Çocukla Doğru İletişim ve Sağlıklı Sınır Koyabilme

Yazar Tuğba Akkoyun • 10 Eylül 2024 • Yorumlar:

1)İletişimde 4 Temel İlke

1-Söz değil eylem.

Çocuklar sözel değil eylemsel varlıklardır. Uzun uzun cümleler çocukların zihinlerinde yer tutmaz ya da bu uzun cümleler çocuklar için daha fazla kafa karıştırıcı olur. Onun için ilk önceliğimiz daha kısa ve net cümlelerle çocuklara açıklama yapmak.

2-Anında değil zamanında

Ayaküstü yapılan nasihatler çocuklar için anlaşılmazdır. Bir kriz içerisindeyken çocuk yeni bir bilgi öğrenemez. İletişimi sağlıklı kurabilmek için çocuğun ve sizin sakin olduğunuz bir anı bekleyin ve kriz yaşadığınız konu hakkında konuşun.

3-Tepki değil yanıt.

Tepki vermek ilk aklımıza geleni söyleyip çocuğun ihtiyacından önce kendi öfkemizi öncelik olarak görmektir. Yaşadığınız olayda tepkileriniz ilk olarak kızmak, bağırmak, elindekini almaksa çocuğa sadece tepki veriyorsunuz demektir. Yanıt vermek için önce çocuğun duygusunu ve ihtiyacını sonra kendi duygunuzu söyleyin. Örneğin: Biraz daha oyun oynamak istediğin için yatmak istemiyorsun ama bende bu şekilde sinirlenmeye başlıyorum.

4-Sorun değil çözüm

Başarının sırrı çözüm odaklı düşünmektir. Yaşanılan sorunlarda çözümden çok sorun konuşuluyorsa beyin bir noktadan sonra çözüm kısmına geçemez olur. Sürekli sorun üzerinde düşünüp durur. Bu gelişim daha ilk çocukluk döneminde başlar. Çocukla konuşurken soruna kısaca değinip çözüm üstüne daha çok konuşmalıyız.

2) Doğru Sınır Nasıl Koyulur?

Çocuk kendine size veya bir başkasına zarar veriyorsa toplum içinde kabul edilmeyecek davranışlar sergiliyorsa sınır koymanız gerektiğini unutmayın. Peki nasıl sınır koymalıyız?

YASA. Yansıtma-Sınır-Alternatif Sunma. Eğer sınır almadıysa seçim sunun.

Yansıtma: Çocuğun duygusunu ona geri söylemek (Çok kızdın, üzüldün…)

Sınır: Genelde “Bu ……. uygun değil.” ile biten kural koyduğunuz cümle.

Alternatif Sunma: Çocuğun ihtiyacını karşılayacak, ebeveynin kabul edebileceği başka bir uygulama, etkinlik…

Bunları uyguladınız ama çocuğunuz hala aynı davranışı yapmaya devam ediyorsa seçim sunma kısmına geçiş yapabilirsiniz.

Seçim sunma: ……… seçersen …….. seçmiş olursun.

Net ve kararlı bir şekilde çocuğa seçenek sunmalısınız. Burada unutmamanız gereken nokta bunu tehditvari cezalandırıcı bir şekilde değil şefkatli bir şekilde yapmak. Örneğin; kardeşine vurmayı seçersen seni tutmamı seçmiş olursun.

SEVGİLİ ANNE BABA BU UYGULAMALARIN HEPSİNİN ZAMANLA DİLİNİZE OTURACAĞINI, KARARLI BİR ŞEKİLDE UYGULARSANIZ MUTLAKA OLUMLU SONUÇLAR ALACAĞINIZI UNUTMAYIN.

SEVGİLER…

Psikolog Tuğba Akkoyu

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)