizlerken gözleri kısarak, başı hafif yana çevirerek o alana saygı gösterdiğimizi hissettirmek gerekir.

Yedi yaşından sonra banyoda mahrem alanlarını kendi temizlemelerine fırsat tanımak güzel olacaktır.

Kardeşleri dört-beş yaşından sonra birlikte banyoya sokmamak, zorunlu olan durumlarda ise onları iç çamaşırları ile yıkamak gerekmektedir. 

5.Adım: Çocuğun Cinsel Organlarını Sevgi Objesi Yapmama

Küçük çocukları cinsel organlarına dokunarak sevmek doğru değildir. Çocuk, bir başkası özel alanına dokunmak istediğinde bunun iyi mi yoksa kötü mü olduğunun ayrımını yapamayabilir. Bu sebeple bezlemek, pişik kremi sürmek ve temizlemek durumlarında bile abartıya kaçmamak, aşırı baskı uygulayarak silmemek gerekir.

6.Adım: İlk Okulla Birlikte Özel Mekan Tanımlama

İlkokul döneminde evde bir çekmece ya da sepet belirlenip, çocuğa özel eşyalarını buraya koyabileceği söylenebilir. Ergenlik döneminde gençler, kilidi olan daha özel alanlar talep edebilirler. Onların bu taleplerini normal karşılamak, özel alanlarına izinsiz girmemek, telefonlarını karıştırmamak, günlüklerini okumamak daha doğru bir davranıştır.

7.Adım: Ebeveynle ve Kardeşle Yatakları Ayırmak

Bu konuda genel yaklaşım şu şekildedir: Altı aya kadar çocuk annesi ile yatabilir. Altı aydan sonra ise annesi ile aynı odada beşikte yatabilir. İki yaşla birlikte çocuk yavaş yavaş bağımsızlığını kazanır. Bu dönem odasının ayrılabileceği bir zamandır. Birlikte yatan kardeşlerin yatakları ise üç yaşından itibaren ayrılabilir.

8.Adım: Kız ve Erkek Çocukların Odalarını Ayırma

Kız ve erkek kardeşlerin ilkokul dönemiyle birlikte odaları ayrılmalıdır. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)