Çocuklarda Alt Islatma Sorunu

Yazar Emine Bengü KayatürkÇocuk Psikiyatristi • 2 Haziran 2020 • Yorumlar:

Tıbbi olarak ENÜREZİS, halk arasında 'yatağı ıslatma' 'alt ıslatma' olarak bilinen bu durum çocuklarda sık görülen bir sağlık sorunudur.

Normal gelişimi olan çocuklarda gündüz mesane kaslarını kontrol etme 2-3 yaş civarında gelişir.4-5 yaş aralığında gece mesane kontrolünde gelişmesi beklenmektedir.Eğer çocuk 5 yaşından sonra halen gündüz ve/veya gece altını ıslatıyorsa bu durum araştırılmalıdır.

Alt ıslatma tıbbi nedenlerden mi yoksa psikolojik nedenlerden mi kaynaklanıyor tespit etmek önemlidir.

TIBBİ NEDENLİ ALT ISLATMA

Diyabet (şeker hastalığı),

Böbrek fonksiyon bozuklukları,

Mesane ve boşaltım sistemi bozuklukları ve

Çeşitli parazitlerden dolayı oluşuyor olabilir.

Bu durumlarda tıbbi müdahale ile tedavi edilmesi gereklidir.

Eğer böyle bir neden yok ise psikolojik kaynaklı olduğu düşünülür.Özellikle tuvalet alışkanlığını kazandıktan bir süre sonra alt ıslatmaya başlayan çocuklarda yaşamsal değişiklikler mutlaka değerlendirilmelidir.

PSİKOLOJİK NEDENLİ ALT ISLATMA

Aile tutumlarında: sorunlar sert,katı cezalandırıcı,eleştirici,sevgisiz tutumlar veya aşırı rahat,bireyselleşmesine izin verilmeyen çocuklarda görülebilir.

Yaşam içinde stres yaratan değişimler: kardeş olması,anne baba ayrılığı,anne-baba ya da sevilen birinin kaybı, arkadaş zorbalığı, öğretmen sıkıntıları gibi nedenlerden kaynaklanabilir.

GENETİK NEDEN

Ailede diğer kardeşte, anne veya babada bulunması çocukta alt ıslatma sorunu olmasının bir nedenidir.

DERİN UYKU SORUNU

Derin uykusu olan çocuklarda mesane dolsa da beyne giden sinyalleri algılayamadıkları için alt ıslatma sorunu oluşmaktadır.

PİSİKOLOJİK NEDENLİ ALT ISLATMA SORUNUNDA TEDAVİ

Öncelikli olarak aileye çocuğun bunu bilinçli olarak yapmadığı açıklanmalıdır.Suçlayıcı,aşağılayıcı,cezalandırıcı tutumların daha büyük stres kaynağı olduğu belirtilmelidir.Çocuklarını bu sorunun aşılabileceği konusunda motive etmeleri ve nasıl davranacakları belirtilmelidir.Bu davranış değişikliği ve tuvalet hijyen çalışmalarıyla hasta takibe alınmalıdır.Eğer bu yöntemler ile sorun çözülemezse ilaç tedavisi düşünülebilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Emine Bengü Kayatürk Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)