Çocuklara Cinsel Eğitim
Yazar Aylin Cengiz Akpınarlı • Psikolog • 28 Aralık 2020 • Yorumlar:
Toplumsal öğretiler bizi her konuda şekillendirdiği gibi, çocuk cinsel eğitiminde de ‘ayıp’ kavramını hayatımıza sokmuştur. Elbette, çocuklara belirli sınırları öğretebilmek adına kurallar, sınırlar koymaktayız ki bu çocuk eğitiminde oldukça önemli ve gerekli bir durumdur. Ancak bu başka bir konudur, okuduğunuz yazıda geçen, toplumun bize öğrettiği ‘ayıp’ kavramından farklı bir şeydir. Burada ‘ayıp’ kavramının özellikle çocuk cinsel eğitiminde zararlı olduğuna vurgu yapmalıyız. Uzun yıllardır nesillerden nesillere aktarılan, kültürümüzün bir parçası haline gelmiş ‘ayıplı cinsel eğitim’ vermek yerine, ruh sağlığına daha faydalı başka yöntemler kullanabilirsiniz. Bunu çocuğunuzun güvenliği ve ruh sağlığı için yapmalısınız. Bugün, cinsellikle ilgili sorunların (vajinismus ve cinsel istismar konuları da dahil) temel nedenlerinden birinin yanlış cinsel eğitimden kaynaklanabildiğini bilmekteyiz.
-
Öncelikle cinsel eğitimin her yaşa göre farklılık gösterdiğini bilmeliyiz.
-
Dolayısıyla her yaşın farklı cinsel davranışları olduğunu, bunun gelişimin doğal bir evresi olduğunu bilmeliyiz. Örneğin, ilk iki yıl çocuk bedeninin ve özel bölgelerinin kendine özel olduğunu bilmeyebilir. Bu nedenle çıplak gezmek isteyebilir. Bu gibi doğal gelişim süreçleri hakkındaki bilgileri detaylı öğrenebileceğiniz bilimsel kaynakları okumalısınız.
-
Çok detaylı bilgilere girilmeden, çocuğunuzun sorduğu soruları karşılayan, kısa, net ve gerçekçi açıklamalar yapmalısınız. Örneğin iki yaşında cinsel organının ne olduğunu soran bir çocuğa, ayıp demek veya sorudan kaçmak yerine, sorusu cinsel organının gerçek adı söylenerek yanıtlanmalıdır. Çocukta üç yaş civarında cinsiyet ayrımı belirginleşir ve buna yönelik sorular gelebilir. Cinsiyet farklılığını anlatırken ise bedensel farklılıkların açıklanması yeterli olabilir. Bu eğitimleri verirken toplumsal cinsiyet rollerini detaylandırmamaya özen gösterin, Örneğin, erkekler daha güçlüdür gibi bilgiler vermek cinsiyetçiliğe sebep olabilir. Nasıl dünyaya geldiğini sorgulayan sekiz yaşındaki bir çocuğa ise, bebeğin anne karnında doğuma hazır olana kadar büyüdüğü, yeterince büyüdüğünde ise doğduğu anlatılabilir. Ergenlik dönemi öncesinde, ergenlik döneminde neler yaşanabileceği hakkında bilgiler vermeniz uygun olacaktır. Böylelikle çocuğunuzu ergenlik sürecindeki değişimlere zihnen de hazırlamış olacaksınız. Çocuğun her gelişim döneminde farklı düzeyde bilgilere ihtiyacı olacaktır. Buna göre benzer örnekler çoğaltılabilir.
-
Cinsel konularda sizden yeteri kadar bilgi alamayan çocuk merakını gidermek için televizyon ve internet gibi kaynakları kullanmak isteyebilir. Bu konuda doğru, güvenilir ve yaşına uygun bilgiler edinebilmesi için ona destek olun. Güvenilir kaynakları araştırmasına olanak sağlayın.
-
Çocuğunuzu cinsel istismardan korumak için;
-
Kendi bedenlerini tanımalarını desteklemeli, onlara açıklayıcı yaklaşmalısınız.
-
Çocukların bedenlerinin ve özellikle özel bölgelerinin kendilerine özel olduğunu, kimsenin dokunmaması gerektiğini anlatın. Dokunmaya çalışan biri olduğunda mutlaka güvendiği kişilere haber vermesi gerektiğini anlatın.
-
Çocuk, diğer insanların veya bir yakınının bedenine dokunmasını, öpmesini istemiyorsa çocuğa saygı duyun. Toplumsal öğretiler, ‘ayıp olur’ nedeniyle çocuğunuzu zorla öptürmeyin veya öpmesi için zorlamayın. Çocuğunuz hayır diyebilir, bu oldukça sağlıklı bir sınır koyma şeklidir.
-
Konuyla ilgili zorlandığınız durumlarda uzmanlardan destek alın.