Çocuklar ve Yetişkinler İçin Kendi Kendine Hipnoz
Yazar Dolunay Zümrüt Çetin • Psikolog • 6 Aralık 2019 • Yorumlar:
Kendi kendime hipnozu nasıl yapacağım? Önce kendi kendimize gevşeme yapmalıyız. İkinci olarak kendi kendimize telkin vermeliyiz. 3. Olarak kendi kendimize analiz kısmı var. Son olarak kendi kendini iyi etme kısmı var.
Kendi kendime gevşemeyi nasıl yaparım?
Rahatsız olmayacağınız bir oda seçin. Işıkları kapatın. Hafif çok hafif bir müzik açı. Müziğin sözleri olmasın ve çok sakin bir müzik olsun. Böylelikle kendinizi daha kolay hipnotik gevşeme sokarsınız.Bir yatağa uzanın ya da koltuğa oturun. Rahat bir kıyafetiniz olsun. 3 tane çok yavaş diyafram nefesi alın. Gözlerinizi kapayın ve kendi kendinize şunları söyleyin.
“Şu anda vücudumun bütün kaslarını gevşeteceğim. Başımın tepesinden ayak uçlarıma kadar... Boynumun ve yüzümün kasları gevşiyor... Omuzlarımın ve göğsümün kasları gevşiyor… Bütün kaslarımın gerginlikten kurtulduklarım duyumsuyorum... Kollarım rahatlıyor ve gevşiyor... Kalçalarımın, bacaklarımın ve ayaklarımın kasları gevşedi... Derinden ve yavaş yavaş soludukça bütün vücudum tamamen gevşiyor… Kendimi tamamen gevşemiş duyumsuyorum.” “Kendi kendine gevşemenin sağlığıma faydaları olacak. Elimden geldiği kadar bol miktarda zamanımı kendi kendime gevşeme pratiklerine ayıracağım. Eğer ilk zamanlarda gözle görülür değişiklikler elde edemezsem, cesaretim kırılmayacak. Her çalışmadan sonra bana daha kolay gelmeye başlayacak.”
Bu gevşeme hali şunun içindir: kendinizi serbest bırakmak. Bunu bir hafta boyunca her gün yapın. Bundan sonra artık çabuk gevşeme tekniğine hazırsınız demektir. Burada artık anahtar bir kelime seçmelisiniz.’’ Sakinleş.’’veya ‘’ Gevşe.’’‘’Rahatla.’’veya ‘’Huzur.’’ ‘’ olabilir. Bunlar birer örnek sizin anahtar kelimeniz bambaşka bir kelime ya da deyim olabilir. Burada önemli olan bu kelime ile hızlıca gevşeme nin gerçekleşiyor olması. Yani zamandan tasarruf. Bir tek kelime, gözlerini kapamak, üç defa derinden nefes almak ve tepeden tırnağa bütün kaslarınızın gevşediğini kendinize telkin etmek ve aniden gevşemek anlamlarına gelebilir. Önceden seçtiğiniz kelimeyi verin ve bütün vücudunuzda baştan aşağı gevşeklik hissini duyun. Zihniniz derhal gevşek bir hâl alır ve telkinleriniz alıcı duruma geçer. Hipnotik halde kendi kendinize, bundan sonra seçtiğiniz kelimeyi ne zaman kullanırsanız kullanın, (gevşemenin belirli bir amacı için) gevşemenin derhal gerçekleşeceğini telkin edin. Eğer yürüyor, oturuyor, bir araba kullanıyor iseniz gözleriniz açık bulunacaktır. Etrafınızda olup bitenlerden her an haberdar olduğunuzu, zihninizi tam kontrol altında bulundurduğunuzu kendi kendinize bildirin. Bir defa hipnotik gevşemeyi uygulayabilirseniz, artık kendinize hâkim olma yolunda ilk adımı attınız demektir. Artık emirler ya da telkinler vermek suretiyle bilinçaltınızdan faydalanabilirsiniz. Bilinçaltınız artık sizin isteklerinize cevap verecek şekilde çalışacaktır. Bilinçaltınıza belirli bir telkini çok sayıda verdiğiniz zaman amacınıza ulaşacaksınız. Sigaradan özgürleşmek, kilolardan özgürleşmek, öfke duygusundan özgürleşmek olmak, bir fobimizden özgürleşmek için oto hipnozu deneyebilirsiniz. Örn. Telkin: ‘’Her sabah saat 7 de huzurla ve dinç bir şekilde kendiliğimden uyanacağım.’’ ‘’ Sigaradan özgürleşeceğim. Eğer devamlı bu uygulamayı yaparsak bilinçaltımız kendimize verdiğimiz telkini almaya çok daha açık hale gelecektir.
Peki telkini kolay kabul edip etmediğimi nasıl anlayacağım?
Belki kendi kendime ‘’ Sigaradan özgürleşeceğim.’’ deyip durmam çok etkili olmayabilir, diye düşünebilirsiniz haklı olarak. Bunun etkili olup olmadığını kontrol etme yöntemleri var: Telkini bilinçaltınızın kabul edip etmediğini şuradan anlayabilirsiniz:
- Göz kapama testi
Gözlerinizde ve göz kapaklarınızda hafif bir yorgunluk oluşturmak için göz seviyenizin az yukarısında bir nesne seçiniz. Bu, tavanda bir nokta olabilir. Gözlerinizi 10’a sayıncaya kadar kapanacak şekilde açık tutunuz. 10’a kadar sayma işleminiz daha tamamlanmadan göz kapaklarınızda dayanılması zor bir kapanma arzusu hissederseniz, telkine kolay kapılma veya kendi kendine hipnoz hali içindesiniz demektir. Kendi kendine telkini başarmışsanız, ilk testiniz bu olacaktır. Birinci denemede başaramadıysanız, yeteri kadar gevşememiş olabilirsiniz. Göz kapaklarınız kapanmamakta ısrar etseler bile kendiniz kapayınız ve sanki hipnotik durumdaymışsınız gibi telkin yapınız. Aşağıda göz kapama testinde uygulayabileceğiniz bir metin bulunmaktadır. Olduğu gibi ezberlemek yerine bu forma uygun bir metin de oluşturabilirsiniz.
“10’a sayana kadar göz kapaklarım çok ağırlaşacak, sulanacak ve yorulacak. Hatta 10’a kadar sayamadan gözlerimi kapamak zorunda kalacağım. Gözlerim kapandığı zaman kendi kendime hipnoz haline girmiş olacağım. Tamamen bilincime sahip olacağım, herşeyi duyacağım ve bilinçaltıma telkinlerimi göndereceğim. Bir... Göz kapaklarım çok ağırlaşıyor... İki... Göz kapaklarım çok sulanıyor... Üç... Göz kapaklarım çok yoruluyor... Dört... Göz kapaklarımı güçlükle açık tutabiliyorum... Beş… Gözlerimi kapamaya başlıyorum... Altı... Göz kapaklarım daha çok kapanıyor… Yedi... Tamamen gevşemiş durumdayım... Sekiz... Göz kapaklarımı açık tutabilmem imkansız... Dokuz... Göz kapaklarım kapalı. Kendi kendimi hipnotize ettim… On... Artık kendime istediğim hipnotik telkinleri verebilirim.” Burada gözde ağırlaşma ve kapama isteği duymuşsanız. Göz kapama testi olumlu demektir.
2. Yutkunma testi
Kendi kendine hipnozu başarıp başarmadığınızı gösterebilecek diğer bir test. Bu testi gevşeme sürenizden hemen sonra ya da göz kapama testinizin ardından uygulayabilirsiniz:
“10’a sayana kadar, hatta daha da önce, dayanılmaz bir istekle bir defa yutkunacağım. Yutkunur yutkunmaz bu zorlamadan (baskıdan) kurtulacağım ve her bakımdan tekrar normale döneceğim. Bir… Dudaklarım kuru... İki... Boğazım kuruyor... Üç... Yutkunma isteği belirmeye başlıyor... Dört... Bu istek gitgide artıyor... Beş... Boğazım kuruluktan yanıyor... Altı... Yutkunma isteğim gitgide kuvvetleniyor... Yedi... İster istemez yutkunmaya zorlanıyorum… Sekiz... Bu zorlanma gitgide kuvvetleniyor... Dokuz... Yutkunmalıyım... On... Bir defa yutkundum ve telkinleri almaya müsait kendi kendin hipnoz halindeyim.”
Bu test ile bilinçli olmadan yutkunana kadar beklersiniz. Bunu yaptığınız zaman, bilin ki, oldukça ileri bir telkinsel alıcılık hâline girmişsiniz demektir. Yutkunma hareketi bilincinizin direktifi altında, bilinçaltınız tarafından idare edilir. Yutkunma testi başarılı bir şekilde tamamlandığı zaman, istediğiniz telkini kendi kendinize verebilirsiniz.
3. El Sızlaması (Karıncalanma) Testi:
Göz kapama ve yutkunma testlerinde izlediğiniz genel yolu izlersiniz. Bu telkinleri aynen ezberlemeniz gerekmediğini hatırlamalısınız. Önemli olan sadece formdur.
“10’a sayana kadar hatta daha önce sağ elimde bir sızlama, hafiflik veya hissizlik hissedeceğim. Bir… Dikkatimi sağ elime topluyorum... Elimi düşündükçe, kafamda canlandırdıkça tamamen gevşiyorum... İki... Sağ elimde hafif bir sızlama duyacağım... Üç… Zihnimde sağ elimi görüyorum; halsiz, ağır ve son derece gevşemiş... Dört… Tamamen rahatım... Beş ... Elim sızlamaya başlıyor... Altı... Bu çok tatlı bir his… Gevşemiş... Sızlıyor... Yedi... Sızlama gitgide kuvvetleniyor... Sekiz… Çok hoş bir duygu... Dokuz... Artık çok hoş bir sızlanma hissedebilirim... On… Şimdi kendi kendine hipnoz halindeyim ve kendime telkinler verebilirim.”
Eğer bilinçaltınız işe karışmışsa, sağ eliniz bir sızlama içindedir. Beden aksiyonu ile hangi test olursa olsun, test sonunda normale dönüşü sağlayacak bir yönün verilmesi gerektiğini hatırlamalısınız. Aksi taktirde hipnoz hâlinden sonra da sızlama duygusu devam edebilir. Şimdi şunu söyleyiniz:
“Elimdeki bu duygu gidecek. Normale dönecek. Şimdi, hipnoz halinde olduğumun deliline sahibim... Bütün bedenimdeki her kas ve sinir tamamen gevşedi... Kendimi çok iyi hissediyorum... Şimdi bilinçaltıma telkin vereceğim...”
Bu noktada kendi kendinize belirli telkinler vermeye başlayabilirsiniz. Bu telkinler önceden çok iyi bir şekilde plânlanmış olmalıdır ki, bilinçaltınıza neler aktarabileceğinizi bilesiniz.
Kendi kendine analiz
Kendi kendine gevşeme ile başlayın. Göz kapama testini uygulayın. Ardından kendi kendinize artık belirli bir probleminizi çözmeye hazır bulunduğunuzu telkin edin. Yapabildiğiniz kadar geçmişine inin. Probleminizin gelişip ortaya çıkmasına sebep olabileceğiniz bütün olayları birbirleriyle bağdaştırmaya çalışın. Bu ruhsal çalışma kendi kendinize sormak isteyeceğiniz birçok sorunun aydınlığa kavuşması bakımından oldukça önemlidir.
Örneğin:
Nasıl bir kişiyim?
Bu tarzda düşünmemde, sağlığım nasıl etkilenmiştir?
Ne kadar duygusal bir insanım?
Gerçekten ilerlemek istiyor muyum?
Gelecek için ne gibi plânlar yapmış durumdayım?
Eksikliklerimden dolayı çevremi suçlamaya yatkınlığım var mı?
Cinsiyet, aşk ve evlilik hakkında tutumum nedir?
Bu metod hatalarınızın farkına varmanızı kolaylaştıracak ve bu sayede onları daha kolaylıkla çözebilme imkânını elde edebileceksiniz. Her seferinde bir ya da iki soruyu ele alın ve mümkün olduğu kadar bol cevaplar düşünmeye çalışın. Kendi kendine hipnotik hâlinizden çıktıktan sonra bulduğunuz cevaplan bir deftere kaydedin. Bu yazdığınız cevaplan dikkatlice çalışın. Neden bu şekilde davrandığınızın sebeplerini anlamaya çalışın.
Defterinizi iki kısım hâlinde kullanın. Bir tarafını kendiniz hakkında öğrendiklerinize, diğer tarafını da kendinizi geliştirmek yolunda ne gibi adımlar atmış olduğunuzu gösteren neler olduğunu yazın. Göreceksiniz ki, zihniniz, kısa zamanda kendi kendine gelişme yoluna girecektir. İyi sonuçlar sizi bu metoda devam etmeye zorlayacaktır.
Kendi kendine iyileşme
Post-hipnotik telkinler aracılığıyla zihni pozitif düşünmeye ve pozitif planları kurmaya alıştırmak amacına sahiptir. Diğer bir deyişle fazla yemek yemek, aşırı sigara ve alkol içme gibi alışkanlıklarınızı; sosyal fobi, duygu-durum bozuklukları gibi problemleri gidermek üzere post-hipnotik telkinler verirsiniz:
“Amacıma ulaşabilirim, ulaşacağım. Kişiliğimi geliştirecek, daha sağlıklı bir hayat felsefesine beni ulaştıracak, hemen hemen her güçlüğü halledecek, kendi kendime telkinlerimi kabul edecek bir zihin gücüne sahibim.” Demelisiniz kendi kendinize.
Mistik törenler, buhurlar, özel içki ve kokular, monoton sesler, tekrar eden kelimeler kendi kendine ipnotize olmaya yardım ederler.
İlk denemelerde hafif uyku halleri elde edilir. Belirli bir süre çalışıldıktan sonra derin uykuya girmek mümkün olacaktır. Her halükarda, doğal uykudan uyanır gibi, hipnotik uykudan çıkılabilir.
Belli bir anda uyanmak
Seçtiğiniz hipnotizasyon metodu ne olursa olsun, bütün dikkatinizle şu telkin üzerine konsantre olmak gerekir:
“Uykum var... Derin şekilde uyuyorum... Ancak yarım saat sonra tamamen uyanacağım... Şimdi derin bir şekilde uyuyorum...”
Bir kaç pratikten sonra nasıl kolayca hipnoza giriliyorsa, ayni şekilde hipnozdan çıkmak da mümkündür. Hipnotik uykuya kolayca girip çıkma işleminde başarı kazandıktan sonra, bu özel uyku sırasında dikkati bilinçaltınıza empoze etmek istediğiniz telkinler üzerine çalışmalı ve sonra uykuya dalmalısınız.
Sevgiyle kalın.