Çocuk ve Oyun

Yazar Zeynep AteşÇocuk Gelişimi • 5 Kasım 2021 • Yorumlar:

Çocuğunuzla oyun oynayın, bu özellikle erken çocukluk döneminde çok önemli diyoruz değil mi? Peki nasıl oynayacağız? Bu konu önemli. O yüzden aşağıya madde madde sıralıyorum

.

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki oyunda öğretici amaç gütmeyin. Elbette oyunların en temel kazanımı çocuğa belli becerileri kazandırmak fakat "Eğlenerek kazandırmak". Eğer bizler oyunda tamamen öğretici amaç güder ve çocuğum hemen her beceriyi öğrenmeli diye ısrarcı olur, oyunda eğlenmek yerine sürekli komut ve yönerge verirsek çocuk eğlenmediği için bir süre sonra bizimle ortak paydada buluşmak istemeyecektir.

.

Diyelim ki siz bir oyun hazırladınız.. Bu instagramdan gördüğünüz bir materyal olsun. Fakat sizin hevesle hazırladığınız oyuna çocuğunuz ilgi göstermedi. O zaman bu oyunu oynamakta ısrarcı olmayın. Zamana bırakın. Bir süre sonra yeniden ortaya çıkarın. Çocuğu kendi dünyanıza sokmaya çalışmayın. Siz onun dünyasına dahil olun ve onun seçtiği oyuncaklarla oynayın.

.

Sosyal oyunda gözlemlediğim bir şey var. O da çocuğu bu oyunda dahi yönlendirmek. Örneğin Ayşe adında bir kızınız var ve Ayşe ile Evcilik oynuyorsunuz. Ayşe eline kaşığı aldı ve çorba yapacağım dedi. Siz de öncesinde meyve setini çıkarmış ve meyveleri kesmeye başlamış, Ayşe'ye de "Hadi sen de meyve kes" demiştiniz. Fakat Ayşe çorba yapmak istiyor. Burada "HAYIR Ayşe bırak o kaşığı, şimdi meyve keseceğiz" demenin bir mantığı yok. Çorba yapmak istiyorsa hemen bir meyve sebze siz ekleyin. "AA tamam ben de brokoli kesmiştim. Brokolili olsun mu çorba?" diyin mesela..

.

Oyunda çocuğu yönlendirmeyin, ÖZGÜR bırakın. Zaten günlük hayatta yeterince konut veriyoruz. Hayatlarının düzenlenmesi bizden sorumlu. Kahvaltı saati, okul saati, park saati, yemek saati planlı ve bunları da çocuğa biz bildiriyoruz (bunun olması gerekli tabi ki). Dolayısıyla oyunda özgür hissetmesinde hiç bir sakınca yok. Hatta duygularını oyun yoluyla dışarı vuracağından duygusal anlamda da rahatlama sağlar.

.

Oyun içinde sürekli sormayın. "Hadi bakalım kaç tane top var sayalım. Bu ne renk? Hadi ama söyle bak üzülüyorum" gibi cümleler kurmayın. Oyunun esas amacı eğlenmek ver rahatlama sağlamak kaliteli zaman geçirmek unutmayın. Oyunda siz "Eveet kırmızı elmayı aldın, hooop sepete biiir ikiii üüüç tane top attın, yuvarlak saati gösterdin" diye nitelemelerde bulunabilir ve fırsat içinde çocuğunuza bunları öğretebilirsiniz. Her zaman geri dönüt alacaksınız ve ona istediğiniz rengi, sayıyı öğreteceksiniz diye bir kaide yok..

.

Oyun oynarken tamamen kendiniz oyuna verin, televizyon kapalı olsun, elinizde telefon tablet olmasın. Yüzünüz çocuğa dönük olsun. Mesafenin yakın olsun. Oyunda miniklerinizi kullanın. Abartılı tepkiler verin. Şaşırdın, mutlu olun, gülün, eğlenin.

.

Oyun ortamını hazırlarken çocuğun önüne birden her şeyi yığmayın. Oyuncakları kategorize edin ve oyun ortamının çocuğun dikkatini dağıtmasına izin vermeyin. Sırası ile kategorize ettiğiniz oyuncaklardan çıkarabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)